Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sametová móda

02.12.2009   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sametová módaNa omak příjemný materiál, který připomíná plyš. Jeho vlasová struktura navozuje pocit tepla. Odkud se k nám dostal samet a v jakých obměnách se s ním můžeme setkat?


Chlupatá tkanina poprvé našla využití ke konci středověku. Zhruba ve 14. století si tehdejší tkalci usmysleli, že do pevného podkladu zapracují 1-2 mm dlouhé vlasové nitky. Tak vznikaly první samety, z nichž se dodnes ty nejkvalitnější vyrábí z hedvábí. Pokud narazíte na látku, která má drsnější povrch nebo lesklý dezén, jedná se o bavlněnou či polyesterovou variantu vláken.

Orientální samet

Pokud se pídíme po zemi původu, tak nás bádání zavede na dálný východ. Zde se dodnes s tímto materiálem bohatě experimentuje, a tak v tamním prostředí naleznete bohatěji zdobené (např. šperky, flitry nebo výšivkami) jednotlivé součásti oděvních artiklů, než byste hledali v našich končinách. Ovšem evropská inspirace nutně neznamená jen strohost klasických jednoduchých kostýmů či večerních šatů, jak jsme dnes zvyklí.
Po importu z východu se samet začal více využívat v 16. století, kdy se z něj vyráběly součásti oděvu (např. pásky) a samozřejmě v této době vznikaly první dámské šaty. Postupně se odhodlali i první muži zkusit oblek z vlasového materiálu a pozadu nezůstali ani výrobci doplňků, takže vznikala i sametová pouzdra na drobnosti (tzv. pompadurky) nebo celkový komplet dotvářely i aplikace na obuvi.

Samet je klasika, ne trend
Protože se samet zařadil mezi klasické oděvní materiály, tak se jeho využití přizpůsobovalo době a jednotlivým módním trendům. Na začátku 20. století, kdy si ženy mohly obléci kalhoty, vznikaly první sametové kostýmy. Postupem času se evropské módní domy zkusily přizpůsobit tradičnímu dezénu sametu, jak jej známe z východu. Ovšem místo korálků a výšivek se v našich končinách těší popularitě maximálně zajímavé střihy a přílišná zdobnost na běžné nošení potenciální nositele příliš nenadchla. Proto dnes většinu takto upravených sametových artiklů, nalezneme ve specializovaných obchodech, které dovážejí zboží např. z Indie.
V posledních letech se samet využívá nejen na klasické svrchní oděvy, ale uplatňuje se i jako aplikace na spodním prádle, obuvi či doplňcích. Pamatujete ještě na tzv. sametky (sametový pás na krk zdobený krajkou nebo bižuterií), které se několikrát vrátily do módy? V aktuální sezoně se chlupatá tkanina vrací nejčastěji v podobě šatů, anebo aplikacích na zimních kabátech, a nejčastěji ji můžeme spatřit v kombinaci s kůží.

Zdroje: realmofvenus.renaissanceitaly.net
allexperts.com

Foto:
www.fashion-era.com
www.gabrielleteare.com



&Saty z poslední kolekce Marca Jacobse.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jeromír Prdele - 6.12.2009 - 16:20

Dobrý den slečno nebo paní Aneto
Podle fota spíše to první.
Hezký článek o sametu /Aksamitu/. Tato tkanina si zaslouží aby se o ní psalo. Málokterá v sobě spojuje
krásu, vznešenost, tajemnost a současně milou hřejivost, tak jako samet. Ať už panensky bílý nebo smyslně lahvově zelený. Takže jestli si někdy pojedete do Varnsdorfu pro inspiraci o dalším psaní o sametu, nabízím se jako doprovod.Smajlík. JePe


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0856 s