Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vražda protřelá. Seznamte se

31.03.2009   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vražda protřelá. Seznamte seSedí v budce na prodej vlakových jízdenek na blíže neurčeném místě. Zjevně v Rusku. A vlastní spoustu zajímavých věcí, třeba ledničku s dvěma dveřmi, doma pálí alkohol a jediné co jí podle prodejců schází je topinkovač Cansai.


Díky čemuž se stane svědkem totálního charakterového převratu a půl. Prvně 180 a posléze tak 90 stupňů. Nebo zpět k výchozímu bodu? Ale nepředbíhejme. Pár chtivý velkého zisku cestuje po zapadlých vesnicích v Rusku, snažící se tamní obyvatele přesvědčit o výhodnosti topinkovače cansai. Navíc je úplně zdarma, hradí se pouze doprava.

V první půli se jeví pobyt jako naprostá nuda, zvláště pro onen na první pohled povrchní pár, zvyklý na městský komfort. Dochází ke konfrontaci s místní úrovní života. S bezdomovcem výstižně komentujícím situaci, pokladní Ljusou, kterou Důra nazve vraždou protřelou a společensky unaveným Míšou, který se je hodlá zastřelit. Ljusa, která jej nakonec ze scény vyprovodí, vše okomentuje k těhotné a k smrti vyděšené &Suře /Důře/ slovy: "Nelekla jste se? Teď byste se rozčilovat neměla."

Já říkám lekla. &Sura /Důra/ nakonec v oné zapadlé vesničce v Rusku porodí a její přítel Levčík cestuje „za prací.“ Když se pro &Suru vrací, zjišťuje, že jsou jí vlastní jiné hodnoty. Už nekouří, přece jen by aspoň v budoucnu mohla kojit. Obchodování s topinkovači ji nezajímá. Zdá se, že za pár dní pobytu na zapadlém a zaostalém venkově se jí zprotivila povrchnost a honba za penězi. Jenže happy end nebude. Pod pohrůžkou, že přijde o dceru, &Sura svůj názor přece jen přehodnotí.

Ucelenější charakteristiku místa nabízí program:

„Odkud začít. To kdybych věděl. Snad od jména města. Ale ono to vlastně ani není město. A dokonce ani místo městu podobné. Ani vesnice. Není to místo na mapě zaznamenatelné. Taková zastávka je to. Prostě zastávka. Zastávka kdesi uprostřed vlasti mé neobejmutelné. Uprostřed ovšem neznamená v samém srdci."

Stačí vám to? Navnaděna anotací jsem očekávala více…Inscenaci nechybí vykrelení chudého Ruska v konfrontaci s jeho bohatšími povrchností prolezlými městy. Ve velké míře se taky objeví pěkně vykreslené charakteristiky postav, zahráno taky slušně. Na onu problematiku docela protkáno vtipnými glosami. Něco však inscenaci přece jen chybí. Snad jakési charizma. Katarze se dostaví v podobě lehkého vánku.

Isncenaci Černé mléko uvedlo Divadlo Petra Bezruče v rámci Ostravského kašparovského týdne dne 28.3.2009

Zdroj fotografie: www.divadlovceletne.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0383 s