Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Protektor představil pozoruhodný plakát i trailer

15.07.2009   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Protektor představil pozoruhodný plakát i trailerProtektor vzbuzuje pozornost už od svého vzniku, kdy jeho realizaci podpořil rekordním dvanáctimilionovým grantem Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. Napínavé bylo také dvouleté čekání na dokrytí rozpočtu dobového filmu, které autorský tým ve složení Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt vyplnil dolaďováním scénáře a precizními castingy.

Tvůrci nového českého filmu Protektor v pondělí 6. července na terase karlovarského hotelu Thermal představili plakát a trailer. Jedna z očekávaných událostí letošních premiér domácí distribuce tak dostala zase o něco konkrétnější kontury.

Slibné byly i zprávy z natáčení, při kterém se štáb v čele s režisérem Markem Najbrtem pohyboval v barrandovských ateliérech i autentickém prostředí pražských reálií. A konečně mnohé o obsahu a dramatičnosti příběhu osudové lásky odehrávající se v temné době protektorátu napověděl právě zveřejněný trailer a plakát.

Autorem plakátu je uznávaný výtvarník a designér Aleš Najbrt, starší bratr režiséra a spoluautora scénáře filmu Protektor Marka Najbrta. „Spolupracujeme s bráchou vlastně poprvé a myslím, že si docela dobře rozumíme. Začali jsme už čtením scénáře a všechny nápady a postupy konzultujeme. Probíhá to v klidu a bez spěchu, což je ku prospěchu výsledku,“ spokojeně konstatuje Aleš Najbrt. K výsledku své práce dodává: „Chtěl jsem vyjádřit dva paralelně se vyvíjející charaktery a osudy. S fotografem Václavem Jiráskem jsme zvolili trochu netradiční kompozici a vsadili na přímé pohledy obou hlavních postav Emila a Hany zachycených při jízdě na kole. Kolo hraje ve filmu důležitou roli, ale na plakátě má sloužit především k podpoře jeho dramatičnosti. Film není o atentátu,“ připomíná Aleš Najbrt skutečnost, kterou Marek Najbrt vysvětluje: „V názvu Protektor je metaforicky obsažena podstata celého příběhu. Němci okupaci Čech a Moravy obmyslně nazvali ochranou - protektorátem. V tom byl veliký podvod, který zároveň generoval napětí té doby."

Také náš hrdina Emil se stává ochráncem své židovské ženy Hany. Ale protože je tato ochrana podmíněna jeho vlastní kolaborací, i tady je v základu lež. Emil jedná proti vlastnímu přesvědčení, což v důsledku způsobí krach. Ačkoliv Hana na rozdíl od jiných netrpí nouzí, ani jí režim bezprostředně neusiluje o život, láska se ztrácí a původně harmonický vztah se deformuje. Emil se z ochránce mění v pouhého "protektora", jeho nová pozice mu začne vyhovovat... To je však jen výchozí peripetie filmového příběhu. Příběhu osudového vztahu dvou lidí, kteří na pozadí válečného dramatu prožívají vlastní drama soukromé. Příběhu o skutečných citech, o lásce, která v extrémních dobách může vést až na samou hranici sebedestrukce, a přesto má v sobě sílu a naději. Na jeho dovyprávění si budeme muset počkat do premiéry, která je plánována na 22. září.

Zdroj: 2media.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0345 s