Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tip na víkendový výlet: Místo, kde i ryby mají svá křestní jména

25.02.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tip na víkendový výlet: Místo, kde i ryby mají svá křestní jménaNa západním okraji plzeňské zoo stojí Lüftnerka. Zrekonstruovaný statek, ukazující život na venkově na přelomu 19. a 20. století. Občas po statku kmitá opravdová děvečka a drůbež na dvorku prohání pacholek s kozou za sebou. Ale jít na pastvu s pruty na ryby? To je frajeřina. Zrodil se nápad. Řeku postavíme!

Dne 29. září 2008 byla expozice „Česká řeka“, nemající v tuzemsku obdoby, slavnostně otevřena. Předcházelo tomu několik měsíců vlastní výstavby i dlouhé týdny budování biotopů, usazování pařezů, klád, umělých skal i kamení. Jednotlivé expozice jsou pojaty jako nádrže (akvária), jejichž rozměry odpovídají požadavkům na chované druhy živočichů a jsou podle možností propojené. Všechny nádrže jsou z pohledové čelní strany osazeny sklem. Největší expozice rybníka je vymyšlena jako monolitická nádrž s podvodním průchodem. Ve stěnách tohoto průchodu jsou vsazeny skleněné průhledy do vodního biotopu. Přes sklo můžete podrbat kapra za skřelí nebo cvrnkat čolka do čumáčku.

V nové expozici mají návštěvníci možnost pozorovat ryby z nadhledu, podhledu i z očí do očí. Návštěvníci uvidí monumentální sumce, kapitální štiky i kapry. Kromě ryb se setkají také s mihulemi, vydrami, užovkami, raky a dalšími živočichy žijícími ve vodě a u ní. Například vydra byla v plzeňské zoo chována naposledy kolem roku 1936. Nová dvojice se jmenuje Pavel a Pavlína a zařadí se v roce 2009 mezi hlavní hvězdy zahrady, zvláště při komentované prezentaci expozice.





Expozice formou naučné stezky přibližuje život v typické české řece od prameniště až k ústí řeky. Celý záměr svým charakterem navazuje na v sousedství vybudované expozice zemědělství 19. století na statku Lüftnerka. Vzorem projektu Česká řeka je západočeská Úhlava. Turistické značení připomíná i významná místa, podél jejího toku. Necelá stovka kilometrů skutečné Úhlavy zde trvá deset minut.


Nejnáročnější záležitost na dekorace v celé historii zoo! Kouzlo rybníkářství a umu našich předků přinášejí čtyři sta let stará koryta z Velkého Přebudovského rybníka či Lnářska na jižním Plzeňsku, žlaby na zákrm kachen, čapy a další věnované a zapůjčené exponáty. Repliky vrší a čapového kolíku vytvořil pan František Slivoně z Plzně. Česká řeka se skládá ze soustavy 10 nádrží a akvárií o celkovém objemu 300 metrů krychlových vody. Z toho největší, "rybník" o objemu více než 150m3 vody je stojí na 42 pilotech. Ve čtyřech rybích pásmech řeky, která začíná malým šumavským vodopádem, se návštěvník seznámí s říční faunou. Akvária prvních tří stupňů (pstruhového, lipanového a parmového) jsou spojena protékajícím potůčkem, čtvrté, obří akvárium - rybník (cejnové pásmo), má vlastní filtrační systém. Samotná filtrace je schována pod výběhem koní haflingů a při jejím budování přemístili na 700 tun hmoty.


Velkou pozornost veřejnosti na sebe poutají sumci. Již dříve poskytla zahradě velkého sumce Drahoše Správa veřejného statku města Plzně. Před několika lety byl naposledy vyloven v Drahotínském rybníku, poté čekal na expozici ve vodních příkopech u lvů a lemurů. Nyní měří více než 150 cm a váží 27 kg. Koncem podzimu 2008 jej doplnil mladší, lehčí sumec Kája, doslova nalákaný na rohlík na říčce Klabavce. Při 116 centimetrech váží pouhých 8 kg. Pojďme si na závěr udělat rychlý průřez stavu ryb a ostatních živočichů od malého, prameništního akvária po rybník: střevle, rak říční, vranka, mihule, pstruh potoční, lipan, hrouzek, mřenka, jelec proudník, mník jednovousý, jelec tloušť, užovka podplamatá, následují dva výběhy pro vydry; nádrž slunky, podoustve, oukleje či perlína. V rybníce dominují sumci, štiky, a kapři, ale i cejni, okouni, boleni, plotice, lín, karas či candát. Ale, na co řeči? Přijďte pobejt, přijďte na řeku.




Fotografie Jaroslav Vogeltanz, ZOO Plzeň a www.ezoo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 25.2.2009 - 10:27

wow
Tedy, ta fotka vydry v akci je vskutku unikatni.


Od: Martina Bittnerová - 25.2.2009 - 10:30

Míšo,taky mě to napadlo, navíc pro mě je to báječný tip, že tam někdy vyrazím.-) Myslím, že to může být velmi pěkné.-)


Od: Jaromír Komorous - 25.2.2009 - 10:41

Vždyť taky fotograf Jaroslav Vogeltanz není žádný nýmand.


Od: anonym - 23.3.2009 - 17:43

Hrozný ani tu nemaj .....


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1162 s