Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Paul Newman aneb Butch Cassidy s tmavými brýlemi

08.07.2009   Ludmila Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Paul Newman aneb Butch Cassidy s tmavými brýlemiByli oba představitelé legendárních filmových zločinců přáteli i mimo filmové plátno? Proč nemohl Steve McQueen přijít Newmanovi na jméno? Nová biografie Paula Newmana, jednoho z "posledních skutečných mužů", přináší odpovědi na tyto a mnohé další otázky.

Duše každého filmového fanouška se zatetelí blahem, dostane-li se mu do rukou biografie jeho idolu. Zvláště, je-li tak obsáhlá, jako je bio sepsané zkušeným anglickým publicistou, Danielem O´Brienem, který má na svém kontě knihy o Clintu Eastwoodovi, Cameron Diazové, či Danielu Craigovi.

Ani v případě biografie hollywoodské star, Paulu Newmanovi, nebude čtenář rozhodně zklamán. Tedy hlavně ten, který je nejen jeho zarytým fandou, ale zajímá ho kinematografie jako taková, neboť tato kniha se dá považovat za jakýsi průřez americkou kinematografií od let šedesátých takřka po současnost. Vždyť považte: Newmanovy blankytně modré oči (herec je stále skrýval za tmavými brýlemi a neznal nic protivnějšího, než žádost, aby je odkryl fanouškům, zda mají doopravdy tak nádhernou barvu), se divákům představily na stříbrném plátně již v roce 1954. Jaký ale byl Paul Newman jako člověk?

Když režisér Sam Mendez vzpomínal na natáčení svého filmu „Road to Perdition“, charakterizoval hvězdy svého filmu, Hankse a Newmana, takto: „Chtěli jenom čistě profesionálně hrát, ani jeden neměl chuť předvádět manýry velké filmové hvězdy. Nikdo nervózně neobcházel po place ani se nezavíral do přívěsu. Netrápili štáb ani nepropukali v záchvaty pláče či hněvu. Neumíte si představit, jak je tohle vzácné.“
Ano, takový byl Paul Newman, kvalitní herec, dobrý režisér a úspěšný producent. Za svoji kariéru ztvárnil, mimo jiné, indiána, trestance, boxera, soudce, podvodníka, biliárového krále a - Butche Cassidyho, žoviálního desperáda se zlatým srdcem, ze slavného Hillova filmu Butch Cassidy a Sundance Kid.

Herec jeho formátu si určitě zaslouží podrobnou biografii, a té se Newmannovi skutečně dostalo. Možná až moc podrobné. Pro běžného Newmanova obdivovatele je bohužel O´Brienovo zcela vyčerpávající zmapování hercova života opravdu vyčerpávající čtení. Autor jde místy tak do detailů, ať už se jedná o filmy, či hercovo soukromí, až bezděky uspává (knihu jsem nezhltla jedním dechem, ale četla skoro týden). Tím ale vůbec nechci říct, že biografie není dobrá, to vůbec ne, přesto ale, méně by bylo více.

O´Brien bohužel často jaksi ubíhá od hlavního tématu - filmu, či herce samotného. Pro příklad: ve vzpomínkách na natáčení hercova hitu „Podraz“ je mnohem větší prostor dán důvodům, proč byl do hlavní záporné role obsazen herec Shaw, než Newmanovi a Redfordovi v hlavních rolích. Stejně zbytečné mi připadají úvahy různých režisérů nad náměty a scénáři filmů, hádky producentů a dalších zainteresovaných, tedy většina faktů, které se herce příliš netýkají. Rozvitá souvětí typu: herec hrál ve filmu toho a toho režiséra, který před deseti lety natočil to a to podle námětu scénáristy, který byl kmotrem někoho dalšího, mě upřímně řečeno přivádějí k šílenství a podobných milých nekončících spojení najdeme v biografii opravdu hodně. Filmovou řečí: chce to střih, střih, střih...
 
O co bohatší ovšem biografie je, o to méně v ní naleznete fotografických materiálů. Kniha, ve velice slušné výpravě, má na obálce jeden z nejpřitažlivějších hercových portrétů. Brzy ale zjistíme, že je jediný (tedy co se týče barevné reprodukce a kvality tisku). Samozřejmě, zrnité, černobílé fotografie, jsou zřejmě uměleckým záměrem, u biografie filmového herce bych ale dala přednost dostatečnému množství materiálů, dokumentujících jeho tvorbu.

Tolik pohled obyčejného konzumenta filmů s povrchní znalostí kinematografie. Znalec si ovšem přijde určitě na své. Dostane se mu detailního vylíčení hercových začátků, nahlédne do Newmanova často ne zrovna lehkého soukromého života, poznamenaného smrtí syna, bude možná překvapen rozporuplnou hercovou povahou, ne tak jeho politickým zaměřením. Velká pozornost je věnována osudovému vztahu s herečkou Joanne Woodwardovou a nakonec se čtenáři dostane i něco tak trochu bulvárních informací.

I když jsem byla zprvu v pokušení přirovnat biografii Paula Newmana k silným práškům na spaní, neučiním tak. Jde o solidní, poctivou práci, zřejmě přesně takovou, jak solidní a poctivý byl herec sám, a lze ji doporučit všem, kterým tento herec zalezl tak říkajíc pod kůži. 

Dan O´Brien: Paul Newman
Vydalo nakladatelství XYZ
doporučená cena: 399 Kč
info:
http://www.xyz-knihy.cz/paul-newman.html
obálka,foto www.xyz-knihy.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0711 s