Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Obři útočí na Klárov

27.09.2009   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Obři útočí na KlárovNový projekt „Krychle“ představí výtvarná skupina Obr. ve veřejném prostoru na Klárově od 29. 9. do 18. 10. 2009. Výstava bude v pražském parku zahájena dne 29. 9. 2009 od 17 hodin. Vernisáže se zúčastní kurátor Martin Dostál a výtvarníci Pepa Achrer, David Hanvald, Martin Krajc, Karel &Stědr, Vojtěch Zita a Amar Mulabegovič.

Výstava Krychle je společným projektem tří ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze: architektury, grafického designu a malby. Jedná se o venkovní expozici maleb a grafik v architektonicky propracovaných nosičích – krychlích. Ty vymezují dílu určitý prostor, který je chráněný a zároveň i přístupný. Hloubka rámu chrání dílo před přímým slunečním zářením, zatímco vnitřní světlo zajišťuje stálou viditelnost výstavy i v noci. Autorem architektury krychlí a jejich instalace je Vojtěch Zita z Ateliéru architektury V&SUP. Výstava prezentuje velkoformátové malby výtvarné skupiny Obr., mezi které patří Pepa Achrer, David Hanvald, Martin Krajc, Karel &Stědr. Grafické ztvárnění výstavy navrhl Amar Mulabegovič z Ateliéru grafického designu V&SUP.

Výstava má za cíl představit činnost mladé generace umělců (architektů, grafických designérů a malířů) širší veřejnosti i těm, kteří by za normálních okolností výstavu v kamenné galerii nenavštívili. Umístěním výstavy do exteriéru města, do jeho běžného provozu, demonstrují, že moderní umění nepatří jen do izolace výstavních prostor, ale je určeno lidem.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, jakožto hlavní organizátor výstavy, podporuje mladé výtvarníky a kurátory, kteří představují tvůrčí potenciál pro následující desetiletí. Možnost experimentu a hledání generační platformy, kterou škola umožňuje, je značným přínosem nejen pro konfrontaci a názorové tříbení výtvarníků začínajících svou profesní dráhu, nýbrž také pro školu samotnou. Krychle je jedním z velice zajímavých projektů, který vede ke spolupráci více ateliérů. Je to projekt na pomezí užitého a volného umění, s konceptem přenesení „galerie“ do ulic. Na rozdíl od doposud realizovaných projektů na téma umění v ulicích je Krychle projektem výjimečným svým rámcem, neboť nabízí možnost vystavit i počasí neodolná díla.

Výtvarná skupina Obr. je čistě malířskou skupinou ovlivněnou vzájemným přátelstvím studentů z pražských výtvarných škol V&SUP a AVU. Jednotliví členové neusilují o jednotný výtvarný projev, zásadní pro ně je v dnešním světě konceptuálního umění médium obrazu. Mezi „Obry“ patří: JOSEF ACHRER (*1982, AVU), DAVID HANVALD (*1980, V&SUP), MARTIN KRAJC (*1984, AVU) a KAREL &STĚDRÝ (*1985, V&SUP). Karel &Stědrý a Martin Krajc se věnují tématům hiphopové kultury a snaží se je zapojovat do širší souvislosti s klasickou malbou. David Hanvald používá při práci racionalistických přístupů a pravidel (například hra Inspiro), které mu připomínají zákony fungující ve společnosti. Josef Achrer se vrací ke kořenům společnosti samotné a podstatou jeho práce je vztah ke zbytkům přírody, ve které se pohybujeme. David Hanvald, Karel &Stědrý a Ondřej Maleček pocházejí z ateliéru STANISLAVA DIVI&SE (V&SUP). Martin Krajc s Josefem Achrerem z ateliéru MICHAELA RITTSTEINA (AVU). Diviš i Rittstein výrazně ovlivnili a pozitivním směrem usměrnili tvorbu svých mladých studentů. „Obři“ se tak mohou už teď pochlubit například vítězstvím v konfrontační soutěži ARSkontakt (David Hanvald), Seat Arte emocion (Martin Krajc), zastoupením ve sbírce kutnohorské galerie Felixe Jeneweina (Ondřej Maleček, David Hanvald), účastmi na sympoziu v Toledu (Josef Achrer), nebo realizací nástěnných maleb podle návrhu Zdeňka Sýkory v Mezinárodním středisku letového prostoru v Jenči (Karel &Stědrý, David Hanvald). Většina z nich má za sebou již dvacítku kolektivních výstav.

"Obr. Krychle"
29. 9. – 18. 10. 2009

Více informací:
www.vsup.cz
(zdroj tamtéž)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.125 s