Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Anatomie pro výtvarníky

22.11.2009   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Anatomie pro výtvarníkyDlouho očekávaný titul na knižním pultě je tady. Čeští odborníci i laici výtvarníci se mohou radovat. Na našem trhu se totiž objevila poutavá knižní novinka – Anatomie pro výtvarníky.

Podobných titulů jsem jako laik zhlédla již celou řadu, ale z tohoto mám opravdovou radost. Konečně se nám do ruky dostává kniha, která pouze neslibuje, ale naopak koná. Vydalo ji v nedávné době nakladatelství Svojtka s podtitulem Charakteristiky a tvůrčí možnosti ztvárnění lidského těla.

Autorem kreseb je Tom Flint a v publikaci jich najdete více než 200. Celá kniha je příjemně školsky členěna. V úvodním náhledu jsme seznámeni s kostrou a pohledem na ni ze všech perspektiv, včetně detailů jako jsou např. prsty u rukou i chodidlo. Od kostry přejdeme ke svalstvu jako k úžasnému výtvoru přírody, kde se věnujeme tomu kosternímu, neboť právě to je pro nás výtvarníky doménou. Kresby jsou detailně provedeny na všech částech lidského těla a opět z jakéhokoli pohledu. Vytvoříme si tak opravdu dokonalý přehled, včetně svalů v různých polohách. Následuje oddíl – kůže, jíž vždy realističtí umělci přikládali důležitý význam a díky tomu z jejich obrazů můžeme cítit pravost a realitu. Kresby odhalí velké rozdíly u lidí robustních a štíhlých, proměnlivost s věkem, ale i s fyzickou kondicí. Různorodost zde uvedených variant je opravdovým plusem publikace.

Velká část knihy se samozřejmě věnuje proporcím a jejich vzájemným vztahům v anatomii.
Proporce předvedené v této části knihy se týkají průměrných velikostí mužů a žen, ale seznámí nás nejen se systémem měření modelu ve stojící pozici, ale i se systémem , který nám pomáhá vytvořit iluzi tvaru a proporcí postavy pohybující se vzad po horizontální rovině obrazu. Dynamičnost malby je podpořena dalším oddílem, který se věnuje pozicím jako způsobu držení našeho těla. Tato část byla pro mě asi nejpoutavější, protože právě pozice může symbolicky vyjadřovat emoce, postoje a lidské vlastnosti beze slova, vyústit tak ve výrazovou komunikaci díla. Posledním oddílem je práce s náčrtem jako se základnou úspěšného kreslení. Zde se pracuje se známou figurínou, namísto se živým modelem. Závěrem knihy se představují pracovní kresby známých umělců.

Tato kniha je opravdovým vizuálním pomocníkem umělci, jenž potřebuje vědět, jak vdechnout život tomu, co právě maluje, jako tzv. laikovi, jenž si obzor chce rozšířit. 

Anatomie pro výtvarníky
Charakteristika a tvůrčí možnosti ztvárnění lidského těla
Vydalo nakladatelství Svojtka v roce 2009
z anglického vydání „Anatomy for the artist
obálka 
www.svojtka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.6067 s