Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


České univerzity, hnízdo udavačů?

09.02.2004   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

České univerzity, hnízdo udavačů?V posledních týdnech se mi zdá, že se nějak příliš často dostávají na povrch informace o ne zrovna pěkných morálních profilech pracovníků a reprezentantů českých vysokých škol. Jedni dělají ostudu pouze v Čechách, druzí si na to museli vyšlápnout do zahraničí.

Až na dalekém Novém Zélandě děkan lékařské fakulty v Olomouci Čestmír Čihalík čeká na spravedlivý soud, protože si chtěl údajně natrhat pár květin do herbáře. A to vše za čistě vědeckým účelem. Ačkoliv asi nebude jednoduché získat povolení pro vědecké bádání, divím se, proč tak významný přednosta státní instituce, o něj nepožádal a proč spoléhal na to, že mu jeho pseudovědecká botanická výprava vyjde naprosto beztrestně. Myslím, že by se komukoliv z nás nelíbilo, kdyby nějací cizinci nám trhali vzácné rostliny v chráněných krajinných oblastech a pak nám vysvětlovali, že je potřebovali pouze na výzkum. Navíc pokud jedu do jakékoliv země, musím respektovat její zákony, i když jsem děkanem, nebo obyčejným turistou. Na to ale nějak Doc. MUDr. Čestmír Čihalík, CSc. zapomněl. Jediné, co by si zasloužil za to zostuzení České republiky a Univerzity v Olomouci, je, aby byl zbaven své funkce.

Děkan Čihalík není jediným, kdo své „křeslo“ obývá neoprávněně. V řadách našich vysokoškolských pedagogů se skrývá bezpočet spolupracovníků s StB. Možná se někdo z nás naivně domníval, že tito už dávno sedí někde v koutě, ale vida, ono se jim nedaří vůbec špatně. Děkan Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jan Pavlík má doma už od prosince loňského roku pozitivní lustrační osvědčení. Bohužel pro něj podle lustračního zákona, pan děkan o něm možná ještě neslyšel, nesmí takový člověk děkanem být. Ovšem PhDr. Jan Pavlík to vymyslel přímo šalamounsky, nikomu na fakultě údaje o tom, že od roku 1974 udával své spoluobčany pod dojemným krycím jménem Břeťa, neukázal a samotné vedení fakulty se k tomu postavilo oblíbenou pozicí – mrtvý brouk. A dokonce naivně čekají, že jim to „kdosi“ z hora ohlásí. Rektor Jiří Zlatuška zřejmě s děkanem osobně nemluví a dokonce ani není v jeho pravomoci požádat s. Pavlíka o lustrační osvědčení. Tato situace mi zavání Kocourkovem. Domnívala bych se, že v zájmu Prof. RNDr. Jiřího Zlatušky, CSc je, aby funkci děkana zastával jedinec vyhovující podmínkám, které se k jejich postavení vztahují. Ale v Brně se těch estébáků na univerzitě vyskytuje víc. Ve vědecké radě působí jistý agent prof. RNDr. Vladimír Sklenář, DrSc., na jehož činnost se lustrační zákon také vztahuje. Pan Sklenář je ročník 1951, lze zjistit na internetu a v Cibulkových seznamech jsem jej objevila dokonce v pěti záznamech, čtyřikrát jako agenta, jednou jako tajného spolupracovníka s krycími jmény Hrozen a Havlík. Z toho vyplývá, že minimálně dva lidé na Masarykově univerzitě nemají na svých postech, co dělat. Ovšem to pana rektora zřejmě neznepokojuje. A je nanejvýše smutné, že právě v rukou těchto soudruhů udavačů, je opět moc rozhodovat o druhých – o studentech.

Také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně má svého estébáka, resp.její zahradnická fakulta v Lednici. Tím " vyvoleným" je bývalý děkan z let 1990-1992 a v současnosti zástupce vedoucího Ústavu zelinářství a květinářství Prof. Ing. František Kobza, CSc , kterého lustrační zákon a vedení fakulty donutilo tenkrát k odstoupení z funkce. Pan Kobza spolupracoval coby agent i tajný spolupracovník v Ostravě a Brně (u Cibulky šest záznamů) pod krycím jménem Jura.


Kdybychom zřejmě prolustrovali s pomocí oficiálních seznamů pracovníky univerzit z celé republiky, asi bychom se divili, kolik agentů mezi nimi najdeme. A i když se vysoké školy vymlouvají na nedostatek pedagogických sil, jsem přesvědčená, že tam nemají estébáci, co dělat, notabene, když jejich působnost zde odporuje mnohdy samotnému zákonu. Ale zákony platí zřejmě jen pro někoho a páni profesoři a děkani jsou vyššími lidmi, jichž se nedotýkají.

Mohu jen ocenit, že vedení katolické teologické fakulty donutilo pedagoga ThDr. Stanislava Prokopa, bývalého agenta, k rezignaci. I když nemuselo, protože on lustrační zákon neporušil. Vedení fakulty si včas uvědomilo, že nejde jen o lustrační vysvědčení, ale o jakýsi morální profil jednotlivce a kredit celé fakulty a z těch důvodů hodlá prověřit všechny pracovníky fakulty. Pokud budou totiž v našem vysokém školství zastávat vysoké funkce udavači a všelijak morálně nezodpovědní a pokřivení lidé, budou pouze naší ostudou, jak v Evropské unii, tak ve světě. Tím jednoznačně sníží a budou snižovat prestiž českých univerzit. A to se ani raděj nezmiňovat o aférkách týkajících se přijímacích zkoušek, na které se pro změnu specializují právnické fakulty.

Na jednu stranu vysoké školy volají po zlepšení své finanční situace, na druhou nejsou schopny ani morálně protřídit svůj personál a zajistit kvalitní a rovné výběrové řízení. Obávám se, že iniciativa k nápravě všech neduhů rozhodně nepůjde z jejich řad a proto by impuls k rázným změnám v systému vysokoškolského studia měl přijít „z hora“, tedy přesně odtamtud, odkud rektor MU v Brně očekává podněty, protože si je neumí sám zajistit. A jak se ukazuje, není jediným, kdo tápe.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Admin - 9.2.2004 - 12:22

Test


Od: eddy - 9.2.2004 - 14:19

Predkove
Nechtel bych se poustet do delsi diskuse, tak jen dotaz: Martino, nejmenovali se vasi prapradedeckove Saint-Just, Robespierre, Danton nebo Marat (popr. i jiny z Jakobinu?]


Od: Martina - 9.2.2004 - 18:46

Omyl-F.D. de Sade


Od: anonym - 9.2.2004 - 23:22

Všichni víme, že sametová revoluce byla sametová až moc, ale taky víme proč to tak bylo.Je otázkou jak by všechno dopadlo, kdyby tak sametová nebyla. Rozhodně je zarážející, řekl bych skoro až děsivé. kolik těch bývalých estébáků mezi námi je. Ještě o něco horší mi připadá, že pokud někdo je nařčen, že patřil mezi ně a prokáže se, že to není pravda, že není automaticky ze seznamu vymazán a musí se na to tvořit zákon. To se mi zdá už úplně postavené na hlavu. A úplně nejhorší je to, že když se prokáže příslušnost někoho k STB, nic se neděje. To je snad to nejhorší, co nás mohlo potkat.


Od: Zdeněk Pilný - 9.2.2004 - 23:24

omluvám se ten komentář z 9.2. ve 23:22 je ode mne, zapomněl jsem omylem na jméno a nechci být anonym - mimochodem EDDY - to jsi myslel vážně? To snad proboha ne!


Od: eddy - 10.2.2004 - 7:20

Pro Z. Pilneho: Ano, to jsem myslel smrtelne vazne
Specielne pokud o ten pripad a Novem Zelande, noviny, vcetne svetovych o tom referovali velice zmatene, tamni ("spravedlivy", snad) soud take zrejme nema jasno ale Martine je vsechno jasne: utrhl jsi kytku - sup s tebou do vezeni, podobne jako za francouzske revoluce: Jsi slechtic, vinen, hlava dolu... A jakj je videt, Martina mne nepochopila, ale se Saint-Justem by si mohla podat ruce. A pokud jde o ty seznamy, tedy to co bylo zverejneno, jsou dobre akorat k tomu, aby se rozhorcovali"spravedlivi". Pritom se ani nenamahaji zjistit, co ten seznam vlastne znamena. Ve skutecnosti je to pouze indikace toho, ze ta osoba neco podepsala a ze o ni STB mela zajem. A pote, co se v seznamech objevila i Zdena Salivarova, bych proto pritomnost v onech "seznamech" bral velice opatrne, presne tak, jak pisete v pulce vaseho prispevku. Spise je opravdu s podivem, ze nase slavne soudnictvi nebylo schopne poslat par prokazatelnych hajzlu tam, kam patri - viz pripady Vonka a Hucin, Grebenicka a jine. Mne osobne nejake seznamy nezajimaji, pro mne je rozhodujici skutecne chovani lidi a to se ze seznamu nedoctete, tezko mohu soudit, za jakych okolnosti kdo co a proc podepsal. Ale vymazavani ze seznamu - vzdyt je to historicky dokument, spise by se dalo verit lustracnimu osvedceni, to by melo dokumentovat skutecnou aktivitu dotycneho (ale jestli je opravdu takove, nevim). Takze bych si dovolil koncit Jezisovym: Kdos bez viny, hod kamenem...


Od: eddy - 10.2.2004 - 8:20

omluva za chyby
Na druhem radku ma byt samozrejme ...referovaly...V tom malem okenku se lecos prehlidne a bohuzel zde neni nahled ja na Neratkach. Dotaz: Tato veta zacina na novem radku a jeden radek je vynechany. Pokud neni, proc?


Od: Martina - 10.2.2004 - 9:05

Markýz
Markýz byl za revoluce chvilku předsedou tzv.lidového soudu, 500 lidí (zhruba) zachránil od popravy, když pochopili, že víc lidí zachraňuje, než trestá, musel vzít nohy na ramena a utéct.


Od: sign. - 10.2.2004 - 21:24

PETICE za odvolání čihalika
Petice za odvolani dekana cihalika je na adrese http://petice-cihalik.50free.org Pripojte se!


Od: Kristyna - 10.2.2004 - 23:48

Pripad o utrhnuti patnacti kvetin na Novem Zelande je podle me typickym prikladem medialni moci nad nami. Asi se o to pricinil naky zavistvy jedinec, ktery dal vedet prislusnym uradum o tomto prestupku. Ale je dobre, ze na to ma kazdy jiny nazor, ze se o tom mluvi, stejne jako by se samozrejme melo vice mluvit o ostatnich v clanku vyjmenovanych pripadech. Akce Petice za odvolani dekana Cihalika na me ovsem pusobi skutecne komicky:(


Od: anonym - 17.2.2004 - 4:43

Vyjádření rektora MU prof. Zlatušky 12. 2.

Dovoluji si upozornit, že MFDnes nepodává v článcích redaktora Navary pravdivé informace, resp. že vcelku evidentně lže. MFDnes jsem na tuto skutečnost opakovaně upozorňoval a žádal jsem také, opakovaně neúspěšně, o otištění svého stanoviska k této věci.

Mám důvody k přesvědčení, že redaktor Navara zná obsah materiálů z archivu ministerstva vnitra, které vypovídají o tom, že Dr. Pavlík s StB nespolupracoval (redaktor Navara mne před publikací prvního článku v této věci informoval o svém názoru, že děkan Pavlík soudní spor o neoprávněnost své evidence vyhraje). Tím je pro mne v tuto chvíli dostatečně jasná věcná stránka této věci. Po právní stránce zákon 451/1991 Sb. povinnost předkládat negativní osvědčení děkanům v režimu zákona 111/1998 Sb. neukládá, nicméně i tak by k dnešnímu datu děkan
Pavlík požadavkům zákona 451/1998 Sb. vyhověl.

Podrobněji bych k právní rovině problému rád konstatoval, že od 1. ledna 1999, kdy z větší části nabyl účinnosti zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, do 30. června 2001, než nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách č. 147/2001 Sb., se lustrační zákon na veřejné vysoké školy nevztahoval vůbec.

V současné době je platná úprava daná novelizovaným ustanovením § 1 odst. 1 písm. f) zákona č. 451/1991 Sb., která sice rozšiřuje působnost lustračního zákona i na veřejné vysoké školy, ale obsahuje nepřesné a zavádějící pojmy, které formulačně nekorespondují s právní úpravou danou zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách. Z novelizované podoby není zřejmé, na které orgány veřejných vysokých škol se vztahuje, zejména pak v kontextu terminologie "volených akademických funkcionářů", kterou zákon v současné době nezná. Děkan je akademickým orgánem fakulty, který je jmenován rektorem, nikoli voleným akademickým funkcionářem. Vzhledem k tomu, že lustrační zákon přináší zásahy do osobnostních práv, není z hlediska právního účinku možný extenzivní výklad této normy zahrnující širší okruhy osob, než které jsou vymezeny dikcí zákona.

Výše uvedené není ve sporu s tím, že si běžně před jmenováním děkanů ověřuji bezúhonnost včetně splnění předpokladů uvedených v lustračním zákoně. V případě děkana FF jsem si navíc loni požádal ministra Grosse o verifikaci negativního lustračního osvědčení, jehož ministerstvo platnost a správnost negativního lustračního osvědčení potvrdilo. (O vydání tohoto lustračního osvědčení požádala univerzita na základě § 6 odst. čl. 1 již před více než deseti lety a v souladu s povinností ministerstva vnitra danou § 6 odst. 3 obdržela od ministerstva vyrozumění o něm. Jiný správní akt v této věci na úrovni ministerstva vnitra zákon č. 451/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů nepředpokládá a sama má žádost o verifikaci lustračního osvědčení ministerstvem byla nad rámec zákonných požadavků.

K věcné rovině problému dodávám, že archiválie dávají svědectví o tom, že děkan Pavlík tlaku StB odolal a ke spolupráci se nepodvolil. Způsob, kterým se ex post v roce 2003 změnil údaj v autentické evidenci StB z roku 1974 (připomínám, že Jiřině Bohdalové ani po výroku soudu v opačném směru Ministerstvo vnitra evidenci opravit nedovolilo s poukazem na to, že v autenmtických materiálech změny provádět nelze), ho je schopen vystavit osočování, které je horší, než kdyby v té době spáchal sérii vražd, které by byly bez mrknutí oka promlčené. Jako politikovi se mi už dostalo rad o tom, že samozřejmě všichni znalí vědí, že tahle věc je špatně, ale že bych na to jako pravicový politik neměl upozorňovat.

Vzniklá situace může spoustě skutečných gaunerů a sluhů komunistického režimu dávat příležitost podobnými příklady relativizovat, omlouvat nebo bagatelizovat vlastní podíl na fungování komunistického režimu, nemluvě o dnešních komunistech jako legitimizované politické síle.

Děkanu Pavlíkovi nelze žádnou kolaboraci s komunistickým režimem vytknout ani dnes ani ve svědectví lidí, kteří ho z působení na fakultě, než z ní byl komunisty v roce 1985 vyhozen, dobře znali a znají.

Považuji za trapné pokusy vyjadřovat se na základě téměř nulových informací k takovým problémům formou ankety, jaká je vyvěšena na student.muni.cz. Studentům Masarykovy univerzity bych velmi rád připomenul T. G. Masaryka a jeho roli v tzv. Hilsneriádě, pokud si chtějí z historie vybavit docela nepěkný příklad toho, co zmůže vybuzené "veřejné mínění" a jaký má výsledek vztah k pravdě.

--Jiří Zlatuška
rektor Masarykovy univerzity v Brně


Od: Mila - 9.3.2004 - 6:36

Eddymu
Ja tedy nevim jak ctete zpravy a poslouchate je. Bylo zverejneno, ze dekan ukradl 150 chranenych kvetin, tady tedy neslo o to, "utrhnes kytku" . Kdyby to udelal kazdy navstevnik, tak tam n ezustane nic. Zejmena lidi,kteri jsou studovani by nemeli se sebe delat blby, nebo pak asi jimi jsou, jinak se to neda vysvetlit. Kdyby to udelala mala 3leta holcicka, ktera odbehne od rodicu a utrhne si kyticku, aniz by vedela,ze se to nesmi, tak to pochopim. Ale pan dekan patrne ma jiny prehled a udelal to umyslne. Mohl si kytky koupit za penize, ale tohle jsou proste nekteri Cesi - bezohledni zlodeji!!


Od: Mila - 9.3.2004 - 6:36

Eddymu
Ja tedy nevim jak ctete zpravy a poslouchate je. Bylo zverejneno, ze dekan ukradl 150 chranenych kvetin, tady tedy neslo o to, "utrhnes kytku" . Kdyby to udelal kazdy navstevnik, tak tam n ezustane nic. Zejmena lidi,kteri jsou studovani by nemeli se sebe delat blby, nebo pak asi jimi jsou, jinak se to neda vysvetlit. Kdyby to udelala mala 3leta holcicka, ktera odbehne od rodicu a utrhne si kyticku, aniz by vedela,ze se to nesmi, tak to pochopim. Ale pan dekan patrne ma jiny prehled a udelal to umyslne. Mohl si kytky koupit za penize, ale tohle jsou proste nekteri Cesi - bezohledni zlodeji!!


Od: MARIE JANDOVÁ - 4.10.2018 - 13:50

UDAVAČI
PROF. ING. FRANTIŠEK KOBZA, PATŘÍM DO RODINY JMENOVANÉHO, JE TO ČLOVĚK, KTERÉHO SI VELICE VÁŽÍM A JSEM HRDÁ, ŽE SE MOHU K TÉTO RODINĚ HLÁSIT. ODSUZOVAT NĚKOHO NA ZÁKLADĚ "NĚJAKÝCH" SEZNAMU JE VELICE SNADNÉ. BYLY JSTE U TOHO, VÍTE NA STO PROCENT, ŽE JE TO PRAVDA, PROTO PROSÍM NEUSĎTE DRUHÉ A NEDĚLEJTE JIM ŠPATNOU REKLAMU. JEDNÁ SE O ODBORNÍKA, KTERÝ JE ŽÁDANÝ I NYNÍ V ROCE 2018 A TO SE PRÁVĚ DOŽÍVÁ JUBILEA 80 LET. KDYBY KAŽDÝ DOKÁZEL V ŽIVOTĚ, TO CO O A JEHO SOUROZENCI, KTERÝCH SI VELICE VÁŽÍM. VŠE SI MUSELI ZASLOUŽIT, POCHÁZELI ZE ZEMĚDĚLSKÉ RODINY, KAŽDÝ SOUROZENEC, VYSTUDOVAL VYSOKOU ŠKOLU, ZA SVÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY, A ZA POMOCI RODINY. PROSÍM NESUĎTE OSTATNÍ, ALE PODÍVEJTE SE NEJDŘÍVE DO ZRCADLA NA SEBE.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0723 s