Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Wünschovy paměti? Jasná páka!

09.05.2009   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Wünschovy paměti? Jasná páka!Nakladatelství Julius Zirkus koncem května rozšíří svou úspěšnou hudební řadu o novinku pod názvem Bav se s volem o sobotě, která je souborem vzpomínek i současných pohledů na kapely Jasná páka a Hudba Praha. Především na jejich někdejší středobod Jana Ivana Wünsche.

Knižní dokument Bav se s volem o sobotě s podtitulem Jan Ivan Wünsch/ Jasná páka & Hudba Praha — Hudba Praha & Jasná páka/ Jan Ivan Wünsch, který vyjde k 10. výročí Wünschova předčasného úmrtí, sestává ze tří oddílů. O Wünschově životě v kontextu dobové politické, hudební, společenské a ovšem i hospodské scény píše v úvodu hudební publicista Vojtěch Lindaur. Druhou část tvoří rozsáhlý autorozhovor, který Wünsch jako vlastní paměti psal koncem devadesátých let pro časopis Rock & Pop. Třetím oddílem jsou rozhovory s šestadvaceti bývalými a současnými členy kapel Jasná Páka a Hudba Praha. Respondenty jsou členové trvalí, staronoví i noví jako Michal Ambrož, David Koller, bratři Zatloukalové, Jaroslav Olin Nejezchleba, Petr Váša, všechny vokalistky obou kapel a mnoho dalších lidí, kteří kdy stanuli na pódiu s Jasnou pákou a Hudbou Praha.

„JIW, tehdy prodavač podniku Včela na úseku ryby–drůbež–zvěřina, se už vzhledem a gesty poněkud vymykal: na pódiu působil přes obvyklá promile vlastně docela rozvážně, decentně, tak nějak sošně — a když člověk přivřel všecky uši, tak by byl si mohl myslit, že právě on je hudebním pilířem kapely. Nebyl. Byl však (společně s Michalem Ambrožem) tím, který svým přístupem k životu vytvářel jedinečné prostředí, jímž Jasná páka okouzlovala i posilovala mladé posluchače napříč sociálním i intelektuálním spektrem,“ charakterizuje Wünsche v předmluvě ke knize Bav se s volem o sobotě Vojtěch Lindaur.

Soubory Jasná páka a Hudba Praha mimořádně ovlivnily vývoj neoficiální kulturní scény v Československu 80. let a v různých obsazeních vystupují dodnes. Velmi důležitým hybatelem aktivit kolem obou uskupení byl Jan Ivan Wünsch — baskytarista obou těles, spoluautor písní a později výrazný hudební publicista.

Grafickou podobu knihy Bav se s volem o sobotě připravil Karel Haloun, autor grafických prezentací, plakátů a obalů desek obou skupin i mnoha spřízněných i vzdálenějších hudebních těles. Publikace je bohatě ilustrována fotografiemi.

                                    
                                                                       Jan Ivan Wünch

foto Lucie Holá


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0513 s