Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Harry Potter a filozofie

30.09.2009   Monika Dobešová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Harry Potter a filozofieHarry Potter - jistě nás ve spojitosti s tímhle jménem napadne spousta věcí. Knihy, filmy, fenomén, děti, pohádky, nadpřirozené bytosti, kouzla. A filozofie? Moudří lidé, zákony, dospělí a minulost. Jde tohle dohromady? Asi si říkáte, že ne. Jenže po přečtení knihy zjistíte, že docela dobře.

Nikdy předtím, než jsem si knihu Harry Potter a filozofie přečetla, mě nenapadlo, že jde rozebrat, jakoby postavy z ní stály přímo před námi, jako živé. I po přečtení počátečního úvodu  jsem nabyla dojmu, že kniha je spíše taková další parodie. 

Ale po prvních stránkách zjišťuji, že se tu v žádném případě nejedná o parodii, ale kniha má mnohem, mnohem hlubší význam. Připadá mi, že přede mne postavili Harryho Pottera a klepali mu ukazovátkem do částí těla o kterých se zrovna mluví. Tak silně mě dokázal autor vtáhnout do knihy. Je to jako kdyby člověk koukal do jeho duše. Proč má strach, v jakých situacích, jak ho řeší. „Na svůj úkol se připrav. Nic není tak důležité pro získání sebedůvěry a na podporu odvahy pro obtížný úkol jako příprava“ (str. 36)

Samozřejmě není opomenuta Hermiona. Po shlédnutí filmu a přečtení knih o Harrym Potterovi jsem jednoznačně usoudila, že hlavním hrdinou je jen Harry. Ale po přečtení rozebíraného titulu už tak jednoznačný názor nemám. Dočtete se, jak moc je pro Rona a Harryho Hermiona důležitá, a proč by bez ní vlastně ani nemohli být. Pomáhá totiž Harrymu řešit obtížné úkoly, je to ona, kdo zná těžká kouzla.

Dále se tam setkáme s dobrosrdečným Hagridem a dalšími přáteli Harryho. Nejsou opomenuty ani záporné postavy kouzelnického světa. Řeší například téma sebeklamu Dursleyových. Proč si nechtějí přiznat, že je Harry „jiný“? Řeší téma z pohledu filozofů a psychologů. „Sebeklam nemůže člověka ochránit před tím, co pravdu znepokojivě připomíná“ (str. 55). Opravdu špatné hrdiny zastupuje obávaný lord Voldemort, u něhož se zastavujeme s tématem přátelství. Z jakého důvodu se s člověkem přátelit a kdy to přátelstvím nazvat.

V neposlední řadě se kniha zabývá studentskými kolejemi, neboli Nebelvírem, Havraspárem, Mrzimorem a Zmijozelem. Mimojiné se dozvíte, že nejen Nebelvír má chytré a vynikající studenty.

Co dodat? Kniha mě překvapila příjemně. Čekala jsem daleko míň než mi nakonec  dala. Pokud rádi objevujete a zkoumáte povahy ostatních, rozebíráte kdo, co a proč udělal, je tahle kniha právě pro Vás. A pokud jste navíc fandové Harryho Pottera, tak neváhejte a nejkratší cestou utíkejte do knihkupectví, neboť já dávám téhle knize za jedna.

David Baggett a Shawn E. Klein: Harry Potter a filozofie
Vydalo nakladatelství XYZ 2009
obálka
www.xyz-knihy.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0346 s