Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Šéf baletu Petr Zuska dobývá Austrálii

30.01.2010   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Šéf baletu Petr Zuska dobývá AustráliiOvace, které ve světě sklízejí jeho originální choreografie i působivé interpretace baletních souborů vedou k exkluzivním pozvánkám na hostování v zahraničí. Petr Zuska touto dobou působí v Austrálii, kde bude mít 12. února 2010 světovou premiéru jeho nejnovější choreografie. Dílo vytvořené na hudbu Igora Stravinského - Svěcení jara. V Perthu.

Letos ho čeká ještě další významná tvůrčí činnost - zbrusu nová choreografie pro EXPO 2010 v &Sanghaji. V ní bude účinkovat podstatná část tanečníků baletního souboru, který vystoupí také v Pekingu. Čína začíná být zajímavá i pro protagonisty evropské kultury.

Petra Zusku pozval do Austrálie Ivan Cavallari, umělecký šéf West Australian Ballet, který již má s úspěchem Zuskových kreací zkušenost. Sám také jakožto někdejší první sólista Stuttgart Ballett a odborník na dílo Johna Cranka před lety spolupracoval se souborem baletu Národního divadla na inscenacích tohoto slavného choreografa. V Perthu Petr Zuska pracuje s 35 tanečníky tamního souboru. „S hudbou Igora Stravinského jsem předtím nikdy nepracoval, osobně bych si ji nevybral,“ přiznal český tvůrce ještě na podzim loňského roku. „Byl jsem o to požádán, takže to za mnou přišlo jako výzva. Zkusím se tedy se Stravinským poprat. Možná je to dobrý podnět jak začít s jiným druhem hudby.“ Ukazuje se, že obstál.

Hudba velikána 20. století se mu zpočátku jevila jako přespříliš dramatická a téměř pateticky vypjatá. „Ale jakmile začnete o tématu přemýšlet a poslouchat různé verze s různými dirigenty, zjistíte, jaké jsou v tom velké rozdíly a jak různě lze takové dílo pojmout. Najednou se mi líbí čím dál víc, a to je určitě nesmírně pozitivní. Nicméně je to hudba na choreografování velice náročná. Není tam jedno téma, které by se udrželo déle než půl minuty, a také rytmicky je to značně složité, takže to jistě pro mě bude oříšek...“

Zuskovy kratší vtipné choreografie Mariin sen a Bolero měly na scéně Querry Amphitheatru v Perthu obrovský úspěch už před dvěma lety. Tehdy byly součástí večera významných tvůrců Paula Lightfoota, Sola Leóna a dalších. Tentokrát jeho Svěcením jara vyvrcholí večer, v němž první část tvoří práce slavného Uwe Scholze a Ivana Cavallariho.

Zdroj TZ 2 media.cz
foto v TZ: Pavel Hejný


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0806 s