Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdepak ten ptáček hnízdo má?

05.03.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdepak ten ptáček hnízdo má?Má písňový textař v rámci své autorské licence právo na mystifikaci posluchače až do té míry, že udělá z většiny populace blbce? K úvaze stačilo málo. Uvědomit si, kolikrát se ptáci vyskytují v písňových textech a v jakém slovním spojení. Koho to zarazí, pobaví, naštve?

Udělám dnes výjimku a zmíním jen songy tzv.středního proudu. Ať víme, o čem je řeč.
V roce 1969 vrhá na trh veleúspěšné album skupina Olympic. Pták Rosomák. Už titulní song v názvu ukazuje přinejmenším na schválnost textaře a na nejbližší roky uvrhává posluchače v omyl a okolnímu světu jej ukazuje jako zoologického ignoranta. Rosomák je největší kunovitá šelma. Mnozí dodnes žijí s tím, že pták. &Slamastyka. Ale těžko vinit Olympic, že?

Osvětově k problému přistoupila ostravská skupina Buty. V písni Vrána se zpívá letí vrány, letí, letí, nepotí se, vzduch je chladí. Všimněte si, žádná touha po mystifikaci, Radeček Pasterňák pěkně věcně každého seznámí s faktem, že vrány postrádají, jako ostatně všichni ptáci, potní žlázy. Vyplývá z toho pouze jedno. Oni si to, ti chlapci, vynahradí jinde, pozor.

Nejslavnější filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku vám představovat nemusím. Písničku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš v podání Karla Gotta rovněž. Tvůrci toho nádherného filmu mě nečekaně vrhli do mnohaletého přemítání. Píseň bych totiž přijal bez výhrad v podání Popelky. Takhle mám v hlavě zmatek. A mohou za to filmaři od roku 1973.

Kam letí ten čáp přemítala v roce 1966 Pavlína Filipovská. Uchýlila se tak k běžné praxi českých muzikantů těch let a frustraci ze zavřených státních hranic zašifrovala do písně. … má za mořem dům, zpívá se dál, má spojení přímé a to my ne. Dovedete si to vůbec představit?

Ať chcete nebo ne, začalo to rokenrolem. A i ti, kteří pak zůstali pevně pod prapory pop music si kdysi nějaký rokec střihli. Karel Gott někdy v šedesátých letech vypálil do světa Ptačí nářečí. Ten kdo zná a umí ptačí nářečí se tam zpívá. Napsal to Jiří &Staidl a jako každý správný rokec je to o ničem. Hlavně, že se to dobře frázuje a do tónu je možné se položit.

Písničky o něčem se ovšem naučil psát Janek Ledecký. Upozornil na sebe už s někdejší kapelou Žentour. Po osamocení však přišla naprostá jeho tvůrčí exploze. Už první sólové album přineslo megahit Na ptáky jsme krátký. Ledecký mi připadá jako chrlič chytlavých songů. Ve své nadmíru zdařilé muzikálové produkci to potvrzuje každým novým titulem.

Opeřenec je nejčastěji se vyskytujícím tvorem v hudbě vůbec. Je to zašifrovaná touha po létání nás lidí? To tu nerozřešíme. Vězme ale, že Birds (tedy ptáci) se jmenovala i jedna bigbeatová kapela. A francouzská šansoniérka Edith Piaf si vrabčák dokonce říkala. Tohle téma by vystačilo na seriál. Jistě víte o dalších příkladech. Pták je v písních doma. A žádný textař mu krkem jistě nezakroutí.

zdroj obrázku www.janoch.borec.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 6.3.2009 - 8:43

Tak tohle téma mě napadlo taky.-), vyloženě jsem měla chuť to sepsat. Akorát bych byla v případě jistých interpretů poněkud ironičtější.-)


Od: Jaromír Komorous - 9.3.2009 - 0:28

II.díl rozsáhlého seriálu čeká. Tak do toho!


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0374 s