Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Máte huňku nebo ocas?

02.02.2009   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Máte huňku nebo ocas?V ideálním případě doufejte, že ani jedno. Nicméně, pokud váháte, Peklo s princeznou, nová komediální pohádka režiséra Miloslava &Smídmajera, přináší odpověď.

Bylo jednou jedno království a tam měli princeznu na vdávání. Dokonce jí už vybrali i ženicha, ale pouhá vzpomínka na zbabělého, neschopného Jeronýma (Jiří Mádl), topícího se v královském rybníku, princeznu Anetu (Tereza Voříšková) dopalovala do ruda. Tatínek král (Petr Nárožný) byl naštěstí moudrý muž a tak raději zaplatil fiktivní peklo fiktivně ohrožující jeho jedinou dceru, než aby ta posléze pojala za chotě takového ňoumu. Jenže skutečný Lucifer (Martin Stránský) má sám před svatbou a podivné pozemské čachry s jeho jménem se mu vůbec nezamlouvají. Tím spíš, když kovář v čertovském převleku jako by mu z oka vypadl a falešní pekelníci blokují nejpoužívanějšího čertovský výlez na zem. Svůj odpor k blížícímu se sňatku ovšem neskrývá ani princ Jeroným a stejně jako princezna, která tatínkovu nápadu zrovna dvakrát nedůvěřuje, bere promptně do zaječích. A byl by v tom čert, kdyby se tihle dva utečenci nesetkali a nebyla z toho nová celovečerní pohádka.

Peklo s princeznou, navzdory nepříliš povedenému plakátu, patří do kategorie překvapivě dobře koukatelných pohádek. Po Strachově Andělu páně přichází režisér Miloslav &Smídmajer se zcela opačnou tématikou a ačkoliv kvality prvně jmenovaného Peklo s princeznou nedosahuje, peněz za vstupenku tentokrát určitě litovat nebudeme. Kromě zajímavě obsazených ústředních hrdinů-prince Jeronýma v podobě Jiřího Mádla a Terezy Voříškové jakožto princezny Anety- režisér vsadil na ostřílené bardy a jednu bardku českého filmu. V pohádce tak opět uvidíme tradičního krále Petra Nárožného, excelentního Václava Postráneckého v roli krále sousedního a nebo velmi šťastně obsazenou Zlatu Adamovskou jakožto Jeronýmovu matku královnu. Při pohledu na Mádlova prince nelze nevzpomenout na mladého Romana Skamene, především pak v šermířských scénách. Hodnocení Mádlova výkonu, kladné či záporné, ovšem záleží na divákovi, zda-li ustojí civilně-dnešní pojetí pohádkového prince či nikoliv. Příjemným překvapením po trpkých Bobulích ovšem zůstává Tereza Voříšková, jejíž princezna není ani přehraná ani dnešní (a to i přeneseném slova smyslu), ale velmi přirozená a uvěřitelná. Přes veškerou snahu však nutno poznamenat, že jsou to především ostatní herci, kteří na plátně upoutají naši pozornost. Z těch pak ponejvíce pár zcela ďábelský-výborná čertice Betka Staňková alias Muribana a Lucifer v podání Martina „Doktora House“ Stránského. Vládce pekel, ačkoliv typický „podpantoflák“, po dlouhé době opět působí jako čert, tj. pouští přiměřenou hrůzu, nadto je ještě poměrně inteligentní. Také z těchto důvodů lze Stránského dvojroli označit za jeden z vrcholů nové pohádky. Skladba pekla patří vůbec v Pekle s princeznou k tomu povedenějšímu, a tak kromě hlášky čertovského učitele Václava Vydry: „Huňka, nikoliv ocas“, pobaví metrosexuální čert v podobě Romana Vojtka a nebo Miloš Forman jakožto rozespalý pekelník na stráži.



Přes pochvalná slova v předcházejícím odstavci, všetečné mouchy neušetřily ani Peklo s princeznou. Počínaje Mádlovým projevem, který bez problémů konvenuje Snowborďákům, potažmo všem dalším –ákům, ale nikoliv klasické pohádce, také některé další prvky či repliky působí místy jako z jiného filmu/ů. Režisér kombinuje tradiční prvky s originálními moderními scénami a ve výsledku divák značně tápe, kam Peklo s princeznou vlastně zařadit. Také v některých scénách „smíchaného“ pekla divák ztrácí orientaci a reakce, resp. žádné reakce některých postav při pohledu na identické vzezření pravého a falešného Lucifera by neškodilo poněkud dotáhnout do logického konce.

Peklo s princeznou patří k pohádkám pro každého. Díky inteligentnímu humoru baví nejenom děti, ale také jejich dospělý doprovod. Zaujme množstvím zajímavých exteriérů, zejména lesního fiktivního pekla, umístěného v Dolském mlýně v Jetřichovicích.

&Smídmajerova pohádka pobleskuje jejím budoucím kolegyním na lepší časy. Doufejme, že následné hromy nezůstanou nevyslyšeny a tradice dobrých českých pohádek v 21.století opět ožije v plné síle.

osobní hodnocení: 60%

Rozhovor s Martinem Stránským z června 2008 naleznete zde

Peklo s princeznou
režie:
Miloslav &Smídmajer
scénář: Miroslav Buberle
hrají: Tereza Voříšková, Jiří Mádl, Petr Nárožný, Václav Postránecký, Zlata Adamovská, Václav Vydra, Miroslav Táborský a další
premiéra: 29.1.2009
www.peklosprinceznou.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0304 s