Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jihem roztančené ulice

24.08.2009   Lucie Hajduková   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jihem roztančené uliceNejen v centru města. Na své si přišly veškeré městské obvody, jež den po dni festivalového týdne mohly obdivovat folklorní tance tuzemských i zahraničních souborů a to vše v rámci 12.ročníku festivalu Folklor bez hranic. Převážně ostravským divákům se tak dostalo cti spatřit dva italské, baskický a konžský soubor ze zahraniční produkce, z domácí pak namátkou hostitelský soubor Hlubina a Hlubinka, Slovácký krúžok z Brna a mnoho dalších.

Všichni výše jmenovaní dostali prostor na slavnostním zahájení, konaném 17.srpna na Janáčkově konzervatoři a trvajícím plné tři hodiny, z nichž větší část náležela zahraničním hostům festivalu.

Prvně se představil italský soubor Fontanavecchia (Casalduni-Benevento). Na tvářích diváků vyloudil potutelné úsměvy i zvědavost, přerostlou v těšení se na další a další kousky z italské dílny. Nemalou zásluhu na tom mělo jistě jejich velice netradiční podání a obrovská snaha, degradována neprecizností a spoustou vlastní benevolence, vedoucí k široké rozmanitosti jak choreografie, tak krojů. A to má soubor na svém kontě nemalé množství absolvovaných festivalů v domovině i zahraničí, jmenujme &Spanělsko, Polsko, Německo, Francii či Maďarsko. Jeho působení sahá až do roku 1987. Původně soubor vznikl s cílem poskytnout zábavu. Na místě pro setkání v centru Casalduni typickém. U staré kašny. Probíhala zde jejich první vystoupení, doprovázená tradičními italskými nástroji – akordeonem, kytarou, tamburinou a dalšími.

Druhý italský soubor La Rondinella (v překladu Vlaštovka) se uvedl mnohem více zdařilejším vystoupením v tradičním velice rychlém italském tempu. Je třeba poděkovat vedoucímu souboru, který na prknech rozhodně předvedl i svůj um. Nebál se vystoupit na konci choreografie, dát sólový prostor mladším členům souboru a vytáhnout z nich úplné maximum při neustálém řidávání. Až do konce sil. Soubor i s vedoucím pobavil a sklidil náležitý potlesk.

Při pohledu na Baskičany se všem přítomným tajil dech. Jejich choreografie nesly velmi odvážné a při nezdaru i nebezpečné prvky. Díky obrovské prezicnosti všech skončily úspěšně. O jejich jedinečnosti není pochyb. Trochu navzdory původním záměrům souboru z roku 1964. Tehdy měli v úmyslu pouze udržet při životě tance, hudbu a kulturu své země. S domácí prezentací. Naštěstí původní záměr ustoupil a jejich umem se dnes mohou diváci těšit téměř po celém světě. Dočkat se můžeme tanců ze vech sedmi provincií Baskicka, ve specifických krojích a živého hudebního doprovodu.

Také konžský soubor vzbudil zvědavost, ač bylo znát, že jejich folklor našince až tak nebere. Ne nadarmo se říká jiný kraj, jiný mrav a zapomnětliví Konžané. Tu si opomněli odepnout pásky účastníků festivalu pro vstup, tu si zase vyrazili na prkna v rozličné obuvi. Co jim však odepřít nelze, jsou ocenění a diplomy za práci. Do České republiky si přivezli choreografii nazvanou „Násilí nad ženami.“

Nesmíme samozřejmě opomenout ale i soubory české, jejichž vystoupení byla rozdělena právě do celého týdne festivalu. Zúčastnili se Folklorní soubor Dyleň , Folklorní soubor Jánošík (Slovensko), Moravský folklorní soubor &Sevčík , Folklorní soubor Krasničanek , Moravský dětský folklorní soubor Holúbek, Hudecká muzika &Slahorek a Soubor lidových písní a tanců Hlubina a Hlubinka,

Tuzemské soubory jsme mohli spatřit už tradičně. Zaujaly nejvíce. Z celého večera a následujících dnů si  divák mohl odnést pocit, že náš folklor je stejně nejlepší. Upraveností krojů bez jediné chybičky, zpěvem bez potřeby mikrofonu. Jedinými chybičkami byly poněkud nevhodné a hlavně předčasné vstupy moderátorky na prkna a okamžitá následnost zahraničních výstupů. Divák si při střídání českého a zahraničního folkloru jistě chtěl obou užít mnohem více.

Zdroj fotografií: www.folklorbezhranic.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0304 s