Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kniha, u které se neunavíte

16.08.2009   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kniha, u které se neunavíteTato kniha nemůže být s ohledem na její rozsah vyčerpávajícím a komplexním přehledem stavebních proměn regionu západního Krušnohoří. Chce však být náčrtem nejvýznamnějších proměn měst, obcí, osad a krajiny dané oblasti, napsal v úvodu knihy Západní Krušnohoří autor Lukáš Novotný.

Nezbývá než souhlasit. Tato publikace edice Zmizelé Čechy nabízí spoustu fotografií, ovšem textu jen čtyřicet stran, což není mnoho a svědčí to o dnešním trendu neunavit čtenáře zdlouhavostí. Bohužel pak člověku pocházejícímu z této oblasti kniha příliš nového nepřinese, snad kromě několika detailů z historie. Informuje tedy spíš ty, kteří kraj a místní poměry neznají – ovšem ty se nejspíš o historii tohoto kraje zajímat nebudou. A tak si pokládám otázku, pro koho je vlastně určena? Snad pro pár nadšenců, jež zajímá historie a případných usedlíků, kteří prahnou po fotkách vonících nostalgií.

Na prvních třiceti stránkách autor obecně zachycuje vývoj regionu a popisuje skutečně „pohnutý osud“ místních od prvního osídlení Krušných hor až po současnost. Zajímavý je tu samozřejmě posun související s těžbou, rychlý růst střídá stagnaci a z mnohých královských horních měst se stanou zapomenuté vsi či městečka v pohraničí státu.

Na zbývajících deseti stránkách se Lukáš Novotný zaměřil na historii několika vybraných měst a právě zde může snad i znalec místních poměrů nalézt informaci, kterou dosud neznal. Překvapilo mě, že ač se jedná o edici Zmizelé Čechy, dočteme se o městech stále existujících, Kraslicích, Nejdku, Jáchymově a Ostrově, bezděčně jsem očekávala spíše zaniklé obce. Ale nakonec i v městech současných nalezneme budovy zašlé či zmizelé a budovy se zajímavou historií.

Obrazová příloha, která se svými 164 snímky není ani tak přílohou jako spíš základní dokumentací, nabízí široký výběr fotografií a starých pohlednic, ze kterých na nás jistě dýchne nostalgie. Osobně bych ještě víc ocenila dvojice snímků, jež by nabídly srovnání minulosti se současností, ale ne vždy je to přirozeně možné, jelikož v některých případech snímky zachycují více obyvatele než samotné město – a tak tady máme vandrující muzikanty, sáňkující děti, vojáky loučící se s rodinou na nádraží…

Přestože mne kniha Západní Krušnohoří upoutala a nemohu jí vyčíst žádný zásadní nedostatek, domnívám se, že by zasloužila podrobnější zpracování. Ne z důvodu nedůslednosti. Zkrátka tak nějak chápu tu zoufalou touhu Robota číslo 5 po větším množství dat a informací.

Zmizelé Čechy - Západní Krušnohoří, Lukáš Novotný
Nakladatelství Paseka 2009
Foto obálky:
www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0322 s