Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nebezpečná Valkýra chtěla spasit Německo

15.05.2009   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nebezpečná Valkýra chtěla spasit NěmeckoFaktických pokusů odstranit Hitlera bylo několik desítek. Jak sám říkal, Prozřetelnost stála na jeho straně a uchránila ho, aby mohl pokračovat ve vytýčené (správné) cestě ke spáse německého národa.

Na druhou stranu opozice, i přes sílící nebezpečí ze strany gestapa v případě prozrazení, se myšlenky na uskutečnění atentátu nevzdávala. Pohnutky byly nejrůznější, jednu naznačil generálmajor Henning von Tresckow: „ Je naprosto nezbytné, aby se puč konal, protože okolní svět musí vidět, že existuje německé odbojové hnutí, připravené svrhnout tak odporný režim i za cenu životů svých příslušníků.“

Indicie asi „nejpopulárnějšího“ pokusu o atentát, jež byl předstupněm Operace Valkýra, jsou dostatečně známy. 20. července 1944 dorazil plukovník Stauffenberg se svým pobočníkem Haeftenem do Rastenburgu. V nedalekém Vlčím doupěti se zúčastnil porady vedené Keitelem. Po jejím skončení připravili s pobočníkem na toaletě časový spínač bomby, bohužel už nestačili do aktovky uložit i druhou bombu. Stauffenberg vešel do srubu, aktovku umístil pod stůl v blízkosti sedícího Hitlera. Chvíli po příchodu se omluvil, vyšel ven a spolu s dalšími spiklenci se snažil obstarat automobil na cestu k letišti. V tom zaslechli ohlušující explozi. S vírou, že ji nikdo nemohl přežít, nastoupili do připraveného letadla a odletěli do Berlína.

V dřevěném srubu, kde došlo k výbuchu, zavládl chaos. Místnost se zaplnila dýmem, část začala hořet, vzduchem létaly střepy a kusy dřeva. Čtyřiadvacet přítomných, pokud ještě mohlo, se snažilo místnost opustit. Jedenáct lidí s těžkým poraněním bylo převezeno do nemocnice, kde čtyři posléze zemřeli. Hitler, kromě odřenin a popálenin, měl prasklé ušní bubínky a Keitel vyvázl celkem bez následků.

Podezření záhy padlo na nepřítomného Stauffenberga, aniž by se tušilo, že atentát byl signálem k všeobecnému povstání proti režimu. Hitler se utvrdil v nenávisti k armádním představitelům a slíbil jim strašlivou pomstu.

Mezitím se v Berlíně pomalu a zmateně rozjíždělo spiknutí (v domnění, že je Hitler mrtev), velice chaotickým, až diletantským způsobem, bez odpovědného vedení. Postupné trhliny plánu se měnily v neodvratitelný kolaps, který potvrdila Hitlerova slova Remerovi: „ Malá klika ambiciózních a současně zločineckých a hloupých důstojníků bez svědomí zosnovala spiknutí, aby mne odstranila. Ale my už jsme ty sabotéry fronty dostali. S tou pakáží uděláme krátký proces. Pověřuji vás úkolem okamžitě obnovit klid a pořádek v hlavním městě Říše, v případě nutnosti i silou. Pro tento účel jste pod mým osobním velením, dokud do města nedorazí říšský vůdce SS!“ Hvězdná hodina spiknutí byla bez užitku promrhána, pekelné karty se obrátily.

„ Člověk, jenž má odvahu, aby něco udělal (atentát na Hitlera), to musí vykonat s vědomím, že do německých dějin vejde jako zrádce. Jenže pokud to neudělá, stane se zrádcem vlastního svědomí.“ Tímto výstižným postřehem vyjádřil plukovník hrabě Claus Schenk von Stauffenberg morální pochybnosti, které provázely a dílem ochromovaly spiklence od roku 1938. Už tehdy chtěli představitelé armády, diplomacie a abwehru odstranit Hitlera, pokud zaútočí na Československo a vtáhne Německo do války se západními mocnostmi. Bohužel, přišel ústupek v podobě Mnichova.

Ian Kershaw, v knížce Příběh operace Valkýra, která sestává ze tří kapitol převzatých z jeho dvousvazkové biografie o Adolfu Hitlerovi, popisuje okolnosti, které vedly spiklence k nutnosti jeho odstranění. Zvažuje příčiny i důsledky akce, rozporuplný vývoj v roce 1944, prezentovaný především totálním krachem na frontě a jitřeným strachem z bezpodmínečné kapitulace a následného bolševismu.

Autor ve vzácné vyváženosti přináší historické informace i nutkavé otázky k přemýšlení, např. jak dalece je důležité s tyranem zatočit a zda a komu se to vyplatí. Jaké lidsky filosofické až existencionální otázky musely řešit aktéři, dokazují připojené poslední dopisy popravených. Sám autor jich jmenuje celou škálu: „Vědomí vysoce morálních hodnot a transcendentálního smyslu pro povinnost a pravidla cti důstojníka a vojáka, politický idealismus, náboženské přesvědčení, osobní odvaha a pozoruhodná obětavost, hluboká lidskost a láska k vlasti, tak vzdálená nacistickému šovinismu…“ Obrovské, mnohdy nepřekročitelné morální protiklady jediného okamžiku!


Kershaw Ian: Příběh operace Valkýra
Vydalo nakladatelství ARGO v roce 2009

obálka
www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0317 s