Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pozvánka na víkend: Ptačí nokturno už v sobotu?

31.03.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pozvánka na víkend: Ptačí nokturno už v sobotu?Ptáci hrají v plzeňské zoologické zahradě přesilovku. Tvořili vždy důležitou součást druhové skladby jejích obyvatel a v posledních letech z chovatelského hlediska dokonce nejvýznamnější a nejpočetnější složku. Sluníčko vykouklo a tak jsem se za nimi vydal.

Hned za vstupem služební branou číhá sestava ptačích dravců. Každý před svou boudičkou, na tlustém bidle a dlouhém úvazku, jak pejsci. Bez mříží, bez pletiva. Zakomponování chovanců co nejvíc do přírody je nejsympatičtějším prvkem všech zdejších chovů. Zde se nedá mluvit o ptačím zpěvu. Spíš o křiku. Největší dojem na mne udělal orel východní – kamčatský. Zobák jak silné nůžky na plech, ostré propichující oči. V drápech unese jehně. Z jiných druhů velkých dravých ptáků stojí za zmínku úspěšný umělý odchov orla stepního v roce 2002. Zde jim rozhodně podloudná otrava nehrozí, jako orlům mořským u jihočeských rybníků. Slyšeli jste to? To je žaludek! A zase to půjde dostracena? Složité to snad není! 
 
                            
                                                     Sup bělohlavý ve "své" obrovské voliéře


Mezi chovatelské úspěchy první poloviny 80. let patří zejména vylíhnutí pštrosů dvouprstých a hlavně první odchov plameňáků chilských v Československu. V roce 1998 se chovatelům u plameňáků navíc podařil i odchov umělý. Teprve v 90. letech docházelo k opakovanému rozmnožení emu hnědých. Z novodobých druhů stojí za zmínku chov tučňáků Humboldtových, získaných v roce 1997, kteří se množí již ve druhé generaci. Pelikáni bílí se pravidelně množí od roku 1999. To je zároveň zlomové datum k nárůstu a zkvalitnění druhové skladby ptáků a vhodnému doplnění volných „nik“ - prostor v jednotlivých expozicích zajímavými druhy. Z nejvzácnějších je třeba jmenovat majnu Rothschildovu, holuby růžové a bažanta Edwardsova, z atraktivních zase ledňáky obrovské, lelkouny, turaka, vousáky, seriemy nebo hadilovy písaře či pelikány rudohřbeté. Na kvalitní odchovy sovic sněžných z minulosti navázali např. sýčci obecní a zejména českým prvoodchovem sovy králičí. Z drobotiny zaujmou pozornost návštěvníků svými hnízdy snovači, barvou např. amadiny Gouldové, chytrostí krkavci, zvláštností myšáci ze samostatného stejnojmenného řádu a zpěvem například sojkovci. A víte o tom, že plameňáci v sevřeném hejnu za pochodu otáčejí hlavu jedním směrem? Vpravo hleď, vlevo hleď! A na jedno jsou chovatelé zvlášť vysazeni. Pozor! Nepléct si s pelikánem.

                                           
                                                                               Pelikán bílý

                           
                                                               mláďata Ledňáka obrovského

Od sezóny 2006 je 6 dní v týdnu (mimo pondělí) pro návštěvníky zahrady k dispozici v hlavní sezóně na 20 dravých ptáků a sov se sokolnickou ukázkou a perfektním odborným výkladem. Každý den dvakrát se k možné prohlídce ptáků v expozici přidají i letové ukázky v Lochotínském amfiteátru, který tak získal další využití. Kolekce představuje např. orly mořské, kamčatské, skalní a královské, luňáka červeného, puštíka bělavého, sovu pálenou a další. V roce 2007 se přidala unikátní možnost ukázky lovu ryb v novém bazénu a přibyl například kondor havranovitý. (začíná se v dubnu). Zastavte se! Ptáky minout ?!? Na jaře? Nevděčné! 

Jo, abych nezapomněl. V sobotu 4.dubna je Ptačí sobota. Kde? Před tropickým pavilónem  ZOO. Ukázky chovu, krmení, sokolnictví, stavba budek. Já vím, že to umíte. Ale i na míru? Není nad praktické rady.

Fotografie: Jaroslav Vogeltanz, ZOO Plzeň


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0936 s