Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jazykotvůrci v zoologii někdy neznali míru

29.04.2009   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jazykotvůrci v zoologii někdy neznali míruDnešní návštěvu ZOO v Plzni pojmeme v tónu celého měsíce. Myslet si ale, že zvířátka ve svých výbězích a stáních jsou vysmátá na půl roku dopředu je silně irelevantní. Oni se nesmějí, když už, tak se šklebí. Legračními se mohou stát jinak. Pojmenováním, tělesnými proporcemi. Některá jsou v tom nevinně, podívejte se. A  může za to člověk. Kdo jiný. 

Antilopa nilgau pestrý obdržela od vědců název Boselaphus tragocamelus, což volně do češtiny přeloženo znamená býko-jelen kozlo-velbloud. Dobré, ne? Zoology antilopa zastihla silně rozevláté! Co je k tomu vedlo? Ve svém vzhledu i povaze má něco ze všech těchto kopytníků. Mohutní ocelově šediví samci mají růžky a tukový hrb, samice a mladá zvířata jsou zbarvena světle hnědě. Všechny nilgau chodí v ”ponožkách”. Mají nad kopýtky několik proužků černé a bílé srsti. Patří k nenáročným a velmi často chovaným obyvatelům zoologických zahrad. Také v plzeňské se již narodilo několik desítek mláďat.  Expanze je v jejich výběhu vidět. Nepřehlédnete je.

                                      
                                                                            nilgau pestrý

Také další turovitý sudokopytník v plzeňské zoo vypadá jako složený ze dvou zvířat. Pižmoň stojí vývojově mezi tury a ovcemi, což vystihuje jeho latinské i ruské jméno. Ovibos, ovcobýk. Samci mají obrovskou sílu, kterou využívají při obraně stáda. To samotné umožňuje zajímavý způsob obrany - dospělí členové stáda se postaví do kruhové formace, ve které jsou schována mláďata, a rohy a kopyty čelí útočníkům (vlkům). Chrabří rodiče. 

                                 
                                                                                 pižmoň

I do třetice jedna skládanice – žirafa. Latinský název Camelopardalis znamená složeninu velblouda s levhartem. Na žirafy se již plzeňská zoo těší. Obrázek tedy není. Ale Aminy znáte. Zebry již má a i ty mají z dob starého Říma složené pojmenování, Hippotigris, tygří kůň. Když je viděli prvně, viďte!  Nalezneme i mnoho dalších zvířecích kuriozit – největší hlodavec světa, kapybara, má původní jméno plavoun; opice mirikina domorodý název douroucouli. Vlk hřívnatý nebo také pes hřívnatý připomíná spíše divnou lišku na vysokých nohách. S drápkatými opičkami si příroda zašpásovala v tom smyslu, že pečovateli o mláďata, převážně dvojčata, ustanovila samečky. Plzeňská zoo chová i nejobyčejnějšího a přitom i nejzvláštnějšího tuzemského lemura, lemura hnědého jménem Kuba. Žije zde již 19 let a patří mezi matadory  zahrady. S vytahaným bříškem a každým okem jinak zbarveným je mezi ostatními lemury k nepřehlédnutí. Mimochodem pro některé z lemurů platil starší český název požasti. Jinak ondatra se původně jmenovala dlakoš. Je vidět, že v názvosloví se přírodovědci vyřádili. 

                                  
                                                                lemur hnědý - ty oči, ty oči

Z pohledu laika nesmysl jsem si nechal na závěr dnešní návštěvy. Mnozí si myslí, že nejbližšími příbuznými slona je hroch a nosorožec. Jejich zdánlivá „rodina“ je dlouhé roky označována jako tlustokožci. Jistě vás udiví, že skutečný blízký příbuzný slona nepřevyšuje svým vzrůstem králíka a vejde se do poměrně malé expozice, první u vchodu do nočního pavilonu zoo Plzeň, nazvaného Tajemný noční svět Afriky. Společné znaky na kostrách předků i dnešních zvířat a údaje získané molekulární analýzou potvrzují jejich příbuznost a vzájemnou blízkost se slony a sirénami (jiný název ochechule nebo také mořské krávy). Jako jedny z mála afrických druhů zvířat damani opravdu vznikli a vyvinuli se v Africe. S hlodavci, kterým se podobají, mají máloco společného, i když byli často zaměňováni za králíky (i v Lutherově překladu Bible) nebo řazeni k morčatům. Dělí se na skalní, stepní a stromové. V současných přírodovědných encyklopediích pro děti a mládež je jim již věnována poměrně často zasloužená pozornost. Zajímavostí jsou stále dorůstající horní řezáky, 20-22 žeber a délka březosti až 8 měsíců. Snadný pohyb po hladkém povrchu skal jim umožňují i lepkavé výměšky četných potních žláz na chodidlech (až 10 000 žláz na 1 cm2). Daman kapský (Procavia capensis) žije v jižní a jihozápadní Africe, v koloniích obývá skalnaté oblasti s dostatkem různých úkrytů. Jsou čistotní, trus i moč odkládají daleko od svých cest a ochozů. Živí se hlavně rostlinnou potravou, pasoucí se kolonii střeží hlídky. Starším damanům vyčnívají z horní čelisti dva prodloužené řezáky. Dospělý daman měří 40 - 55 cm a váží asi 4 kg. Mezi jejich oblíbené činnosti patří slunění. To je život, co říkáte?!?

                                
                                                                            daman kapský

A ještě sousto.Nemohl jsem vás ošidit. Uznejte, krasavec. I s krasavicí. V Plzni už nebydlí. Ale je na co vzpomínat. 

                               
                                                                   prase čínské zakuklené

zdroj obrázků www.zooplzen.cz; www.tripinbrooklyn.wordpress.com; www.fotoaparat.cz;


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0263 s