Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pšenošnost šišání (Přenosnost šišlání)

11.02.2009   Pavla Firbacherová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pšenošnost šišání  (Přenosnost šišlání)Ťuťuňuňu, to si ši klásnej chlapeček, že tys si žaše vylosl. No tetička má z tebe ladost, Pepánku. Opravdu je nutné s dětmi komunikovat tímto způsobem?

Konečně se narodí vytoužený potomek, který připadá každému rodiči jako ten nejkrásnější. Když se dítě po několika měsících rozkouká, jak to vlastně na světě chodí, pomalu začne žvatlat a později i vydávat smysluplnější zvuky. A poté i mluvit. Spousta rodičů dělá tu chybu, že na svoji ratolest při mluvení šišlá, zdrobňuje a malý človíček, který teprve začíná vnímat, začne jejich slova napodobovat. Jenže tady vzniká problém! Dítě neví, že dospělí na něj mluví jinak než by se mělo, a tak jejich šišlání přijme za „normální“ řeč a postupně zařazuje zkomoleniny do svého dětského slovníku.

Pokud potomek šišlání přijal za vlastní, mělo by se s tím hned, v co nejranějším stádiu, něco dělat. Nejlepším řešením se zdají být hry, kdy děti umocňují své představy a vymýšlí příběhy, které si zahrají s panenkami nebo autíčky a mamince nebo tatínkovi je vypráví.

V současné době se nezbytnou nutností pro společnost stává mobil, počítač, a nebo televize. Dítě je zatím sice příliš malé, aby umělo číst a psát, ale vnímá a tyto podněty velmi dobře. Takže když vidí, jak si otec zastřílí na počítači, toto pojímá za normální způsob hraní. Esemesky v mobilu bez interpunkce pro předškoláky, kteří sotva rozpoznají písmenka, nejsou také nejvhodnější. Jak je máme naučit pořádně číst a psát, když už i písmena jim komolíme? Z televize dítě získává pouze pasivní znalost slov, čímž se jeho slovní zásoba nerozvíjí aktivním způsobem jako při hraní vlastních her. V dnešním uspěchaném světě málokterý rodič čte svému synovi nebo dceři pohádku na dobrou noc, ale přitom ty dokáží rozvíjet jazyk a fantazii našich dětí.

Pokud první roky špatné tvorby hlásek přehlédneme, a nebo se jimi nezaobíráme, pořádně si je poprvé uvědomíme, když posíláme předškoláka k zápisu. Zápis sice probíhá hrou a plněním nejrůznějších úkolů, ale pedagogové při něm zjišťují verbální dovednosti dětí. Pokud zjistí, že dítě neumí více hlásek a v komunikaci značně zaostává, doporučují roční odklad a návštěvu odborníka – logopeda. Ten se zabývá vadami řeči a poradí vám, jak s dítětem správně pracovat nebo vysvětlí metody, kterak ho učit správnému tvoření příslušných hlásek. Každé dítě reaguje na mluvní cvičení jinak rychle, a proto prodlevy mezi návštěvami u logopeda jsou zcela individuální záležitostí. Chce to hlavně trpělivost s dítětem a cvičit a cvičit, vždy a všude, a to formou hry. Potomkovi nepřijde, že se učí a ještě ho to baví.

Popsaným chybám můžeme předcházet, když s dítětem budeme odmala mluvit jako se sobě rovnou osobou, která nepotřebuje slyšet jen zdrobněliny a zkomoleniny. Pokud prarodiče na dítě šišlají, promluvme si s nimi. Jejich chyby ve výchově budou v budoucnu stát čas pouze nás a malého synka či dcerku budou špatné hlásky stresovat, když budou vnímat, že jim ostatní lidé špatně rozumí. Když budeme denně dětem číst pohádky, rozvíjíme nejen jejich fantazii, náš vztah s nimi, ale také slovní zásobu a vnímání správnosti slov. A o to přece jde.

foto:
mowimy.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.3649 s