Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Veselé paničky windsorské lákají na Shakespearovské slavnosti

23.04.2009   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Veselé paničky windsorské lákají na Shakespearovské slavnostiKomedii Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela chystá jako svou hlavní novinku festival Letní shakespearovské slavnosti. Ten letos proběhne od 25. června do 3. září celkem na sedmi scénách: dvou v Praze a po jedné v Brně, Bratislavě, Ostravě, Košicích a ve Zvolenu.

„Komedie mám rád, protože v nich často zajiskří víc pravdy a moudrosti než v tragédiích, které nám obvykle předkládají pravdy dávno známé,“ říká Jiří Menzel o Paničkách windsorských, zábavné hře o ženském důvtipu a hloupé mužské žárlivosti.

Do role bonvivánského rytíře Jana Falstaffa obsadil Menzel Bolka Polívku, důvtipnou paní Pažoutovou ztvární Simona Stašová, její spikleneckou přítelkyni, paní Brouzdalovou, hraje Eva Režnarová. „Obě jsou ženy, se kterými bychom rádi žili – pozitivní a vtipné,“ uvedl o obou herečkách Jiří Menzel po jejich prvním velikonočním setkání nad textem hry. Ten do češtiny přeložil Martin Hilský.

„Paní Pažoutová je roztomilá panička, která se v životě mírně nudí a vítá proto každý lechtivý impulz k pobavení,“ říká Simona Stašová. Podle ní se obě přítelkyně rády zasmějí, zejména na účet mužů – a právě v tom jim svůdcovský návrh rytíře Falstaffa skvěle padne do noty. „Obě dámy jsou zkušené a chytré, takže se Falstaff i diváci mají na co těšit,“ dodává Eva Režnarová.

Do dalších rolí obsadil Jiří Menzel Jaromíra Dulavu, Jaroslava Satoranského, Jiřího Čapku, &Sárku Vaculíkovou, Jana Cinu, Jana Přeučila a další. Premiéra proběhne 25. června na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

Českou premiéru bude mít také tragédie MACBETH s Veronikou Freimanovou ve dvojroli Lady Macbeth a Lady Macduff. Poprvé uvidíme v Praze i hru ANTONIS A KLEOPATRA, nastudovanou loni v Bratislavě ve výborném slovensko-českém obsazení.

Program dále počítá s úspěšnými reprízami BOUŘE, JAK SE VÁM LÍBÍ a KOMEDIE OMYLŮ: tu letos uvedou slavnosti opět ve dvojí, pražské i ostravské, verzi. Na nové scéně ve Zvolenu bude uveden ještě SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ, kam se v roli královy víl Titanie vrací po mateřské pauze Sabina Laurinová.

Festival letos nabízí také dva tituly v angličtině: s představením Sen noci svatojánské a Mnoho povyku pro nic se v rámci svého evropského turné v Praze krátce zastaví renomovaná THE BRITISH SHAKESPEARE COMPANY.

Prodej vstupenek na všechna pražská představení začíná od 15. dubna přes Ticketportal: až do konce měsíce je tu lze navíc zakoupit s 10% slevou.


Více informací o letošním programu, cenách vstupenek a možných slevách najdete na www.shakespeare.cz
(zdroj tamtéž)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0543 s