Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


TV tip - Žít a zemřít v L.A.

29.01.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

TV tip - Žít a zemřít v L.A.Ve své době vyhlášený akční film, jehož drsnost brala dech a automobilová honička na losangeleské dálnici se navždy zapsala do dějin kina a překonala podobnou honičku z filmu Bullitův případ.

Možná, že čas trochu obral ostří tomuto břitkému soustu pro milovníky chlapských podívaných. Možná, že přemíra akčních filmů v posledních letech (převážně béčkových) trochu znehodnotila tento žánr. Nic to však nemění na faktu, že film ŽÍT A ZEMŘÍT V L.A. patří k vrcholu žánru, který sice nemusíte zrovna milovat, ale před jehož oblibou nelze zavřít oči.

Režisér William Friedkin měl v době natočení filmu v roce 1985 za sebou již mimořádné úspěchy filmů FRANCOUZSKÁ SPOJKA a VYMITAČ ĎÁBLA/EXORCISTA. Pro svůj další film sáhl po předloze bývalého agenta Geralda Petleviche. Kdo jiný by věděl tolik o zákulisí policejního vyšetřování, o korupci a metodách, jakých užívají obě strany zákona?

V kriminálním thrillerovém dramatu stojí proti sobě padělatel dolarů a jiného tvdého oběživa Eric Masters (ještě mladý a tehdy nepříliš známý Willem Dafoe). Na první pohled umělec, který se zabývá malováním obrazů, ale malování portrétů na bankovkách je lukrativnější. Natolik, že zločin se mu stane samozřejmostí a lidský život pro něho tak moc neznamená. Jednou z jeho obětí se stane agent tajné služby. Tu vstupuje do hry spolupracovník a dlouholetý přítel zavražděného, odvážný a poněkud lehkomyslný agent Richard Chance (Wiliam L. Petersen). Rozhodne se pomstít partnera a je pro to ochoten udělat cokoli. Jeho pátrání po zločineckém padouchovi brzy připomene hru kočky s myší, až na to, že pravidla této hry jsou neustále tvrdší a bezohlednější. Když Richard zjistí, že běžně užívané policejní metody jsou proti tvdému a rafinovanému soupeři neúčinné, ve snaze dopadnout ho za každou cenu, dojde až na hranici zákonnosti. Robert je ochoten jít i dále, což se nelíbí jeho parťákovi Vukovichovi (John Pankow). Ten však v rámci loajality jen přihlíží,  jak mstitel odstraňuje důkazy z místa činu, porušuje předpisy a nakonec i sám dojde za hranici dovoleného, když ukradne peníze, aby mohl nakoupit Mastersonovy padělky.

Z hlediska morálky, kdy oba - lovec i kořist - překračují zákon, byl film kritizován. Z hlediska diváka, který se dokáže bavit chladnokrevnou a dech beroucí hrou je film lahůdkou, kterou by si neměl nechat ujít.
Foto: fdb.cz a filmpolis.cz
*********************
ŽÍT A ZEMŘÍT V L.A.
(To Live and Die in L.A)
USA 1985, režie William Friedkin
v České televizi v pondělí 1. února na programu ČT 1 ve 22,10 hodin




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0263 s