Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nové filmy v kinech – srpen 2009

14.08.2009   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nové filmy v kinech – srpen 2009Proti jiným měsícům přichází v tomto srpnu do českých kin poměrně málo titulů – jenom 13. Přesto řada z nich stojí za pozornost, čas i peníze za vstupné.

Začněme domácí tvorbou, která v poslední době nabývá na kvantitě, bohužel však ne na kvalitě. Svědčí o tom i čtyři české novinky. Romantická komedie VENI, VIDI, VICI (pro nelatiníky jde o výrok Julia Césara “Přišel jsem, uviděl jsem, zvitězil jsem”) v režii Pavla Göbla je jakási pohádka “z golfu a o golfu” pro teenegery, podle kritiky plná klišé a nedotažeností. A zláká-li finalistka Miss ČR Jitka Kocurová diváky na své obnažená prsa, pak věřte /a ona to přiznala/ že patří dublérce.

Ani s druhou českou komedií MUŽI V ŘÍJI kritika příliš spokojena není (jak tomu bude u diváků ukáže teprve čas). Její režisér Robert Sedláček si získal renomé svým předchozím snímkem PRAVIDLA LŽI a tak se čekala další porce dušezpytných výlevů. Sedláček však natočil (a také si sám napsal) úplně jiný film, než bylo očekáváno. Vrátil se “ke kořenům” - na rodnou Moravu kousek pod Uherské Hradiště a tam natočil komedii se satirickými prvky, která dobře pobaví, ale jaksi “měla navíc”. Děj se točí kolem příprav a uskutečnění mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Na rozdíl od BRUNA (viz dále) to však zdaleka není “buranská” komedie, byť bodrých vesničanů a svérázných typů zde najdete značně (řada z nich přímo Mouřínova). Při mnohých scénách se nejen zasmějete, ale zároveň pocítíte dotek životní pravdy, ať se již týká milostných citů či politiky a politiků. A na divácích ponechám, kterého z našich politiků tak krásně paroduje představitel premiéra Igor Bareš...

Zatím mnoho nevíme o filmu Dana Svátka HODINU NEVÍ&S. Rozhodně však bude mít o diváky postaráno – je inspirován příběhem člověka známého jako “heparinový vrah”. Film se údajně snaží proniknout do mysli mladíka, který je okolím vnímán jako hodný, ochotný a obětavý, i když se rozhodne vykonat ty nejtěžší zločiny a přitom se domnívat, že dělá dobrou věc.

Celovečerní debut Jana Nováka s názvem KLÍČEK, je inspirován postavou vyšetřovatele státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka. Dva milenci (Tomáš &Sulaj a Petra Vlčková) se jdou pomilovat do bývalé uherskohradišťské věznice a propadnou se v čase do poloviny padesátých let. Na vlastní kůži tak poznají praktiky tehdejšího režimu – drsné vyšetřování a mučení elektrickým proudem. Hlavní roli ve filmu vytváří Jan Přeučil, jehož otec byl v procesu s Miladou Horákovou odsouzen k 15 letům vězení. Filmová výpověď o brutálních praktikách STB rozčilila komunistického poslance Miroslava Grebeníčka a hrozí tvůrcům “Dám vás k soudu.”

Film s prostým názvem BRUNO (rež. Larry Charles) přiláká do kin ty diváky, kteří oblibují poněkud obhroublejší humor. Stačí říci, že ”BORAT je zpátky”, neboli Sacha Baron Cohen v nové roli. Britský komik urazil svým předchozím filmem BORAT: NAKOUKÁNÍ DO AMERYCKÉ KULTŮRY NA OBĚDNÁVKU SLAVNOJ KAZA&SSKOJ NÁRODU (pozor: chyby v titulu jsou záměrné) kdekoho, včetně nevinných Kazachů. Pokus o satiru, v níž “primitiv z Východu”, za něhož se Cohem převlékl, zpovídá a ztrapňuje řadu nic netušících Američanů, měl v kinech ohlas. Sacha Baron Cohen v novém fikmu ztělesňuje rakouského homosexuála (lépe řečeno ho paroduje) a sledem tu vtipných tu méně vtipných až trapných scének rozehrává výstřední kousky, jimiž šokuje zaskočené lidi. Jeho humor je dotěrný až urážlivý, ale jestliže někomu přijde moderně “cool” nic proti jeho gustu. Kriticky snad stačí jediná věta Mirky Spáčilové: “Bruno není komedie, nýbrž šaškárna”.

Předpokládám, že asi největší zájem bude v srpnu o nový projekt “magora z půjčovny” Quentina Tarantina s názvem HANEBNÝ PANCHARTI. Alespoň u těch, kteří jméno tvůrce takových filmů jako Pulp Fiction: historky z podsvětí, Jackie Brown, Kill Bill či Sin City – město hříchu, skloňují jako kultovní. Pro ně také není třeba více slov – postačí připomenout, že Tarantino se tentokrát překvapivě vypravil do nacisty okupované Francie a připojit reklamní slogan, jímž film obdařila produkční společnost Bontonfilm: “zparchantělá jízda plná krve, potu, slz a touhy po pomstě.”

Poslední film, na který bych všechny rád pozval se jmenuje ZAŽÍT WOODSTOCK. Oscarový režisér Ang Lee (Tygr a drak, Touha, opatrnost, Zkrocená hora) zavede diváka do ospalého městečka Woodstock. Končí šedesátá léta a ve vzduchu je cítit změna. I když to tak vůbec na první pohled nevypadá, všechno začne právě tady. Elliot Tiber (Demetri Martin), jeho autoritářská matka a slabošský otec, kteří vedou polorozpadlý penzion, a s nimi i všichni občané městečka se nestačí divit, když do Woodstocku přijíždějí tisíce hippies. Oni i všichni starousedlíci mohou sledovat přípravy i vlastní průběh největší hudební události této doby – slavného festivalu, který vstoupí do dějin. Po této události již nic nebude takové jako předtím. Woodstock změní životy tisíců lidí přímo a milionů následně …



Muži v říji

Fota: http://www.fdb.cz - Bruno , Bontonfilm - Muži v říji


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.04 s