Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Které knihy jsou vtipné?

10.04.2009   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Které knihy jsou vtipné?Ohmatané až běda. Jestliže řeknu, že po některé sáhnu vždy, kdy mi není nejlíp, tak pěkně děkuji. To je nářez. Vypadá to, že k nim utíkám příliš často. Ty knížky nestavím do řebříčku. Všechny jsou od českých autorů a je mi jasné, že v podobném výběru figurují u každého jiná díla. Pochopitelně, ve světové tvorbě lze najít jiné perly, zde už ale vím, co člobrdíci učiní.

Možná to zní odvážně, ale u málokoho asi chybí Dobrý voják &Svejk od Jaroslava Haška. Boj s vojenskou a potažmo státní mašinérii rozpadající se rakouské monarchie. Haškovi není cizí groteska ani fraška. Úžasný sokl pro podobné situace v budoucnosti. Návod k přežití nezřízené zhovadilosti ve službách státní moci. Haškova předvídavost na úrovni kněžny Libuše. Už by nás nic nemělo překvapit. Opakuje se to stále znova. Ale je odkud čerpat.

Pro kluky od desíti do sta. Mozaika složená z naoko bezstarostného dětství a z dospělosti vystavěné na šablonovité starostlivosti či naopak bezprecedentní ignoranci všeho kolem. To je román Bylo nás pět od Karla Poláčka. Zdařilé vyprofilování všech vystupujících figur, ani stopa po sériovosti charakterů. Příjemný slovní rejstřík autora. Hlášky, které neustále slýchám kolem sebe. A trochu závisti, že podobné klima už nezažiji.

Nechvalně známou součást československého vojenství představují Pomocné technické prapory. Když se to vezme kolem a kolem, situace k řádným soudům, na kterou je zřejmě pozdě nebo k totálnímu nadhledu, známým z literatury. Postaral se o něj hlavně humorista z přesvědčení, Miloslav &Svandrlík. Jeho Černí baroni se stali nevyhlášenou biblí všech zúčastněných, Zelená hora v našem kraji hnedle poutní místo. Příběh zelený věčně.

Tuto knihu nelze asi zařadit mezi vyloženě humorné. Ale kterou z těch předchozích ano? Ze života lepší společnosti od Josefa &Skvoreckého není ani autorova typická. A přesto mě popsaná absurdita životů v rodině Krátkých nadchla. Tak, že se k nim vracím a čím dál víc se utvrzuji k odsouzení pseudomorálky jednotlivých členů rodiny včetně malého Josefa, spratka nevycválaného, který se svou promyšlenou špatností nadchne nakonec svého stejně nevycválaného papá, který shánčlivost svého syna postaví na vrchol kýžených synových vlastností. Chechtám se &Skvoreckého rétorice. Smích mi ale občas zhořkne.

Nezařadit do oblíbené pětky následující knihu bych pokládal za svatokrádež a popření svého dosavadního života. Zdeněk &Smíd a Vodácký průvodce pro Ofélii aneb Proč bychom se netopili. Z celé série „Proč bychom …“ mi přirostla k srdci právě ta první. Je mi milý &Smídův jazyk, je mi milá popsaná scenérie. A i když si myslím, že vím o čem ostatní autoři píší a proč, zde si tím jsem jistý. To není marné. Na smetišti literárních kousků nehledat!

Jeden moment chci zmínit. U prvních čtyř knih jsem s velkým povděkem a víceméně s nadšením přijal filmové zpracování, případně načtenou cd nahrávku. Díky scénáristům a jistěže zúčastněným hercům a režisérům jsem výsledek nikdy nezlehčil. O to víc jsem byl zklamán nedávným televizním seriálem &Smídovy knihy. Dle mého se to moc nepovedlo. A jak to máte vy? Na vaše tipy jsme zvědavi a doufáme v ucelenější pohled na nabídku trhu.

Zdroj obrázku:www.swmag.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.025 s