Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chorál pomohl vozíčkářům

21.03.2009   Michaela Wilhelmová   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chorál pomohl vozíčkářůmSlyšeli jste někdy překrásné tóny linoucí se z úst Scholy Gregoriany Pragensis? Nemusíte být hned věřící, aby vás síla gregoriánského chorálu nesmetla do říše harmonie. A navíc, když jde o dobrou věc? Světoznámé mužské uskupení vystoupením podpořilo v kostele Nejsvětějšího Salvátora sdružení Asistence.

120 korun. Tolik vás stojí večeře i s pitím v levnější restauraci. A tolik také stojí hodina asistence pro člověka se zdravotním postižením. Za tu dobu může navštívit lékaře, úřad podobně. Mnohdy totiž sám na podobné výlety nestačí. Ostatně, často k tomu přispívá i špatná doprava.

Koncert v kostele Nejsvětějšího Salvátora naproti Karlově mostu se odehrál 18. března a snad žádné místečko v dřevěných lavičácích nezelo prázdnotou. Po krátkém proslovu organizátorů – občanského sdružení Asistence (www.asistence.org) se do k posluchačům i vysokým klenbám začíná linout zvuk kytary. Adam Pavlíček, absolvent Pražské konzervatoře a úspěšný sólový hráč rozezní struny Bachovou suitou a poté přidá i něco z vlastní tvorby. Talent sahající k dílům od renesance až po dnešek se nezapře.

Před oltářem jej chvíli po půl osmé střídá Schola Gregoriana Pragensis s Franusovým kancionálem. Frans, původně královehradecký zámožný soukeník z přelomu 15. a 16. století patří k husitskému křídlu. Osud mu přeje a stane se konšelem. Nezapomíná ale na dobročinnost. Do kostela Ducha Svatého objedná na vlastní náklady za 55 kop pražských grošů velkolepou knihu. Jde o kodex vážící několik desítek kilogramů, velký 66 x 43 centimetry a obsahující neuvěřitelnou spoustu pestrého hudebního repertoáru.

Na koncertě si můžeme poslechnout hned několik vybraných děl z památné, vydatně iluminované knihy. Za prvé jednohlasý gregoriánský chorál, poté i duchovní písně. Podání Scholy Gregoriany jako vždy nezklame, ovšem je třeba přiznat, že pro sborový zpět zřejmě nepředstavuje tento kostel akusticky ideální prostor.

Pokud jste se ještě neměli tu čest se Scholou Gregorianou Pragensis setkat, věřte, že tato formaci roku 1987 založil David Eben, absolvent pařížské konzervatoře (obor dirigování gregoriánského sboru) a skupinu dnes vidíme spíše na zahraničních vystoupeních. Touží po ní celý svět a jejich CD již mají řadu jak českých, tak francouzských cen.

Pokud nepatříte k těm několika desítkám lidem, kteří se vtěsnaly na charitativní akci do vyhřívaných lavic kostela, můžete se s inkriminovanou neziskovou organizací seznámit i teď, třeba právě na výše zmíněném webu, nebo na jejich příští akci Jako zázrakem konané 21. května na Vyšehradě.

Obrázek převzat z webu Scholy Gregoriany Pragensis: http://www.gregoriana.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0983 s