Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Přes Ořechovku přejde rumunská vlna

17.02.2009   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Přes Ořechovku přejde rumunská vlnaJiž bezmála kultovním titulem mladého rumunského tvůrce Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny bude v pátek 20. 2. oficiálně otevřena pětidenní přehlídka ambiciózní kinematografie Rumunská nová vlna. Uvedení tohoto snímku u nás předcházela kromě celé řady jiných ocenění také trojice cen z filmového festivalu v Cannes včetně té nejprestižnější – Zlaté palmy.

Přehlídku, kterou pořádá ve spolupráci s Rumunským kulturním institutem kino Ořechovka, zahájí velvyslankyně Rumunska paní Daniela Gatman. Přehlídka se koná v rámci celoročního projektu Ořechovka – v kině jako doma podpořeného pražským magistrátem. Festival je rovněž doplňkovou aktivitou Klubu současné rumunské kinematografie a klade si za cíl představit českému publiku rumunské filmy posledních let. Hostem festivalu bude mladý režisér George Dorobanţu, jehož film Výtah získal na Fresh Film Festu v Karlových Varech cenu Fresh Generation.

Pro zasvěcené nebyl úspěch zahajovacího filmu přehlídky na Ořechovce překvapením, ale spíše přirozeným završením vývoje, který v rumunské kinematografii probíhal již několik let. Přestože ještě jen dva nebo tři roky před koncem milénia se v řadě rumunských médií hovořilo málem o zániku domácí kinematografie (v roce 1998 zde vznikl jediný film, o rok později dokonce vůbec žádný), s počátkem nového tisíciletí dochází ke zvratu k lepšímu. A to nejen ve smyslu kvantitativním, ale i kvalitativním.

Nejenže v roce 2002 již bylo natočeno osm celovečerních filmů, a o rok později dokonce celých dvacet, ale začínají se také mezi těmito díly objevovat snímky, které se od převažující většiny odlišují, ale spolu navzájem vykazují shodné znaky: těmi nejvýraznějšími jsou především volba námětů, které vycházejí z každodenní zkušenosti obyčejného člověka, a důraz na maximální autenticitu vyprávění.

Dnes se již pro řadu těchto rumunských snímků vzniklých po roce 2000 vžilo všeobecně označení rumunská nová vlna. A protože čas je neúprosný a každá „nová“ vlna si tento přívlastek může udržet jen určitou dobu, dozrál možná čas k ohlédnutí a poměření toho, čeho bylo dosaženo.

Právě takové ohlédnutí připravuje na druhou půli února pražské kino Ořechovka. V průběhu pěti dnů, od pátku do úterý (20. – 24. 2) vždy v 17, 30 a ve 20 hodin budou moci diváci zhlédnout deset projekcí devíti celovečerních hraných filmů a pěti krátkých filmů, které představují skutečné vrcholy rumunské nové vlny. O tom, že jde opravdu o to nejlepší, co filmové Rumunsko v posledních letech světu nabídlo, může svědčit i fakt, že těchto čtrnáct snímků získalo dohromady 58 ocenění na významných filmových festivalech po celém světě. V takto reprezentativním vzorku budou u nás snímky rumunské nové vlny navíc představeny vůbec poprvé.

V rámci přehlídky budou na Ořechovce uvedeny jednak filmy odehrávající se v období Ceauşeskova režimu a v průběhu protikomunistické revoluce, jednak snímky zasazené do současnosti. Do první skupiny spadá např. film Zkouška, který na drsném příběhu neprávem odsouzeného člověka ukazuje, jak fungovala Ceauşeskova justice, a jež v Rumunsku otevřel diskuze o totalitní minulosti země. Dále sem patří strhující válečné drama Papír bude modrý odehrávající se v průběhu rumunské revoluce, či již zmiňované 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Ze snímků mapujících žhavou realitu budou uvedeny mj. Ryna, citlivý příběh dívky z dunajské delty podle scénáře Marka Epsteina, sžíravá černá komedie Smrt pana Lazaresca o tom, že nejkratší cesta na hřbitov vede přes nemocnici, či komediální drama Výtah názorně dokumentující, že silný příběh se může odehrát i na ploše nákladního výtahu.

Všechny filmy zahrnuté do programu festivalu rumunského filmu v Praze 2009 získaly důležitá ocenění na velkých mezinárodních festivalech v Cannes, Berlíně, San Sebastianu, Benátkách, Montpellieru, Soluni, Záhřebu, Bangkoku či Cluji Napoce. Tím se nové rumunské kinematografii dostalo zvýšené pozornosti filmových kritiků, produkčních a distribučních společností po celém světě.

Záštitu nad přehlídkou převzali velvyslankyně Rumunska paní Daniela Gatman a ministr kultury ČR pan Václav Jehlička. Filmy bude uvádět Mircea Dan Duta, ředitel Rumunského kulturního institutu, a v sobotu 21. 2. po projekci filmu Výtah proběhne diskuse s jeho režisérem Georgem Dorobantu

Jednotná cena za festivalové filmy je 80,- Kč a pro studenty 60,- Kč.

A na co se můžete těšit?
Rumunská nová vlna
Kino Ořechovka 20. 2. 2009 – 24. 2. 2009, 17, 30 a 20 hod

Pátek 20. 2.
17, 30
Zkouška (Examen)
Rumunsko, 2003, rumunsky/anglické titulky/, 90 min.
Režie: Titus Munteanu
Hrají: Marius Stanescu, Gheorghe Domica, Clara Voda, Coca Bloos
Jediný okamžik může změnit celý náš život. Mladý muž je za zločin, který nespáchal, odsouzen k pětadvacetiletému žaláři. Přestože se po několika letech přizná skutečný viník, cesta zpátky do života je už pro našeho hrdinu téměř nemožná.
Příběh, jehož začátek se odehrává v sedmdesátých letech minulého století, vzbudil v Rumunsku velké diskuse o totalitní minulosti země a jejím dopadu na současnost. Vztah mučitele a jeho vězně zároveň symbolicky odráží nemožnost jednoznačně rozřešit morální konflikty, které si jako smutné dědictví své minulosti nese každá posttotalitní společnost.
Představitel hlavní role Marius Stanescu získal za svůj výkon v roce 2003 Cenu Rumunské filmařské asociace pro nejlepšího herce.

20,00 Oficiální zahájení
4 měsíce, 3 týdny, 2 dny (4 luni, 3 saptamini si 2 zile)
Rumunsko, 2007, rumunsky/české titulky, 113 min.
Režie: Cristian Mungiu
Hrají: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Luminita Gheorghiu, Doru Ana
Na jednoduchém příběhu dvou kamarádek, z nichž jedna se rozhodne podstoupit v té době zakázanou interrupci, ukazují autoři morální i materiální mizérii rumunského socialismu na sklonku Ceauşescovy vlády. Film, vtěsnaný po způsobu antické tragédie do průběhu jediného dne, představuje to nejlepší, co nová rumunská kinematografie v posledních letech vytvořila, o čemž svědčí i celá řada domácích i zahraničních ocenění, mj. tři ceny z MFF Cannes 2007 včetně Zlaté palmy, Evropská filmová cena za nejlepší film roku i režii, či nominace na Zlatý globus pro nejlepší zahraniční film.

Sobota 21. 2.
17, 30
Výtah (Elevator)
Rumunsko, 2008, rumunsky/anglické titulky, 85 min.
Režie: George Dorobantu
Hrají: Cristi Petrescu, Iulia Verdes
Komediální drama na minimálním prostoru: chlapec s dívkou touží být aspoň na chvíli spolu sami, a tak se ukryjí před světem do opuštěné továrny v okrajové části města. Ale nákladní výtah, kterým se touží jen kousek svézt, se pro ně stane pastí. A tak jsou konečně spolu – ale poněkud jinak, než jak si plánovali. A po každém dalším marném pokusu o únik vzrůstá vzájemné napětí…
Snímek se v loňském roce úspěšně promítal na Fresh Film Festu v Karlových Varech, kde také získal cenu za režii.

20, 00
Papír bude modrý (Hirtia va fi albastra)
Rumunsko, 2006, rumunsky/anglické titulky, 95 min.
Režie: Radu Muntean
Hrají: Alexandru Potocean, Viorel Comanici, Alexandru Georgescu
Na příběhu mladého muže, který zběhne z vojenské služby, aby se mohl přidat k protikomunistické revoluci, ukazují tvůrci hektickou atmosféru rumunského převratu, který byl na rozdíl od toho našeho mnohem méně sametový. Žánrově stojí film na pomezí mezi dramatem a válečným filmem, přičemž filmařsky náročné scény pouličních bojů se působivě prolínají s intimnější linií, kterou je pátrání otcovského vedoucího jednotky po zmizelém vojákovi.
Film byl mj. nominován na Zlatého leoparda na MFF Locarno 2006.

Neděle 22. 2.
17, 30
12:08 na východ od Bukurešti (A fost sau n-a fost?)
Rumunsko, 2006, rumunsky/anglické titulky, 89 min.
Režie: Corneliu Porumboiu
Hrají: Mircea Andreescu, Coca Bloos
22. prosinec 1989. Celá země sleduje v televizi v přímém přenosu, jak rozzuřený dav přinutil rumunského diktátora Ceauşeska uprchnout v helikoptéře z Bukurešti. V klidném městečku na východ od hlavního města, šestnáct let od tohoto historického dne, majitel místní televizní stanice pozve do talk show dva hosty, aby se podělili o své vzpomínky na ony slavné revoluční chvíle. Prvním je starý důchodce a občas Santa Claus, druhý je učitelem dějepisu, jehož celý plat právě pozřely dluhy za alkohol. Společně vzpomínají na den, kdy provolávali heslo „Pryč s Ceauşeskem!“. Až jeden telefonát televizního diváka zpochybní proklamované hrdiny, kteří možná tehdy spíše nasávali někde v baru nebo dělali přípravy na Vánoce, než se bouřili v ulicích.
Snímek získal mj. dvě ocenění na MFF Cannes 2006 a na Evropských filmových cenách byl nominován na Cenu publika.

20, 00
Ryna (Ryna)
Rumunsko/&Svýcarsko, 2005, rumunsky/anglické titulky, 94 min.
Režie: Ruxandra Zenide
Hrají: Doroteea Petre, Valentin Popescu, George Custura
Snímek odehrávající se v dunajské deltě je křehkým příběhem šestnáctileté Ryny, místo níž by její otec měl raději syna. Dny plynou v jednotvárném sledu, jen občasně narušeném drobnými událostmi, které bychom v místě jen trochu živějším lehce přehlédli. Až jednoho dne se stane cosi, po čem Rynin život už nikdy nebude jako předtím…
Film mladé rumunské režisérky Ruxandry Zenide, bývalé studentky pražské Famu, vznikl podle scénáře Marka Epsteina, který za něj v roce 2003 získal v soutěži Českého lva Cenu Sazky.

Pondělí 23. 2.
17, 30
Smrt pana Lazaresca (Moartea domnului Lazarescu)
Rumunsko, 2005, rumunsky/anglické titulky, 150 min.
Režie: Cristi Puiu
Hrají: Ion Fiscuteanu, Doru Ana, Clara Voda, Luminita Gheorghiu
Všední podvečer kdesi na periferii současné Bukurešti. Dvaašedesátiletý pan Lazarescu má své kočky, svou televizi a vždy pohotově připravenou láhev domácí pálenky. Dnes ho ale už od rána jaksi bolí hlava a neposlouchá žaludek. Jeho následná cesta bukurešťskými špitály, při níž se marně dožaduje ošetření, se pak stává tragikomickým obrazem současného světa, z něhož se nenápadně vytratila lidskost.
Film získal 23 ocenění na řadě festivalů po celém světě, mimo jiné na MFF Cannes 2005 a Zvláštní cenu poroty na MFF Chicago 05.

20, 00
California Dreaming
Rumunsko, 2006, rumunsky/české titulky, 155 min.
Režie: Cristian Nemescu
Hrají: Armand Assante, Maria Dinulescu, Gabriel Spahiu
Vojenský vlak NATO pod velením kapitána Jonese míří přes Rumunsko k srbským hranicím. Nepočítal ovšem s lehce mafiánským přednostou Doiaruem a jeho malým nádražíčkem plným vedlejších kolejí… Komedie o tom, že na všem se dá vydělat.

Úterý 24. 2.
17, 30
Západ (Occident)
Rumunsko, 2002, rumunsky/české titulky, 105 min.
Režie: Cristian Mungiu
Hrají: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Tora Vasilescu, Dorel Visan
Celovečerní debut režiséra filmu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny podává ve třech prolínajících se dějových liniích výstižný obraz současné východní Evropy, lidí, kteří v ní žijí své obyčejné životy a sní své obyčejné sny.

20, 00
Rumunské krátké filmy
Rumunsko, 2003-07, rumunsky/anglické titulky, cca 100 min.

Pětice krátkometrážních filmů (Krabička Kentek a balíček kávy, režie: Cristi Puiu; Byt, režie: Constantin Popescu; Doprava, režie: Cătălin Mitulescu; Challenge Day, režie: Napoleon Helmic a 17 minut zpoždění, režie: Cătălin Mitulescu), které byly oceněny na řadě filmových festivalů.

Zdroj: www.kino-orechovka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0288 s