Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Skupinová terapie tak i jinak

17.08.2009   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Skupinová terapie  tak i jinakSkupinová terapie je oblíbená terapeutická metoda, kterou využívají psychologové a pedagogové. Laicky ji vlastně používáme my všichni tím, že kolem sebe vytváříme důvěrnou atmosféru v kruhu rodiny a v širším pojetí přátel. Obrovskou výhodou skupinové terapie oproti individuální je pro účastníky konzultace problémů s druhými – vidíme jejich reakce, uvědomujeme si, že nejsme sami, kdo má problém – a pro terapeuta je to zase možnost pozorování reakcí klientů mezi sebou.

V rodinné i manželské terapii, která se zaměřuje na interpersonální vztahy, je skupinová terapie prokazatelně účinnější než terapie pouze jednoho člena domácnosti. Např. pokud pomocí sezení odstraníte u problémového dítěte nežádoucí chování, často se k němu brzy vrací. Jelikož jeho chování reaguje na situaci doma. Je proto třeba léčit celou rodinu, napravit celý systém, vysledovat, jak v rodině funguje komunikace a kde se nachází prvotní příčiny problému. Ukazuje se, že rodiče stěžující si na neposlušné dítě musí hledat chybu ve výchově, místo aby obviňovali dítě za jeho údajné vady. Protože však se do chování odráží nejen styl výchovy, ale také naše genetické vlohy, i na každé dítě platí jiná metoda výchovy a potažmo léčby. Často se tedy nedají použít obecná doporučení a není jiná možnost, než zjistit pozorováním, co v rodině chybí či naopak přebývá. (Takový postup v praxi jsme ostatně mohli sledovat na televizním kanálu Prima v zajímavém a poučném pořadu Chůva v akci.)

Zvláštním typem skupinové terapie je svépomocná skupina. Jedná se často o nadaci, díky níž si navzájem pomáhají lidé s podobnými problémy. Scházejí se, aby si vyměnili informace a zkušenosti. Vzájemně se podporují a dodávají si odvahu. Nejznámější takovou nadací jsou tzv. Anonymní alkoholici, kterých je dle informací z internetu v České republice 24 skupin, přičemž první vznikla v roce 1988. Při aktivitě v podobných nadacích ovšem doporučuji si předem dobře prověřit, o jakou skupinu lidí se jedná, neboť by se mohlo jednat i o sektu plnou zfanatizovaných manipulátorů.

V současnosti dosáhly velké obliby také další skupinové terapie, jež často nevedou lékaři či psychologové s příslušným vzděláním, ale lidé, kteří podstoupili konkrétní výcvikové kursy. Sami pak organizují několikadenní semináře, jež nám pomáhají k většímu sebevědomí a osobnímu růstu. Nejznámější taková alternativní metoda se nazývá rodinné konstelace. Ty nám pomáhají se vyrovnat s negativními vzorci myšlení, jež jsme podvědomě v minulosti přijali. Konstelace přitom nutně problém neřeší, často na něj zkrátka poukáží, vytáhnou ho na světlo – ovšem i tak se ve vás začnou dít věci! (Rodinné konstelace vedou i terapeuti, kteří u nás na Rozhledně pomáhají čtenářům řešit jejich problémy v psychologické poradně, jedná se o manžele Sedláčkovi: http://www.webmagazin.cz/index.php?section=42.)

Jedinou nevýhodou skupinové terapie je ostych. Strach, že se bude na veřejnosti probírat právě ten můj problém. Často tu však nedochází k tak intimním hovorům, jak si mnozí představují. Řešení situací se hledá spíše obecně, nikoliv však povrchně. Jde o to, že ano, musíte přiznat, že vám to neklape v manželství, ale nebudete tu nikomu vyprávět, co vám včera váš partner řekl či udělal, nic konkrétního. Mluví se spíše o pocitech, nikoliv o konkrétních událostech. A tak většina lidí, kteří původní obavy ze skupinové léčby překonají, jsou nakonec s tímto způsobem duševní podpory spokojeni. Dochází tu k novým vhledům a dostavuje se vzájemná sounáležitost zúčastněných.



Zdroj fotografie (logo Anonymních alkoholiků): www.aacesko.sweb.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1395 s