Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Legenda Emöke

01.04.2009   Jaromír Komorous   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Legenda Emöke„Enfant terrible české poválečné literatury se jmenuje Josef &Skvorecký,“ říká se v programu, vydaném v divadle Viola ke hře z titulku. „Světově uznávaný (jazzový) spisovatel,“ čtu dál. „Nedosažitelný glosátor a slovní kreslíř režimem pokroucených figur a lásky,“ říkám já.

Dramatizace &Skvoreckého Emöke se stala první lahůdkou na talíři plném šťavnatých slov, jež si můžeme dopřát díky vskutku osvícené dramaturgii Violy i jejímu probouzení.

Scénář inscenace připravil a režie se ujal Miloš Horanský. Uznávaná značka kvality. Vytvořil divadelní platformu pro dvě výrazné role. Magdaléna Borová (alternuje Andrea Elsnerová) hraje Emöke s nezkrývanou radostí. &Skvorecký postavil svůj příběh o lásce, rodící se během odborářské rekreace, na boji duševního a fyzického chápání světa. Vznikajícího z blbých osobních zkušeností. A nechá vyhrávat cynický pragmatismus mužské postavy s typicky českým jménem. Josefa brilantně hraje Martin Finger. Původní novela &Skvoreckého vykresluje plasticky, kromě hlavního hrdiny, nejméně dvě další mužské postavy. Josefova rekreačního spolubydlícího, vskutku buranského kantora, k ničemu se nehodícího blba obecného a smutného mistra z výroby, blba zbytečného, který ani netuší, čím si pozornost tehdejších vůdců zasloužil. Těch a všech drobných postav, mužů i žen, se zhostil Martin Finger. I minutové převtělení zvládá bravurně, změnou v rétorice postavy, v jejích gestech a mimice. Tajemná Emöke, lačnící po lásce jako žádná jiná a schovávající ji za jakýsi platonický paraván, jenž se už, už zhroutí a ryze materialistický Josef, který to vzplanutí fatálně propásne. Cynicky se, po svém návratu do Prahy, vrhá do první volné postele, rdousíc v sobě zatím nikdy nepoznaný velký cit a jeho velká láska dostává rozmazané kontury. Díky dosažitelné tělesnosti a snad i pohodlnosti.

Většinou jsme Josefové. Budiž nám země lehká. Oslepeni láskou, nerozhodní k poslednímu kroku. A to i v případech, kdy se to od nás čeká. Uvědomění si sebe sama hra přináší v neposlední řadě. V první ale stojí vztah žena - muž a ironizace prostředí.

Hrou se nese hudba Emila Viklického, velmi citlivá k situaci na scéně a s porozuměním dokreslující myšlenkový pochod obou divadelních figur. Vřele doporučuji. Stojí to za to.


Inscenaci Legenda Emöke uvedlo divadlo Viola

Zdroj fotografie:
www.port.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0526 s