Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - PROBUZENÍ

08.01.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - PROBUZENÍZlatá mládež na scestí v padesátých letech. Jiří Krejčík dokazuje, že i z výchovné agitky lze udělat silné umělecké dílo, které je nejen dokumentem doby, ale má univerzální dosah. K vidění na ČT1 v neděli 10. ledna ve 14,15 hodin.


Píše se rok 1959. V českém filmu té doby se objevuje několik filmů s tématikou mravně narušené mládeže. Je s podivem, že v záři komunistické hvězdy mohou takoví mladí lidé vůbec existovat, respektive, že je doba přiznala. I když to byl pohled mnohdy schematický až křečovitý - jako např. v Gajerově filmu VINA VLADIMÍRA OLMERA (medik a parta neodpovědných přátel se podílí na krádeži automobilu) nebo silně umírněný - CESTA ZPÁTKY Václava Kršky (pokus o oloupení pokladní kina trojicí mladíků) vždy musel přijít jednoznačný závěr - společnost vrátí provinilce do svého lůna a dá jim možnost polepšení.

Náprava hříšnice se koná i ve filmu PROBUZENÍ, ale nevyčítejme to Jiřímu Krejčíkovi, který optimistický závěr svého filmu z roku 1959 musel přidat na nátlak schvalovatelů dodatečně. Přesto je jeho film mimořádně silným a na svou dobu jedinečným dílem. Příběh mladé kadeřnice Jitky, která zběhne z učení i z dětského domova, toulá se s partou výtržníků a zlodějíčků pražskými ulicemi, pasážemi a opuštěnými skladišti, a žije z drobných krádeží, je i dnes - díky mistrovské režii a výraznému hereckému výkonu Jany Brejchové - stále poutavým dramatem. Jitka sice skončí ve výchovném zařízení, ale potká opravdovou lásku - číšnického učně Tomka (Jan Šmíd).
Režisér Jiří Krejčík, známý svým perfekcionalizmem, doslova vydřel z herců opravdovost a přesvědčivost. Jana Brejchovou, hrající až dosud především naivky s velkýma očima, obsadil do zcela jiné role a aby se jí stala vlastní, poslal ji dokonce na jednu noc do "pasťáku" v Braníku, kde končily odchycené holky z ulice. Zdařilé jsou i další postavy zkažené mládeže - Petr Kostka ve svém hereckém debutu, Jiří Kodet čí Jiří Šíbr. I zde se však ukazuje, že hrát roli lotra je snažší nežli klaďase - vzorová mládež v podání Libuše Švormové příliš nepřesvědčí. Jako perličku mohu připomenout pamětníkům, že v roli zpěvačky vystupuje pozdější velká osobnost televizní obrazovky Milena Vostřáková. Ve filmu debutovala také Helga Čočková
Není divu, že film se stal ve své době obrovským diváckým hitem a to nejen u nás, ale i zemích tehdejšího socialistického bloku a z Jany Brejchové udělal mezinárodní hvězdu. Díky režiséru Krejčíkovi se do filmu podařilo dostat svéráznou generační výpověď mladých, kteří si začínají uvědomovat omezení, v nichž jsou nuceni žít a snaží se proto tomu protestovat. Je to zároveň boj za svobodu projevu - ve vlasech na emana, oblečení, v horování pro zakázaný rock´n´roll. Jana Brejchová na natáčení po létech vzpomíná: "Ten den v ústavu mi dal hodně. Pochytila jsem tam různé výrazy. Když jsem pak ráno přišla na zkoušku ke Krejčíkovi, kde byl Jirka Kodet - hned jsem mu řekla: „Dej mi žváro!“ Všichni na mě koukali. A já na ně: „Prcka nemáš? Aspoň malinkýho?“ (směje se). To byl tenkrát velký nápad, natáčení jsme si užili. Jeden černoch, který tady studoval medicínu, nás učil rock’n’roll a mambo. Chodili jsme do Alfy si to vyzkoušet a bylo to docela dobrodružný. Pokaždé po několika minutách přišel pořadatel s policií a vyvedli nás, protože tenkrát to bylo zakázaný." (z rozhovoru Milana Eisenhammera 16.10.2006 v ona.idnes.cz)

PROBUZENÍ bylo jedním z filmů probouzející se české kinematografie, která se v závěru padesátých let začala nadechovat trochy svobody a uvolnění. Bohužel to netrvalo dlouho - na I. festivalu českých a slovenských filmů v Banské Bystrici byla pod heslem "Za užší spojení filmové tvorby se životem lidu" řada filmů tvrdě krizována za "černý schematismus", a tak v dalších letech plnili společenskou odpovědnost a stranickost filmy jako VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI či O &SEVCI MATOU&SOVI. Ale to už je jiná kapitola, ne tak radostná jako doba vzniku Krejčíkova PROBUZENÍ, které září opravdovostí a nefalšovaností i po letech.

Foto: csfd.cz, fdb.cz, ceskatelevize,cz
 
****************************
PROBUZENÍ
Filmové studio Barrandov 1959, režie Jiří Krejčík, námět Otakar Kirschner,
 hudba Zdeněk Liška, kamera Vladimír Novotný.
V televizi - neděle 10. ledna ČT1 - 14,15 hod.

 

 
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0476 s