Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Posedlost získává novou divadelní tvář

06.09.2009   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Posedlost získává novou divadelní tvář Představení Posedlost s Tatianou Vilhelmovou a Petrem Čadkem v hlavních rolích dostalo novou, více divadelní podobu, tedy se přesouvá ze studiového prostoru pro tanec Ponce na divadelní prkna Divadla v Celetné. Pauzu, ve které se představení nemohlo hrát kvůli filmovému natáčení Tatiany Vilhelmové, využili tvůrci k tomu, že udělali změny v choreografii, hudbě a představení oblékli do nového světelného designu.

Přesun do divadla bere tvůrčí tým jako výzvu. „Rozhodl jsem se pozměnit některé choreografie tak, aby v nich ještě více vynikl samotný příběh našeho představení,“ říká autor choreografie a představitel hlavní mužské role Petr Čadek. Režisér Petr Serge Butko, který v Posedlosti nově alternuje Luboše Veselého, dodává: „Posedlost není čistě taneční představení, je to činohra s tanečními čísly. Divadelní prostor byl pro nás výzvou, tentokrát je představení určené jinému publiku.“ V Posedlosti vedle Luboše Veselého a Petera Serge Butka hraje a tančí Martin Hofmann známý například z filmu Kdopak by se vlka bál?

Spolupráce s Tatianou Vilhelmovou režiséra Butka podle jeho vlastních slov naplňuje a inspiruje. „Táňa v Posedlosti přidává k tanci i výraz, zapojuje do tance svoji hereckou genialitu, což dodává tanečním prvkům v představení další dimenzi,“ říká režisér a doplňuje: „Role v Posedlosti Táňu umělecky určitě posunula. Není klasická tanečnice, proto obdivuju její vůli dostat se po několikaměsíční pauze desítkami hodin tréninků do původní taneční formy.“ A Tatiana Vilhelmová k tomu dodává: „Posedlost je pro mě jedno z velmi náročných představení. Během večera musím zdolávat spoustu překážek, technických i fyzických. Není to představení, které stojí takzvaně pevně na nohou. Svojí křehkostí nás nutí balancovat, a to je to nejvzrušivější, co na divadle může být."

Představení Posedlost vzniklo na motivy povídky „Hommage ? Bournoville“ z knihy Příběhy jedné noci dánského spisovatele a bývalého tanečníka Petera H?ega. Tvůrčí tým Posedlosti jako jediný ve střední Evropě získal od samotnéhé samotného H?ega licenci na adaptaci jeho díla. Peter H?eg se má osobně zúčastnit jednoho z podzimních představení Posedlosti.

Vilhelmová s Čadkem se seznámili v rámci televizní taneční show StarDance, jež dala vzniknout jejich další pohybové spolupráci. Představením Posedlosti si však splnili jen část svého osobního snu dále tančit a taky snahy přiblížit tanec veřejnosti. A to nejen pasivním sledováním televizních show nebo představení, ale přímo aktivním pohybem. V současné době tak společně s režisérem Peterem Serge Butkem a producentem Pavlem Čechákem chystají nový taneční projekt – noblesní tančírnu s třpytem „hvězd“ a pracovním názvem Fever, která by měla mít premiéru na začátku roku 2010.

Režisér Peter Serge Butko mezitím jede společně s portugalským tanečníkem Brauliem Bandeirou čerpat inspiraci na Kapverdské ostrovy, kde navštíví známý festival afrických divadelních souborů Mindelact. Povedou zde workshop s africkými divadelníky a budou propagovat svůj záměr vybudovat střední uměleckou školu pro tamní mládež.

Představení v Divadle v Celetné jsou na programu 14., 15. a 16. září, v Praze jej budou moct diváci vídat v tomto divadle až do konce roku. Nová podoba Posedlosti dává možnost přesouvat představení do různých prostor, na podzim se jej tedy dočkají například diváci v Českých Budějovicích nebo v Ostravě.

Další podzimní termíny představení Posledlost v rámci České republiky budou zveřejněny na stránkách Divadla v Celetné a na www.posedlost.com .Vstupné ve výši 350 a 250 Kč (sleva pro studenty a důchodce) lze zakoupit nebo rezervovat v pokladně Divadla v Celetné a na http://www.divadlovceletne.cz/vstupenky

Posedlost – tvůrci a herci
scénář, výprava a režie: Peter Serge Butko, choreografie: Petr Čadek, hudba: Hynek Obst a Dj Mersi, projekce: Maxime Vicaire, kostýmy: Petia Krčková, překlad původního textu: Robert Novotný, dramaturgická spolupráce: Mário Boa a Eva Prchalová, producent: Pavel Čechák, hrají a tančí: Tatiana Vilhelmová, Petr Čadek, Martin Hofmann a Luboš Veselý v alternaci s Peterem Serge Butkem

délka představení : 90 minut (bez přestávky)

Zdroj: www.posedlost.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0244 s