Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Scénické ztvárnění dopisu Havla Husákovi

09.06.2009   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Scénické ztvárnění dopisu Havla HusákoviZdá se nemožné či bilancující na hraně absurdity, která se však s postupujícím časem vzdaluje a skrývá pod obzorem diváka. Ten pak sleduje strhující podívanou s dvěma hlavními protagonisty (ztvárňujícími larvovité postavy)Pavla Gajdoše a Jana Grundmana, začínající na samotném počátku lidstva.

Ten mizí a divákovi jsou nastíněny problémy minulosti, přítomnosti a budoucnosti. A jimi stále také zůstanou. Pečlivě znázorněny na různých scénkách a v rozmanitých prostředích, zejména od kulatého řemesla, které ve spojení s tematikou až děsí. Aby byl celkový pocit z inscenace umocněn, protagonisté se dorozumívají pouze skřeky, pohyby, gesty či mimikou a jednoho jediného slova Voilá.

Znázorněni jako podřízení, nemohoucí a slabí a přesto slepě konající zvůli. K dokreslení a celistvosti během inscenace po částech čteme dopis Havla Husákovi promítaný na plátno. Rychle se střídající se scénickým tancem.
Pokud oficiální informace k inscenaci znějí volné zpracování tematiky pak jsou na svém místě. Z oněch informací si jich pár vypůjčím:

Inscenace volně inspirovaná slavným dopisem disidenta Havla tehdejšímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi vyvolává atmosféru 70. let. Jen pohybem, téměř beze slov se nastiňují témata strachu, lhostejnosti, sobectví, pokrytectví, ponížení a manipulace. Nevšední divadlo, které strhává svou energií a palčivou, stále platnou Havlovou otázkou: „K jak hluboké zítřejší duchovní a mravní impotenci národa povede dnešní kastrace jeho kultury?“ V režii Jiřího Honzírka se v náročných pohybových kreacích představují talentovaní herci Pavel Gajdoš a Jan Grundman.

Jak již bylo řečeno v inscenaci se nemluví a vše je znázorněno pohybem, mimikou a gesty. Možná o to víc inscenace nekompromisně útočí na smysly diváka, které jsou nakonec zahlceny pocity děsu, morbidity i úzkosti.

Celkové vyznění burcuje k určitému postoji k situaci a nabádá diváka o úvaze nad přítomnosti a zavržení pasivity. Dobrou reklamou pro poslání hry se stalo i její samotné zpracování, které se rozhodně neřadí mezi klasické. Naopak bere dech, je orginální a šokuje.

&Skoda ale nedokončené katarze. Přišla, avšak dlouho se neohřála. U tak emocemi nabité hry, zvolené tematiky a šokujícího provedení bych ji očekávála daleko větší. Třeba skrývá určité rezervy v hereckém podání. Inscenaci neříkám ne, ke spokojenosti ji však pár krůčků chybí.

Inscenace Havel píše Husákovi byla uvedena 3.6. 2009 v Divadle Petra Bezruče jako hostující představení v rámci festivalu Dream factory Ostrava



Zdroj fotografii:
www.bezruci.cz a www.ndbrno.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0434 s