Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Marek Eben slavil a křtil Honzáka

04.09.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Marek Eben slavil a křtil HonzákaJaromír Honzák slavil padesátku. A jak jinak, než s kontrabasem na scéně. Komorní, i když slavnostní jazzový koncert asi nikdo nečekal. Taky to nebyl. Na pódiu se střídali rozličné proměnné. S jedinou zůstávající konstantou. S Honzákem u basy. Formací, jimž zatím vtiskl svůj rytmický rukopis je opravdu hodně. Pozoruhodný je jeho žánrový záběr. Posuďte sami.

Atmosféru tvůrčí dílny připomínal sál paláce Akropolis v pondělí 31.8. 2009. „Místo činu“, velmi slušně zaplněné jazzuchtivými návštěvníky, kvitovalo nadšeně každou muzikantskou improvizaci, aktivní muzikanti fandili jeden druhému. Podařený večer.
Nastartoval jej Marek Eben. Perlil. (Přijít na jubilantovu padesátku a nekoupit si jeho cd považuji za nehoráznost. Zapomenout Honzákovu padesátku je stejně skandální, jako zaspat pohřeb princezny Diany. Hudba rodící se v jeho hlavě je překvapivě hezká.)


Někdejší Trio Jaromíra Honzáka na úvod. S bubeníkem Martinem &Sulcem a houslistou Martinem Zbrožkem, čili spoluhráči z konzervatoře. Předvedenými výkony navnadilo.

Dvě podoby (co do četnosti) kapely Face Of The Bass. Dále Quartet East a dva polští hudebníci poprvé a na scéně. Skvělá hudba. Dobu kdy jsme se závistí pokukovali po polské jazzové ekipě odvál čas, dnes nejlepší polští hráči skvěle a rádi doplňují české sestavy.

Jaromír Honzák Quintet, současná oslavencova sestava. Prezentovala tři hutné ukázky z nového alba Little Things (klikni) . O malých věcech (překlad názvu) se v jejich případě rozhodně nedá mluvit. Amerického saxofonistu Chrise Cheeka, který album s Honzákem natočil, zastoupil bravurně Marcel Bárta. Pokud byl na scéně, exceloval i v jiných setavách. Dále Michal Tokaj - piano, druhý Polák Lukasz Žyta - bicí. Skvělý David Dorůžka - kyrara a Jaromír Honzák - kontrabas. Hodně nosné melodie, radost. Na poslech cd se těším.

Samotného křtu alba Little Things se zhostili Marek Eben a Iva Bittová s Petrem Ostrouchovem, majitelem labelu Animal Music, kde album vzniklo. To je on, chce se volat, neúnavný vydavatel jazzu a organizátor celého večera. Marek Eben coby lídr skupiny Bratři Ebenové, jejímž je Honzák členem, zazpíval v průběhu jim vyměřeného bloku ironickou píseň, napsanou Jaromírovi přímo na tělo. Využil přítomnosti Ivy Bittové a zazpíval si s ní i krásný duet Tichá domácnost. První Honzákův odskok ve stylu. Druhý nastal při vystoupení Beaty Hlavenkové. Ona klavír, on kontrabas. Honzák povýšil svůj nástroj na úroveň klavíru, výsostně melodického nástroje, a dokazoval, proč je vyhledávaným spoluhráčem.

A pak přišel, nejen pro mě, vrchol večera. "Jen pro ten dnešní den" obnovená skupina Čikori. Zpěvačka Iva Bittová, v poslední době v Česku prakticky nevystupující, byla kromě oslavence po právu aplaudovaná sálem. Propojili alternativu s jazzem, world music jako vyšitá. Iva Bittová - zpěv, housle, Vladimír Václavek - kytara, František Kučera –trubka, Miloš Dvořáček - bicí, Jaromír Honzák – kontrabas. Příliš časný rozchod kapely. Koncert ukázal nevyčerpatelnou energii v jejich hudbě. Příliš silných individualit pohromadě? Ale, řeknu vám, zážitek. Jejich dvojalbum Bílé inferno má u mě své místo už dlouho. Moc pěkné. 

                           
            Iva Bittová, Petr Ostrouchov, Marek Eben. Jaromír Honzák jakoby se k tomu ani neznal

Zdroj fotografií Agentura 2 media


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s