Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Skvělý koncert ve skvělém říčním doku

19.10.2009   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Skvělý koncert ve skvělém říčním dokuJazz Dock Café je nový pražský přístav jazzu. Mezi prvními jmény, jazzovým fandům už dostatečně známými, zahrál 13.10. a pokřtil své nové album Speak Slowly tým muzikantů, poskládaný do sestavy Infinite Quintet. Squadra jako hrom. Scéně samotné dominuje bílé klavírní křídlo značky Petrof. Nevídaná podívaná sama sebou.

Jazzový label Animal music, vydavatel inkriminovaného alba Speak Slowly, si může připsat velmi zřetelný počin své čitelné dramaturgie. A česká scéna tleskat dalšímu špičkovému souboru. Start z Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka je už „normálka.

Muzikanti do koncertu nastoupili dle pověsti, jež je předcházela. S razancí, s hudebními aranžemi rovnoměrně využívajícími technické možnosti jednotlivých nástrojů na pódiu. V průběhu večera získávaly dominanci melodické nástroje kvintetu, ovšem s perfektní podporou rytmiky. V čele souboru stojí Miroslav Hloucal, autor většiny repertoáru, spolu s ním saxofonista Petr Kalfus. Vlastní repertoár, vedle Hloucala a Kalfuse, předkládá i klavírista Viliam Béreš. Rytmika kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Novák.

Zmíním-li opět bílý klavír, mířím k skvostnému barevnému zvuku. To musíte slyšet!

Autorský vklad muzikantů je nezaměnitelný. Hned úvodní skladba Ghost Town jsou směle rozražené dveře s návazným vstupem do pokojíčku renomovaných skladatelů. Ten český ještě přelidněn není. Kapelníkova Night Callin´ do jisté míry charakterizuje nápřah muzikantské party. Jednoduchý leitmotiv, podávaný v pravidelném rytmickém útvaru, stupňující vnitřní napětí skladby a vtahující posluchače spolehlivě do tenat dění valícího se na něj z forbíny. Následující Cup of B potvrzuje napsané. Tentýž půdorys, z něhož doslova vystřelují sóla pro dechy, vzápětí vystřídané těmi na basu a bicí. Posluchač je vtažen pod hladinu valící se laviny. Nadechnout se a potopit! Ta hudba, řeknu vám …

A tak bych mohl pokračovat. Zdařilé dílo. Více na samostatné recenzi alba (klikni) .

Abych nezapomněl, křest narozeného cd! Postavil se k němu Rudolf Březina z ostravského rozhlasového studia, v němž se album natáčelo: „Ti kluci to strkají živě ještě líp než na desce.“ Druhý, kdo bouchal špunty, byl již citovaný Petr Ostrouchov: „Je to silný debut, z kterého mám nesmírnou radost.“ Tu měli, jak jsem si všiml, i všichni zúčastnění. Hlavními sponzoři kolekce jsou Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy a Osa. Ocitnout se na coveru alba jako donátor naznačuje rázný krok do náruče hudebního vkusu.
 
                         

Zdroj fotografií www.animalmusic.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0274 s