Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dračí podzim je tu!

09.09.2009   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dračí podzim je tu!Od mostu Mánesova vyplouvají lodice.
Neslyším vlastní slova, bubnujou palice.

Náš příběh začíná ve staré Číně před více než dvěma tisíci lety. Zdejší vážený občan Qu-Chuan se rozhodl proti místním politickým praktikám protestovat po svém: vrhl se do divokých říčních vod z vysokého útesu. Obyvatelé města se ihned vydali hledat ho na svých loďkách – a hledají ho dodnes. Každý rok tak můžete vidět čínské dračí lodě křižovat řeky a můžete slyšet zvuk bubnů připomínajících tento legendární čin. Ne jinak tomu bude i letos v září, kdy se koná již 5. ročník sportovně kulturního festivalu PRAŽSKÝ DRAČÍ PODZIM.

Z Číny do světa se dragonboating, tedy pádlování na dračích lodích, rozšířil v 70. letech minulého století a v Čechách jeho tradice trvá již 12 let v podání Pražského klubu dračích lodí a mnoha dalších později vzniklých klubů. &Stíhlé „kanoe“ s dračí hlavou na přídi a dračím ocasem na zádi jsou pouhých 160 centimetrů široké a více než 12 metrů dlouhé. Řídí je kormidelník a 20 pádlařů pod „taktovkou“ energického bubeníka. Nutno dodat, že ač se na dračích lodích jezdí i mezinárodní závody a pořádají se mistrovství, tomuto sportu holduje také mnoho rekreačních pádlařů a draků amatérů.

Již od počátku svého působení se Pražský klub dračích lodí snaží propagovat dračí lodě nejen jako sportovní aktivitu, ale klade také velký důraz na kulturní tradici zemí celé jihovýchodní Asie a široké veřejnosti přibližuje historické souvislosti fenoménu dračích lodí. Součástí tohoto projektu je proto pořádání nejrůznějších sportovně kulturních akcí v průběhu celého roku. Letos to byly třeba závody v Pardubicích nebo Drážďanech, odkud si přivezli i cennou trofej za první místo. Mimo to jste je mohli zahlédnout na květnových vodních slavnostech Svatojanského navalis – velkolepých oslavách k 280. výročí svatořečení českého světce Jana Nepomuckého.

Letošní, již pátý PRAŽSKÝ DRAČÍ PODZIM bude zahájen, jak jinak, rituálem probouzení draka. Chybět nebude tradiční dračí tanec, kdy 9 tanečníků ovládne 20 metrů dlouhého čínského draka – symbol bohatství, štěstí, moudrosti a úspěchu. K poslechu bude hrát živá hudba. Vedle vystoupení exotických tanců budou k vidění i ukázky asijských bojových umění Wu-shu nebo Kung-fu. Na programu sportovní části festivalu je závod na trati 250 metrů, 1000 metrů, recesní závod v přetahování na lodi nebo soutěž „O nejzapálenější tým“. Čeká vás i jedno velké překvapení...

Zúčastněte se festivalu PRAŽSKÝ DRAČÍ PODZIM buď jako návštěvník, nebo přímo jako „účinkující“. Podrobné informace o programu celé akce i přihlášku pro nové soutěžící získáte na www.praguedragons.cz. A teď ta nejdůležitější informace!

FESTIVAL PRAŽSKÝ DRAČÍ PODZIM
KDY A KDE
12 . a 13. září 2009
Areál restaurace Cinda na Císařské louce, Praha

Přijďte se pobavit!

ikonka: wikipedia.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0628 s