Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jan Špáta (1932 - 2006) se znovuzrodil!

31.10.2009   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jan Špáta (1932 - 2006) se znovuzrodil!Unikátní zrestaurovaná kolekce DVD mistra českého dokumentu Jana &Spáty potěší nejen filmové znalce či milovníky osobitých dokumentů. Tyto filmy nabízejí jedinečný pohled do české duše a povahy, a tím i možnost k dokonalé sebereflexi každému, kdo je ochoten o přemýšlet. Pod projektem čteme taková jména jako Olga Sommerová, Olga &Spátová, Jakub Sommer a Richard Němec.

Osmnáct filmů mistra českého dokumentu Jana &Spáty - digitálně zrestaurovaných a přepsaných do HD formátu - bude v listopadu dostupných na čtyřech DVD Jan &Spáta - 18 dokumentárních filmů klasika české kinematografie. Výběr nejvýznamnějších filmů ze &Spátovy tvorby zahrnuje např. snímky Respice finem, Hallo Satchmo, Variace na téma Gustava Mahlera, Mezi světlem a tmou, Atletické variace nebo Největší přání. Za vydáním DVD stojí produkční společnost Verbascum ve spolupráci s distributorem Indies MG Records.

Pět filmů z této unikátní kolekce pod názvem Restaurované filmy Jana &Spáty uvede společnost Aerofilms do kin premiérou v Divadle Archa 2. listopadu. Další malou ochutnávku - dokumenty Největší přání 2 a Máňa – uvidí už 31. října od 14 hodin publikum na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Organizátoři festivalu sáhli po Největším přání s ohledem na fakt, že je tomu právě dvacet let, co byl natočen. Natáčení a film končí 17. listopadu 1989, což ve výsledku nabízí zajímavé srovnání se současností. „Táta natočil v roce 1989 celovečerní film Největší přání. Je založený na anketní otázce, jaké je vaše největší přání? Je o mladých lidech, o jejich hodnotách, o přístupu k tehdejší společnosti a politice, o touze po svobodě a lásce. Film končí listopadovou demonstrací na Národní třídě.. Když táta tenhle film natáčel, bylo mi pět let. Myslím si, že by měl být dnes součástí výuky na základních a středních školách,“ říká Olga &Spátová, která právě tento dokument řadí mezi své nejoblíbenější mezi sto sedmi autorskými filmy svého otce.

Unikátní kolekce DVD potěší nejen filmové znalce či milovníky osobitých dokumentů. &Spátovy filmy nabízejí jedinečný pohled do české duše a povahy, a tím i možnost k dokonalé sebereflexi každému, kdo je ochoten o sobě přemýšlet. „Vždycky znovu obdivuju &Spátovu kameru, jeho dokumentaristické vidění. Dokumentární kamera je zvláštní disciplina, která nespočívá v umění vytvářet krásné obrazy, ale vnímat skutečnost za pochodu, reagovat na ni, vidět to, co je pro téma objevné, co přináší poznání něčeho zatím neznámého a nepovšimnutého...,“ dodává Olga Sommerová.

Projekt vznikl v koprodukci společností Verbascum a Krátký film Praha. Prvotní impuls k vydání zásadních &Spátových děl na DVD vzešel od režiséra Jakuba Sommera: „Po smrti Jana &Spáty v srpnu 2006 bylo jasné, že nesmíme dopustit, aby se &Spátou odešly navždy i jeho filmy. Kvalitní přepisy snímků v té době neexistovaly. Od té doby uplynuly tři roky, během kterých jsme sháněli finance, zjišťovali, v jakém stavu jsou původní kopie a negativy a poté drželi palce kouzelníkům z UPP, kteří filmy pečlivě zrestaurovali.“

Dosud tato díla klasika českého dokumentu nebyla veřejnosti na videonosičích přístupná, a když tak pouze omezeně a ve špatné kvalitě na VHS. Přepisy a restaurování se nakonec protáhly na rok a půl práce desítky techniků a odborníků. Některé opravy bylo možné provést automaticky speciálním softwarem, jiné se musely řešit manuálně, tj. okénko po okénku. Ve výsledku tak nakonec jde o dosud nejrozsáhlejší projekt digitalizace a restaurování filmů v České republice.

Ve světové premiéře byl výběr Restaurované filmy Jana &Spáty uveden na letošním MFF Karlovy Vary v dokumentární sekci mimo soutěž. Nebývalý zájem a nadšené reakce zaplněného sálu byly pro tvůrce silným zážitkem. „Celý proces digitalizace a restaurování jsem průběžně sledoval při nesčetných projekcích, ale to, co jsme zažili společně s diváky, byl pocit nepopsatelné radosti. Filmy sklidily velký úspěch před plným sálem, několik dní se dokonce držely na předních místech hlasování o diváckou cenu. S Olgami Sommerovou i &Spátovou jsme se shodli, že nás Honza vidí a má ohromnou radost. Vždycky si to přál. Pro tenhle pocit stojí za to věnovat se těmto projektům,“ konstatuje producent Richard Němec a slibuje, že Verbascum ve spolupráci s vydavatelstvím Indies MG Records plánuje v podobných aktivitách pokračovat ve volné společné edici DOst DObré Dokumenty Pod touto značkou je jako první počin vydáno právě DVD Jana &Spáty. „Rádi bychom divákům postupně nabídli podobně ucelenou kolekci filmů Pavla Kouteckého, Miroslava Janka a další vybrané kvalitní dokumenty,“ dodává Richard Němec.



Jana &Spátu, dokumentaristu, zrodila šťastná konstelace osobnosti lidské a umělecké, možnost být kameramanem a režisérem zároveň. Jeho dílo a osobnost ovlivnily českou dokumentární kinematografii, mluví se o &Spátově dokumentaristické škole. Jeho filmy byly oceněny na zahraničních festivalech, jeho režijní a kameramanský rukopis byl inspirací několika generacím českých filmových dokumentaristů.

V roce 1952 absolvoval Průmyslovou školu grafickou - obor fotografie. V letech 1952 - 1957 studoval kameru na FAMU. Od roku 1957 pracoval jako kameraman filmových týdeníků, reportážních a dokumentárních filmů v Krátkém filmu Praha.

Jako kameraman pracoval téměř se všemi tehdejšími dokumentaristy. Nejvýznamnějším spolupracovníkem byl pro něj Evald Schorm. Tato spolupráce silně ovlivnila i jeho touhu po samostatné režii. Od prvního autorského filmu NEJVĚT&SÍ PŘÁNÍ z roku 1964 se datuje jeho samostatná režijní tvorba, přestože nadále pracoval jako kameraman. Tento jeho první film spolu s následujícím RESPICE FINEM získaly nejvyšší pocty na domácích i zahraničních festivalech.

V roce 1968 získal ocenění ministra kultury Za vynikající tvůrčí přínos do moderní dokumentární kinematografie. Od šedesátých let točil pro zahraniční společnosti několik cestopisů na všech kontinentech světa. Jeho cestopisy nejsou a nemohou být pouhým popisem cesty, jsou obohaceny úsilím říci něco navíc, říci to svým způsobem, podívat se dovnitř, pod povrch věcí a vztahů. Objevovat v jeho filmech kulturu jiného národa je právě tak vzrušující jako zblízka pohlédnout na člověka.

Za 41 let filmařské dráhy pracoval jako kameraman na stovkách dokumentárních filmů s mnoha režiséry své i mladších generací, nejčastěji se svou manželkou, režisérkou Olgou Sommerovou.
Za 34 let režijní práce natočil 107 autorských filmů, za něž obdržel přes 60 cen na domácích a zahraničních filmových festivalech. Zdánlivá prostota a jednoduchost formy jeho filmů je výsledkem zralého životního a uměleckého přístupu ke skutečnosti, schopnosti jasně a zřetelně vyslovit myšlenku. Jako u mnoha výrazných umělců, je i u Jana &Spáty patrná existence jednoho životního tématu, které obměňováno prochází celým dílem. Zajímá se o úděl bezmocných, trpících, obyčejných, malých svým společenským významem, velkých svým lidským rozměrem.

V roce 1967 vyučoval kameru na FAMU a na německé Hochschule für Film und Gestaltung v Ulmu. V letech 1991 – 2005 přednášel na katedře dokumentární tvorby pražské FAMU. V roce 2002 byl na této škole jmenován profesorem. V témže roce získal státní vyznamenání od prezidenta Václava Havla.

Svou kariéru zakončil v roce 1998 autorskou zpovědí, dvoudílným filmem LÁSKA, KTEROU OPOU&STÍM.

Po ukončení filmařské dráhy psal novinové fejetony, jejichž výběr MEZI SVĚTLEM A TMOU posléze vyšel v nakladatelství Malá skála. V témže nakladatelství vyšel knižní rozhovor OKAMŽIKY RADOSTI, který vedl jeho student a nakladatel Martin &Stoll.

Zdroj: 2media.cz s.r.o.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0379 s