Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kočičí tanec, aneb zkuste to bez masa

09.02.2009   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kočičí tanec, aneb zkuste to bez masaTrend omezování masa ve výživě z obav před nárůstem civilizačních chorob nebo z etických či náboženských důvodů, vede spoustu lidí k příklonu k vegetariánství

Vegetariánství definujeme jako způsob stravování, při němž nekonzumujeme nic, co pochází ze zvířat, včetně výrobků z nich. Z etických důvodů vegetariáni odmítají i další produkty, kvůli kterým jsou zvířata usmrcena, např. oblečení z kůže a kožešin. Dále bojkotují kosmetiku testovanou na zvířatech. Existuje několik typů vegetariánství - nemusí nutně docházet ke striktnímu odmítání živočišné potravy.

Nejrozšířenější a asi nejpřijatelnější formou je lakto-ovo-vegetariánství, jeho příznivci nejedí maso, ale neomezují mléčné výrobky a vejce. Přísnější formou je lakto vegetariánství, které připouští mléčné výrobky. Již v antice se takto cíleně stravovali filosofové- pytagorejci. Ovo vegetariáni dali naopak přednost vejcím před mlékem. Veganství, tzv. striktní vegetariánství, nepřipouští ve stravě nic živočišného, někdy ani med či mateřské mléko.

Mezi další diety, řazené do této skupiny, se řadí extrémní frutariánství. Jí se pouze ovoce, ořechy a semena. Z pohledu vyváženosti živin se jedná o značně problematickou dietu. Přísní frutariáni konzumují pouze to, co získají sběrem, bez poranění rostliny. Vitariáni se živí syrovou nebo tepelně upravenou ( do 46°C ) veganskou (ovoce a zelenina) stravou, aby nezničili choulostivé enzymy. Makrobiotici se živí celými zrny, opět bez poranění rostlin.

Karina Havlů shromáždila ve Vegetariánské kuchařce 264 receptů, v nichž se nevyskytuje maso. V doprovodném textu objektivně upozorňuje na výhody, ale i negativa pojídání bezmasých jídel. Varuje před extrémy jednostranné stravy – její recepty tedy můžeme vyzkoušet i tehdy, pokud náležíme mezi masožravce. Nabízí jídla tradiční české kuchyně, jako je bramborák, zeleninový karbanátek, zeleninové polévky, žemlovka, kočičí tanec či svatba. I pokrmy inspirované exotičtějšími kraji najdou své příznivce, např. nakládaný balkánský sýr, mexická kukuřičná polévka, salát s rukolou a olivami či fazole na červeném víně.

Spotřeba masa a zejména uzenin neustále stoupá a je prokazatelně jedním z rizikových faktorů. Omezit maso a masné výrobky (nikoli úplně vyloučit) je prospěšné. Nahradíme je jídly lehčími, lépe stravitelnými, které pomohou alespoň částečně vyvážit nevhodnou převahu živočišných bílkovin a tuků.

Tip: Hlíva ústřičná na smetaně

Jednu drobně nakrájenou cibuli zpěníme na dvou lžičkách másla, přidáme na malé kousky nakrájenou hlívu ústřičnou (500 – 600 g), ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a 5 minut necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou. Nakonec vmícháme smetanu (250 ml) rozmíchanou s dvěma lžícemi hladké mouky. Necháme přejít varem. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Havlů Karina: Vegetariánská kuchařka
Vydalo nakladatelství VY&SEHRAD v roce 2008
obálka
www.ivysehrad.cz

                                            
Část informací k článku byla čerpána z Wikipedie.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: jitka - 10.5.2015 - 13:00

bazar
Nabídka v bazaru: http://www.databazeknih.cz/bazar-knih-detail/vegetarianska-kucharka-433111


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0496 s