Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cimrman v úplném vydání

30.06.2009   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cimrman v úplném vydáníPopulární dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak představuje první kompletní vydání her a seminářů Divadla Járy Cimrmana. Zajímá vás, jak vypadá?

„Kdyby mi někdo koncem šedesátých let u petrolejové lampy v Malostranské besedě řekl, že ještě počátkem příštího tisíciletí budu o Divadle Járy Cimrmana psát v přítomném čase, nevěřil bych mu. Nejpozději od druhé premiéry bylo přece zřejmé, že máme co dělat s divadlem jednoho nápadu, zajisté dobrého, který však nelze ždímat donekonečna.“

Těmito slovy začíná Přemysl Rut předmluvu mnohými toužebně očekávaného uceleného vydání všech patnácti her a seminářů, České nebe nevyjímaje, Divadla Járy Cimrmana. Nelze nesouhlasit. Byť myšlence fiktivního nepochopeného českého génia nelze upřít originalitu a neotřelost, naděje na její přežití až do dnešních časů, s ohledem na politický vývoj, jistě nejednou lapala po dechu. Jenže Cimrman nebyl pouze génius. Byl národní hrdina, stejně jako ti, kteří znovuobjevili jeho zašlou slávu, aby se také oni, o pár desítek let později, jeho prostřednictvím zařadili mezi nejmilovanější Čechy v novodobé historii.

Pánové Smoljak a Svěrák, společně s Miloněm Čepelkou a Jiřím &Sebánkem, založili Divadlo Járy Cimrmana 29. října 1966. Od jeho zrodu vzniklo pod značkou divadla rovných patnáct her a stejný počet seminářů. Žádná z nich se doposud nedočkala derniéry a ačkoliv čas neúprosně běží, hvězdné obsazení populárního divadla, umístěného v jedné z prudce stoupajících uliček pražského Žižkova, nadále statečně žije ve svých rolích před neustále vyprodaným hledištěm. Navzdory skutečnosti, že všechny hry a semináře, vyjma poslední Českého nebe, jsou k sehnání jak v audio či audiovizuálních záznamech, zájem o vstupenky na živá představení je tak velký, že divadlo vydává pouze omezený počet lístků na osobu. První zájemci ve frontě na pořadová čísla, bez nichž prodání vstupenek není možné, pak každý měsíc přešlapují před pokladnou divadla již od brzkých ranních hodin. Vědí proč. Vtipné, nadčasové a skvěle zahrané produkce se „prostě neochodí“ a ti, kteří byť jednou dostali šanci uvidět na vlastní oči jakékoliv představení z produkce Cimrmanů, mi jistě dají za pravdu, že podobný zážitek si člověk zařazuje k těm životním.

Hry a semináře-Úplné vydání vycházejí, jako již tradičně, pod záštitou nakladatelství Paseka. Béžová obálka pětiset šedesáti pěti stránkové knihy ukrývá kromě výše zmíněného obsahu úctyhodné množství černobílých fotografií z odehraných představení či takových, jež se pojí přímo s mistrovým životem a dobou, ve které tvořil. Každá fotografie disponuje patřičným popiskem, nechybí ani zobrazení všech doposud objevených Cimrmanových portrétů. Přestože pro věrné sběratele papírových sešitků jednotlivých her Paseka vydává taktéž poslední České nebe samostatně, zakoupení Her a seminářů-Úplného vydání lze jen a pouze doporučit. Stejně jako u Povídek Zdeňka Svěráka, také v tomto případě je celkové provedení knihy, pod dohledem Jaroslava a Michala Weigelových, velmi precizní. Závěrem je proto značně potěšující konstatovat, že v dnešním světě často odfláknutých paperbacků rozšiřují Hry a semináře-Úplné vydání také počty poctivě vyrobených knih po vzoru jejich krásných předchůdkyň.

Smoljak Ladislav-Svěrák Zdeněk: Hry a semináře-Úplné vydání
Vydalo nakladatelství Paseka
Formát: 170 x 240
Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Cena: 541,30Kč
obálka 
www.paseka.cz 






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.042 s