Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Devadesát tři kroků ke smrti

10.09.2009   Adam Šimoník   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Devadesát tři kroků ke smrtiZ literární klasiky míváme občas pupínky, jenomže i mezi ní najdete skvosty. Jako třeba román Devadesát tři Victora Huga. Ve Francii císaře Napoleona se nenudil nikdo. Sedláci bojovali a pak skončili pod gilotinou. Taková byla doba.

Děj jednoho z nejposlednějších románů Viktora Huga Devadesát tři se odehrává v čase těsně před vypuknutím velké francouzské revoluce v roce 1789.
Francie je rozvrácená na pomezí dřívějšího království, císařství (ustanovení císařství Napoleonem Bonapartem) a republikou. V tuto chvíli u moci sedí konvent, který ruší absolutní vládu. Později dokonce Ludvík XVI. popraví.
Francouzští zastánci království hledají pomoc v okolních zemích, především v Anglii. Skupinka anglických stoupenců krále v čele s markýzem Lantenacem připlouvá do Francie za účelem znovuobnovení monarchie. Proti markýzovi se postaví Gauvain a jeho strýc Cimourdain, kteří podporují republiku.

Obrovský konzervativní vliv Anglie však zpomaluje vývoj francouzské společnosti vpřed. Odpor početné spodní vrstvy proti vládnoucí šlechtě však již nelze zastavit. Početná vojska venkovanů zmasakrují lépe vybavené síly konzervativců. Obyčejný venkovský lid se zmítá v bitvách o nadvládu. Lidé se však nechovají pasivně, neboť si též uvědomují zlo absolutismu. V čele s Gauvainem se sedláci chopí vidlí a vytáhnou do boje.

Velká francouzská revoluce otevřela dveře ostatním evropským zemím ke státním převratům. Přispěla ke zmírnění rozdílů mezi šlechtou a poddanými, avšak za jakou cenu.
Bohužel, cesta ke svobodě není jednoduchá a přijít o moc nehodlá nikdo. Paradox zemřít, abych se měl líp, se zde stává pravidlem. Masa poddaných chtěla mít lepší život a tak i s hrozbou smrti se vydali do nerovného boje a opustili tento svět lepší, než jej našli. 

Viktor Hugo, který se sám angažoval v politice, měl potřebné zkušenosti a znalosti historie k napsání takového díla. Jeho otec byl bonapartista avšak matka se ho naopak snažila odradit od Napoleonova smýšlení. Hugo si však uchoval nezaujatost, čímž si vysloužil uznání i na poli politiky a již v útlém věku uměl prosazovat svůj názor, což svědčí o jeho výjimečném intelektu. Celý život bojoval za práva chudých. Jeho pohřeb se stal národním manifestem.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.073 s