Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ruku na hruď – ovládáte zásady první pomoci?

26.01.2010   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ruku na hruď – ovládáte zásady první pomoci?Setkali jsme se s ní už v dětství. Snad každý si pod pojmem první pomoc dokáže vybavit alespoň teoretický postup. Ale i přesto - dokázali bychom pak v kritické situaci opravdu obstát? Abychom si odpověděli kladně, rozhodl se Český červený kříž zajistit osvětu v této problematice. Proto ve spolupráci s režisérem Jiřím Strachem vznikl spot, který nyní běží na televizních obrazovkách.

Možná jste jej v České televizi již zhlédli. Scéna jako z filmu. Pohled do tváře mladíka, který masíruje hruď. Snaží se zachránit život. Snad to vyjde. Teprve po oddálení záběru divák pochopí, že ne. Muž se snaží resuscitovat mramorovou desku hrobu, ve kterém je uložena oběť, které se nedostalo včasné pomoci. Jak říká pracovní název spotu: „Pozdě“ nebo sarkastická citace z druhé verze upoutávky: „Tak tomu se říká s křížkem po funuse“. Silné téma. Možná si po zhlédnutí řeknete: „Co dělat, abychom nepřišli s oním pověstným křížkem i my?“
Český červený kříž (ČČK) nabízí prostřednictvím svých Oblastních spolků různá školení první pomoci. Můžete si vybrat nejenom podle věku, ale také podle úrovně, které chcete v této oblasti dosáhnout. Více se dozvíte na http://www.cervenykriz.eu/cz/pp.aspx. Stačí však jen pár hodin, abyste ovládali alespoň základy, díky kterým pak můžete zachránit lidský život. Uvádí se totiž, že včasně a správně provedená první pomoc by například snížila počet mrtvých na silnicích o 8 až 10 %.

Pomozte dříve než bude pozdě
Spot vznikl za nekomerčních podmínek a ČČK na ní spolupracoval se společností FRAME 100R, s.r.o. nebo s agenturou COMTECH Group, spol. s.r.o., se kterou již loni připravoval kampaň na podporu Bezplatného dárcovství krve. Jiří Strach (režíroval např. pohádku Anděl páně) k samotné upoutávce dodal: „Snažili jsme se o jednoduchý koncept, aby nebylo zastíněno hlavní sdělení a to se nám, doufám, podařilo.“ Zároveň dodal, že problematika znalosti první pomoci se týká každého z nás. Pokud bude zájem ze strany ČČK, tak se bude rád i nadále podílet na dalším projektu.

Snad i proto, že se nacházíme v období, kdy se díky nepříznivému počasí stávají různé nehody a než se dostane obětem lékařské péče, můžeme my, civilní lidé, přispět tou svou první pomocí. Nebylo by tedy od věci, naučit se pár zásad, díky kterým můžeme zachránit lidský život.

Vizuály, nabídku kurzů nebo test první pomoci naleznete na www.kurzyprvnipomoci.eu.

 
 
                            
                      Součást kampaně tvoří i plakát, který nafotil Goran Tačevski.

Foto: www.kurzyprvnipomoci.eu


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0676 s