Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kuřáci versus nekuřáci

10.11.2009   Monika Dobešová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kuřáci versus nekuřáciTak kdo je tu vlastně ten "špatný"? O kouření se stále mluví, ale fakticky se proti němu  nic nedělá. Existují vyhlášky, zákazy a příkazy, které stejně nikdo nedodržuje.

Podobnou zkušenost máte možná také. Jako jindy absolvuji pravidelnou cestu od svého přítele, kdy přesedám z vlaku na autobus. Rezerva mezi oběma spoji je cirka patnáct minut, aby stíhali opravdu všichni. Stojím si na zastávce a pozoruji okolí, přičemž z jedné strany si ke mně stoupne patnáctiletý kluk a z druhé našlechtěná slečna. Svorně čekáme, když klučina začne štrachat v tašce a vytáhne „startky“. Jednu zapálí a požitkářsky začne čadit. Nejenže neodejde ze zastávky, ale neustoupí ani o krok! Odvrátím hlavu a přisunu se blíže ke slečně. V tu ránu se rozkašlu. Slečna nezahálí a rovněž si zapálí! Při vracení krabičky do kabelky mi ještě stačí vyfouknout kouř do tváře.

Rezignovaně odcházím. Opřena o budovu autobusové správy přemítám nad těmi dvěma. U kluka bych to chápala, je ve věku, kdy zkouší nové věci, snaží se zařadit, zapadnout, ale ta slečna, krásná blondýna vkusně oblečená? Cigareta její vizáži opravdu nelahodí. Copak ti lidé opravdu nevidí, jak je to kazí? Asi ne...

Pomineme–li tedy krásu a zdraví, mohlo by zafungovat nějaké svědomí, slušnost. Zastávka plná lidí, všichni odvrací hlavu, ale to kuřáky netrápí. Říká se tomu bezohlednost.

Samostatnou kapitolou zůstávají restaurace. Zní přímo velebně, když jako nekuřák vstoupíte do jedné místnosti restaurace honosící se cedulkou „nekuřácká“. Ovšem veškeré naděje z vás spadnou, zjistíte-li, že hned pod vámi se nachází místnost kuřácká, navíc neoddělená žádným stropem. Kouř krásně stoupá až pod nos.

K čemu existují zákony, k čemu se lepí varování na krabičky cigaret a doutníků?
Dočkáme se snad doby, kdy nekuřáci budou odcházet ze zastávek, aby se mohli nadechnout čerstvého vzduchu? Kdy návštěva restaurace bude znamenat pasivní kuřáctví?

V mnoha zemích vydali zákaz kouření v restauracích, divadlech apod. Proč jinde to jde a u nás pořád ne? Vždyť nejsem sama, kdo by dal tomuto zákonu zelenou. Podle výzkumu agentury CVVM z roku 2008 vyplývá, že 94 % lidí by zakázalo kouření v divadlech, kinech a prostředcích veřejné dopravy. 76 % je proti kouření na pracovišti a 59 % je pak i pro zákaz kouření v restauracích. Samozřejmě, že názor kuřáka je jistě jiný. Ale nyní, když móda přesunula zelenou na nekuřáky, pořád najdeme mnoho požitkářů s cigaretou v ústech. Pokud se něco zásadního nezmění, i nekuřák bude dále nucen být při poklidném obědu pasivním kuřákem.

Otázku přijetí zákona zákazu kouření na všech veřejných místech opět řešili občané. Podle výzkumu agentury CVVM z roku 2008 je 30 % lidí bylo toho názoru, že se tak stane do pěti let. Podle 22 % lidí nebude kouření v restauracích zakázáno nikdy, 17 % občanů se domnívá, že k zákazu dojde za více než 5 let a 13 % z nich si myslí, že se v restauracích nebude smět kouřit již v průběhu příštích dvou let.

Jak to vypadá, část národa zastávající zákaz kouření nevidí budoucnost zrovna pozitivně.

A proto volám: Stop cigaretám!


Statistiky zdroj: www.cvvm.cas.cz - Občané o kouření
Obrázek zdroj:
www.nasepenize.cz; www.ceskenoviny.cz 

                      


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Euromate - 23.12.2009 - 12:26

Kuřácké kabiny
Zákon je v ČR ke kuřákům hodně benevolentní. Zákaz kouření ve veřejným prostorech nefunguje. Návštěvník z restaurace odchází s pachem od cigaret. Nekuřáci jsou diskriminováni.

Firma Euromate nabízí restauracím efektivní řešení pomocí čističky vzduchu. Do vlakových hal jsme nabízeli kuřácké kabiny (více na www.kurackekabiny.cz ). U kuřáckých kabin se může kuřák s nekuřákem bavit ve vzdálenosti 0,5m bez ovlivnění cigaretovým kouřem.


Od: Milan - 5.9.2010 - 12:04

Restaurace není
majetek hostů, tím ménš nekuřáků. Jestli chceš nekuřáckou restauraci tak ji snadno najdeš. Ale nevnucuj majiteli restaurace jak má jeho restaurace vypadat. Je to jasné? Nikdo vás nekuřáky nediskrřiminuje, můžete být kde chcete zrovna tak jako kuřáci. Ale hlavně nikomu nepředpisujte jak se mají ostatní chovat. Kuřáci také neříkají nekuřákům co mají dělat. Takže co tu blábolíš o diskriminaci?


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0316 s