Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - Útěk z Východního Berlína

20.11.2009   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - Útěk z Východního BerlínaKdyž to nejde přes zeď, mohlo by to jít pod ní.
Neznámý film téměř zapomenutého režiséra Roberta Siodmaka v České televizi.




K výročí dvaceti let od pádu Berlínské zdi nemohla Česká televize vybrat lepší film než snímek ÚTĚK Z VÝCHODNÍHO BERLÍNA, který uvidíte na ČT 1 v neděli 22. listopadu od 16,05 hodin. Sice je to o pár dní pozadu proti 9. listopadu, kdy se datuje pád zdi, ale zato jde o snímek u nás zcela neznámý a tak uváděný v české premiéře. Vznikl už rok po postavení zdi (oficiálně vznikla 13. srpna 1961)- v roce 1962. Jde o příběh dvou Němců, kteří se v nesprávnou dobu ocitli na nesprávné straně. Mladý řidič Kurt Schröder (Don Murray) bydlí těsně u nově zbudované zdi a byl svědkem toho, co čeká ty, kteří se prostor mezi Východním Berlínem a svobodou pokoušejí překonat. O útěku proto neuvažuje, ale to mu nebrání, aby poskytl úkryt dívce Erice (Christine Kaufmannová), která se už jednou pokusila zeď zdolat a nyní se skrývá. Jenže tajit hledanou dívku nelze donekonečna a tak se skupinka přátel dohodne, jak ji do Západního Berlína dostat. Začnou kopat tunýlek pod zdí i pod nohama bdělých hlídačů. Nebude to jednoduché ani bezpečné...

Drama ÚTĚK Z VÝCHODNÍHO BERLÍNA dává možnost si připomenout nejen pád zdi, ale také režiséra Roberta Siodmaka (1900 - 1973) - foto v perexu - na něhož už mnoho filmových fanoušků málem zapomnělo. O místě jeho narození se dodnes filmoví historici přou - oficiálně je uváděn Berlín nebo Drážďany, ale může to být i Memphis ve státě Tennesee, kde jeho rodiče krátce žili. Nicméně studium i první kroky na poli umění činil Robert Siodmak už v Německu. Tam se také narodil jeho mladší bratr Kurt, později filmový scénárista a spisovatel dobrodružných románů. Robert se nejdříve snažil prosadit v divadle, krátce pracoval v bance, ale nakonec zakotvil jako překladatel titulků a střihač u filmu. To bylo právě v době, kdy namísto němého filmu přicházel film zvukový. Mladí němečtí adepti filmařiny se často scházeli a v roce 1930 se dohodli na společném polodokumentárním a poloamatérském snímku LIDÉ V NEDĚLI o čtveřici lidí, kteří si vyrazili do jarní přírody. Siodmakovi tehdejší přátelé, kteří takto začínali, se stejně jako on později prosadili v Hollywoodu - o dvadvacet let později Fred Zineman natáčí veleslavný western V PRAVÉ POLEDNE a za dalších sedm let vznikne legendární film NĚKDO TO RÁD HORKÉ v režii Billy Wildera.

Robert Siodmak po několika hudebních veselohrách a kriminálkách, z nichž kriminálně laděný film VE VY&SETŘOVACÍ VAZBĚ je považován za mistrovské dílo, natáčí v Německu ještě psychologické drama PALČIVÉ TAJEMSTVÍ podle Stefana Zweiga. Pak se ale znelíbil nacistickému vedení a musel z Německa odejít. Točí několik filmů ve Francii (hlavně komedie) a pak nachází azyl v USA. Zde začínal v podstatě od začátku. Učil se na béčkových filmech a jak řekl "musím točit i scénáře, které nechci." Přesto se mu začalo dařit především v oblíbeném žánru krimi filmů - SCOTLAND YARD ZASAHUJE s Charlesem Laughtonem, TOČITÉ SCHODI&STĚ a především ZABIJÁCI (1946) s Burt Lancasterem v roli oběti a Avou Gardnerovou v roli pochybné ženštiny. Film natočil Siodmak podle jedné Hemingwayovy povídky a byl za něj nominován na Oscara.
 
"Gangsterské filmy jsem točil rád", řekl Siodmak později. Přesto ze strachu před Výborem pro neamerickou činnost utíká zpět do Evropy. Točí v Anglii, Itálii a Francii. Z tohoto období jsou nejzajímavější KRYSY (1951) podle aktualizované hry Gerharta Hauptmanna s Marií Schellovou, které slavily úspěch na festivalu v Berlíně. Siodmakovým nejslavnějším filmem je zřejmě NOC, VE KTERÉ PŘI&SEL ĎÁBEL (1958), natočený podle případu skutečného patalogického vraha z třetí Říše. Za film dostal Siodmak řadu cen, mj. cenu za režii v Karlových Varech a film byl nominován na Oscara. Další snímky už jsou především divácké hity bez větších uměleckých ambicí. Jmenuji alespoň ty, které prošly našimi kiny a televizí - dobrodružné westerny ŽUT, POKLAD AZTÉKŮ či PYRAMIDA BOHA SLUNCE. Svoji filmovou kariéru zakončil velkofilmem BOJ O ŘÍM v roce 1968. Za celoživotní zásluhy získal Siodmak Německou filmovou cenu v roce 1971.

Útěk z Východního Berlína natočil v roce 1962, rok po postavení zdi jako reakci na politickou situaci tehdejší doby v koprodukci Spolkové republiky Německo a Spojených států amerických. Oficiálně je uváděn pod anglickým názvem Escape from East Berlin, v Německu jej znají diváci pod titulem Tunnel 28.

**************************
Útěk z Východního Berlína (Escape from East Berlin/Tunnel 28)

USA/SRN 1962, režie Robert Siodmak.
V České televizi na programu ČT 1 v neděli 22. listopadu od 16,05 hodin.






Zdroj foto: cgi.ebay.de a filmweb.pl


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1037 s