Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Shakespeare nikdy nebyl tak zábavný

15.08.2009   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Shakespeare nikdy nebyl tak zábavnýDo Prahy míří Shakespeare v angličtině s paní Kingsleyovou. Na Letní shakespearovské slavnosti zavítá od 21. do 23. srpna soubor British Shakespeare Company, po Royal Shakespeare Company největší a neznámější Shakespearovská společnost v Británii, specializovaná na představení pod širým nebem.

„Nejvyšší purkrabství Pražského hradu je překrásným místem a ideálním prostředím pro nejpopulárnější ze Shakespearových romantických komedií,“ uvádí Robert J Williamson, zakladatel souboru, ředitel a herec v jedné osobě. Soubor se v Praze staví v rámci svého letního turné. Agilní principál se kromě British Shakespeare Company věnuje také stavbě repliky Shakespearova divadla Rose vznikající na severu Anglie. Do kalendáře zavedl i National Shakespeare Day, připadající na 23. dubna: ten den se v roce 1564 Shakespeare údajně narodil a tentýž den v roce 1616 i zemřel.

Pes, víly i malý Indián
Obě představení s celkem šestnácti profesionálními shakespearovskými herci, oblečenými do výpravných alžbětinských kostýmů, se odehraje za doprovodu živé hudby, v komickém duchu a dobovém prostoru, který pro své hry upřednostňoval i sám William Shakespeare.

Celá výprava přijíždí z Velké Británie, pořadatelé festivalu z AGENTURY SCHOK však musí do představení Sen noci svatojánské sehnat několik specifických nezbytností: dvě půvabné, alespoň dvacetileté dívky do rolí víl s konfekční velikostí 36 a 161-165 cm vysoké, pro roličku Indiána asi sedmiletého chlapce exotického zjevu a také klidného a poslušného psa: podmínkou je, aby všichni, včetně zvířete, rozuměli alespoň trochu anglicky…

Lady Kingsley opět v Praze
Z hostujících herců uvidíme například Roxanne Pallett v roli Cobweb a Hero: populární britská herečka známá ze seriálu Emmeralde se angažuje mimo jiné v boji proti domácímu násilí. Ve dvojroli roli Hippolity a Titanie, královny víl, uvidíme Danielu Lavender: herečka původem z Brazílie navštíví Prahu už potřetí, poprvé tu ovšem vystoupí na jevišti. Daniela Lavender je paní Kigsleyovou, manželkou světoznámého divadelního a filmového herce Sira Bena Kingsleyho. Ten coby vážený patron British Shakespeare Company svoji ženu při jejích zahraničních turné často doprovází. A jestli mu to jeho práce dovolí, rád by s ní prý navštívil i Prahu.

„Sen noci svatojánské je jednou z nejopěvovanějších Shakespearových komedií. Jde o kouzelný příběh mladých milenců, kteří jsou vydáni na pospas lesu plnému mystických stvoření a postupně vpleteni do sítí klamu,“ říká o titulu Robert J Williamson, který v představení rovněž vystupuje.

Mnoho povyku pro nic v podání BSC přibližuje Williamson jako „Shakespearovu hravou komedii, velmi populární dílo. Jádrem děje jsou intriky a nástrahy, jimž musí čelit mladí milenci, Hero a Claudio. Kontrastující dějovou linií je pak rozverná válka pohlaví mezi Beatrice a Benediktem“.

BSC a DIVADLO POD &SIRÝM NEBEM
The British Shakespeare Company (Britská shakespearovská společnost) je v celé Velké Británii neznámější a nejúspěšnější Shakespearovskou společností hrající pod širým nebem. Pokud jde o společnosti, které uvádějí Shakespearovy hry obecně, větší a vyhlášenější je ve Velké Británii už jen Royal Shakespeare Company (Královská shakespearovská společnost). BSC vystupuje v londýnském West Endu, v předních repertoárových divadlech i v královských palácích. Společnost účinkuje i na soukromých akcích pořádaných Britskými a mezinárodními podniky a podporuje několik charitativních organizací.

V rámci svého letního turné vystupuje BSC toto léto mimo jiné v norském Ramme Gaard, v Gawsworth Hall v Cheshiru, v Norwich Cathedral v Norfolku, v Kirkstall Abbey v Leedsu, na Pražském hradě v České republice, ve Sterts Theatre v Cornwallu a na Arundel Castle v hrabství West Sussex.
Jak připomíná Robert J Williamson, „Tisíce let a stejně tak i za Shakespearova života se divadlo hrálo pod širým nebem – v povozech nebo na pódiových konstrukcích se před zraky stovek diváků uváděla velká historická a klasická dramata. Sám Shakespeare v době kdy vyrůstal ve Stradfordu nad Avonou, taková představení navštěvoval, aby později na různých místech v Anglii uváděl pod širým nebem své vlastní kusy“. S cílem pokračovat v této vzrušující a širokým vrstvám dostupné tradici založil před šestnácti lety Robert J. Williamson, herec a divadelní manažer, právě British Shakespeare Company. Od té doby se soubor značně rozrostl, získal vynikající renomé a kritika jeho produkce pravidelně chválí.
Kdo je kdo:

Roxanne Pallett proslula především díky roli v seriálu televize ITV Emmeralde. Za ztvárnění Jo Sudgen byla nominována v kategorii nejlepší herečka na British Soap Award 2008 a na TV Quick Award 2008. Nedávno se objevila ve čtvrté sérii seriálu Dancing On Ice (také v produkci ITV). V roce 2006 předvedla svůj hlasový talent v pořadu ITV Soapstar Superstar a jako Gloria Estefan vyhrála v Celebrity Stars in Their Eyes. V Emmeralde začala hrát v roce 2005, se seriálem se rozloučila na konci roku 2008. Domácí násilí, jehož obětí se v seriálu stala její postava, Roxanne dovedlo k tomu, že se stala vyslankyní charitativní organizace Refuge, která poskytuje pomoc právě obětem domácího násilí.

Roxanne Pallett k turné řekla: „Odjakživa jsem snila o tom, že budu hrát v Shakespearovi. &Sla jsem na konkurz v průběhu natáčení Dancing On Ice a ještě něž jsem se stihla vrátit k tréninku na led mi zavolal režisér, aby mi oznámil, že jsem tu roli dostala. Bylo to vzrušující. Vím, že to nebude lehké, ale jsem odhodlaná se s takovou výzvou poprat se ctí.“

Robert J. Williamson studoval herectví na RADA, je zakladatelem British Shakespeare Company a také jedním z mála herců a divadelních manažerů v jedné osobě. Svůj život zasvětil produkci, režii a hraní Shakespearových her a to jak tragédií a komedií, tak her historických. Mimo jiné zavedl Státní Den Shakespeara (National Shakespeare Day). Režíroval na 30 Shakespearových her, ve většině z nich sám vystupoval. Je jedním z mála herců-divadelních manažerů, kteří v Londýnském West Endu představili Hamleta ve vlastní režii. Letos bude za velké pozornosti odvysílán velkolepý dokumentární film Sweet Swan of Avon, v němž Williamson rovněž figuruje jako režisér i herec. Robert J. Williamson v současné době věnuje většinu času budování repliky Shakespearova divadla Rose, stavby vznikající na severu Anglie.

Daniela Lavender pochází z Brazílie, herectví studovala v Riu a v Londýně. V produkci BSC vystupuje již podruhé, mezi její předchozí divadelní role patří např. Elmíra v Tartuffovi a Joan v Sexual Perversity in Chicago. V televizi vystupovala například v EastEnders, Casualty nebo v Manchild, filmové role ztvárnila například ve filmech: Longitude, Ali G In Da House, Emotional Backgammon (za roli v tomto filmu jí byla udělena cena za nejlepší herecký výkon na Denver World Film Festival). Daniela Lavender je také Lady Kingsley, tedy manželkou Sira Bena Kingsleyho, jenž je zároveň patronem British Shakespeare Company.

V Praze vystoupí soubor poprvé a uvede tu dva ze svých nejpopulárnějších titulů: 22. 8. představí čarovnou komedii Sen noci svatojánské, 21. a 23. 8. hravou milostnou šarádu Mnoho povyku pro nic. Shakespearovské slavnosti tak svůj program rozšíří o tři produkce v angličtině. Vstupenky v cenách 190, 290, 390 a 490 Kč prodává Ticketportal, k dostání jsou i na pokladně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu.



Záruka idylického letního večera
The Guardian 

Čiré potěšení, Shakespeare ještě nikdy nebyl tak zábavný
THE BBC  

Zdá se Vám Shakespeare nesrozumitelný nebo nudný? Pak jste zcela jistě neviděli tohle...
Modern Theatre Review 

Evropská jednička v kategorii divadla pod širým nebem. Jedinečný čarovný večer pod širým nebem... lepší než Royal Shakespeare Company. Naprosto triumfální.
Yorkshire Evening Post

Zdroj: http://www.shakespeare.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.048 s