Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Životopis Michaela Jacksona připomíná chvalozpěv

18.09.2009   Kateřina Sovová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Životopis Michaela Jacksona připomíná chvalozpěvStěží bychom našli dvě populárnější slova v nadpisech letních periodik než jméno Michael Jackson. Životopis krále popu od Davida l´Hermitta tak nemohl vstoupit na český trh v lepší dobu. Navíc, nic neutěší truchlícího fanouška víc než kniha, ve které jsou už předem všechny hříchy jeho favorita zapomenuty.

Život Michaela Jacksona očima Davida l´Hermitta by mohl s uznáním sloužit jako báječná ukázka, jak by životopis kohokoliv, tím spíš takto kontroverzní osobnosti, jakou Michael Jackson byl, neměl vypadat. Přestože kniha jako taková potěší solidním provedením v pevné vazbě a dvěma přílohami pěkných barevných fotografií, s obsahem to už bohužel tak slavné není.

Dva roky starý životopis (v originále vydaný v roce 2007) začíná spořádaně kapitolou o narození budoucí megastar a končí vizí vydání Jacksonova alba „7“. Kapitoly vesměs pojmenované po Jacksonových nejslavnějších hudebních počinech jsou psány převážně podle schématu napsal-vydal-odvysílali-kde-mělo/nemělo to či ono úspěch. Takřka kronikářské zápisy práce Michaela Jacksona střídají pohledy do umělcova osobního života. Pokud se ovšem těšíte na rozuzlení nespočetných „záhad“, které zpěváka provázely po celý život, nechte si zajít chuť. L´Hermitte sice Jacskonovy kauzy nevynechává, ale kdekoliv může, z všech možných vysvětlení vybírá pokaždé takové, aby zpěvák vyšel neposkvrněný jako bílý list papíru. Podobné čtení se ovšem po nějaké chvíli stává neskonale nudným, neboť záhy víme, jak to celé dopadne…

Za příklad (z pohledu Jacksonových odpůrců patrně nejsmutnější), uveďme případ zneužívaných chlapců, kvůli němuž popová ikona musela dokonce podstoupit nafocení vlastních genitálií. Přes množství materiálů, dokazujících Jacksonovu vinu, autor biografie několikrát zdůrazňuje oficiální verdikt soudu, aby svého oblíbence očistil od všech plivanců soudné veřejnosti. Nutno podotknout, že také v roce 2007 byla otázka podjatosti soudce v Jacksonově případě více než sporná, což bych v případě l´Hermittovy knihy považovala za samozřejmé uvést.

Protože nedisponuji stejným množstvím znalostí ohledně Michalea Jacksona jako autor sám, nemohu posoudit pravdivost uvedených faktů. L´Hermittovo nadšení je ovšem místy tak očividné a nepříjemné, že čtenáře, který knihu čte, aby se opravdu něco dozvěděl, místy musí napadnout, zda-li v knížce něco nechybí a někde něco nepřebývá. Také citace Jacksonových přátel či osob, které s ním přišly do kontaktu, nešetří slovy chvály. „Talentovaný“, „úžasný nebo „úspěch“-to jsou slova, která nacházíme takřka na každé stránce Jacksonova životopisu.

Jestliže tedy tuto knihu někdo skutečně ocení, budou to zejména zpěvákovi oddaní fanoušci, kterým l´Hermitte nepokrytě „hraje do noty“. Ti ostatní, hledající něco víc než neobjektivní citový výlev, si tak budou muset ještě počkat.

David l´Hermitte: Michael Jackson (1958-2009)
Vydalo nakladatelství XYZ v roce 2009
cena: 246Kč
obálka
www.xyz-knihy.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Ivo Fencl - 18.9.2009 - 18:04

Za prolistování rozhodně stojí i
knížka Moonwalk. Vlastní životopis napsaná (či nadiktovaná) Jacksonem samotným před jedenadvaceti lety a česky přeložená Evou Bezděkovou pro nakl. Premiéra (1990). Tehdy stále 59 korun, dnes bude asi dražší. Obsahuje i barevné fotopřílohy.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0353 s