Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Evropskou unii za láhev vína?

16.02.2004   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Evropskou unii za láhev vína?První nápadnou ranou bylo zavedení tzv. minimální daně pro živnostníky. Tím dala ČSSD otevřeně najevo, že s těmi „hnusnými podnikateli“ konečně zatočí. Logicky uvažující politik by totiž už dopředu musel pozvednout varovný prst a konstatovat, že takové opatření zvedne pouze a jenom nezaměstnanost. Řada Čechů živnostenským listem řešila totiž nedostatek pracovních příležitostí ve svém kraji, kdy si našli drobnou mezeru na trhu, díky níž nějak přežívali.

Současná vláda ČSSD a její klíčoví představitelé mají neobyčejný smysl pro humor. Zatímco jejich předchůdci se snažili alespoň tvářit se, že něco pro „občany“ konají, tito se neobtěžují a rovnou si z občanů tropí žerty, nebo nás vůbec považují za slabomyslné ovce. Největší baviči se vyskytují v poslední době v oblasti zdravotnictví a pracovní problematiky. Paní ministryně zdravotnictví Součková a pan ministr práce a sociálních věcí Škromach by si mohli otevřít rovnou kabaret. I když by to byl spíše prostor pro tragikomedie, než komedie. Vždyť otázky zdraví a zaměstnání se dotýkají každého z nás.

První nápadnou ranou bylo zavedení tzv. minimální daně pro živnostníky. Tím dala ČSSD otevřeně najevo, že s těmi „hnusnými podnikateli“ konečně zatočí. Logicky uvažující politik by totiž už dopředu musel pozvednout varovný prst a konstatovat, že takové opatření zvedne pouze a jenom nezaměstnanost. Řada Čechů živnostenským listem řešila totiž nedostatek pracovních příležitostí ve svém kraji, kdy si našli drobnou mezeru na trhu, díky níž nějak přežívali. Minimální daň jim sebrala možnost i toho „přežívání“. Upřímně mě zarazilo, že naše „nezávislá“ média vůbec nevěnovala už koncem loňského roku pozornost tomu, co tento zákon způsobí a teď s velkým úžasem hovoří o rekordní nezaměstnanosti, která zasáhla úřady práce takřka nepřipravené. Jak to, že jinak vizionářské Ministerstvo práce a sociálních věcí nereagovalo nějak dopředu? Co po této účelové a záměrné likvidaci drobných podnikatelů bude následovat? Že by znárodnění? Docela by mě zajímalo, co se v tomto směru odehrává a připravuje v hlavě premiéra Vladimíra Špidly?

Ovšem likvidací podnikatelů pustošení obyvatelstva ČR vládou ČSSD neskončilo. Když vyřešili podnikatele, vrhl se pan ministr Škromach nikoliv na problematiku dlouhodobé nezaměstnanosti, ale na ty, kdož podle něj zneužívají nemocenské dávky, což se prý děje právě v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Místo toho, aby se zamyslel nad příčinou onoho zneužívání, tedy zoufalou sociální situací způsobenou nedostatkem práce, vymyslel celou sadu geniálních protiopatření. Podle jeho připravovaných návrhů by měly firmy převzít úhrady nemocenské za prvních čtrnáct dní, což bude znamenat, že každý kdo onemocní, asi přijde o práci, protože firma nebude o stonající stát. Však se to stává běžně i dnes. Spousta lidí přechází chřipky a virózy jen kvůli tomu, že nemohou zůstat pár dnů doma a vyležet je. Dále nám vyhrožuje přísnými kontrolami, posudky a nevím čím. Strašně ráda bych se pana Škromacha zeptala, jestli si myslí, že je pro někoho jeho nemoc odměna a proč je za ní trestán, ale tu příležitost mít asi nebudu. Pan ministr se bude divit, ale každý normální člověk je šťastný, když je zdravý, může pracovat a hlavně normálně žít bez jakýchkoliv omezení. Také s argumentem, že lidé setrvávají ve fázi pracovní neschopnosti příliš dlouho, zcela nesouhlasím. Několikrát v životě se mi již stalo a nejen mně, že třeba několik měsíců trvalo, než mi doktoři vůbec stanovili diagnózu a začali mě konečně léčit. To je ale spíš otázka na paní ministryni Součkovou.

Abych ale jen nekritizovala, tak musím zmínit mistrný plán na podporu rodin s dětmi. Bohužel při jeho přípravě jaksi zapomněli, že průměrná česká rodina mívá maximálně děti dvě a ne čtyři. Takhle totiž, jak už prozíraví ekonomové spočítali, budou z této podpory těžit rodiny více početné a tedy se to většiny z nás ani nedotkne. Budou to peníze možná pro mnohdy hůře sociálně přizpůsobitelné spoluobčany, kteří mají potíže i své potomstvo posílat do školy. Budou se mít trochu lépe na úkor nás ostatních.

V souvislosti s řáděním vladařů ČSSD, kteří svým jednáním popírají vlastní stranický název, mě napadá, kolik ještě český člověk snese, než vtrhne na Václavák, aby dal arogantní garnituře najevo, co si myslí. I když od revoluce uplynulo teprve čtrnáct let, nějak neumíme demonstrovat a nějak se bojíme hájit svoji vlastní existenci. Ale jestli se v dohledné době na naší politické scéně něco nezmění, zůstane tu po ČSSD úplně vypleněná země.

V květnu máme vstoupit do Evropské unie. Když se někdo rozhodne, že vstoupí do manželství, obvykle se mu řekne – za flašku ti to rozmluvím. Evropská unie zdaleka netuší, jakou zemi si přibírá pod svá křídla a proto jsme měli možná poslat obsah všech jihomoravských sklípků do Bruselu, dokud byl čas a dokud jsme jim to mohli rozmluvit. Socialistický stát, který účelně likviduje podnikatelský sektor a decimuje své občany, nemá mezi vyspělými zeměmi, co pohledávat.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Zdeněk Pilný - 16.2.2004 - 0:21

Je to bohužel tak .....
..., ale ani v EU není zdaleka všechno v pořádku, jak už na to upozorňovala ODS - mimochodem, mám pocit, že ODS vyčkává trpělivě "v koutku" a čeká až se ČSSD opravdu podaří zdecimovat tuhle jinak krásnou zem, aby potom, až vyhrají volby, měli své případné neúspěchy na koho svést - ale to už si zahrávám s fantazií, protože jinak s ODS sympatizuji - EU je taková jakási "černá díra", která nové členy pohltí a ty slabé, mezi něž patříme nechá, aby si nějak pomohli sami - to jsou ale úvahy na samostatný článek ...


Od: Martina - 16.2.2004 - 0:27

Zdeňku souhlasím, EU mi připomíná RVHP,přesto mezi námi a jinými zeměmi je velký rozdíl...


Od: AngelHeaded - 16.2.2004 - 11:37

do politiky nevidím
Do politiky moc nevidím, co nejsem doma, tak se o politiku nezajímám, ale jediné co vím je, že jako student mám čím dál víc hluboko do kapsy... Zákony jsou nedokonalé (spíš špatné) a podle toho co člověk zaslechne,tak to spěje spíš k horšímu. Brzy bude studium na vysokých školách opět otázkou pro bohaté... :-( Třeba utečou studenti na vš do EU :-)


Od: jk(svědomí...) - 16.2.2004 - 19:29

Martino, jsseš jednička! Výstižné, nezkreslené a bohužel, absolutně pravdivé!!


Od: Markéta - 16.2.2004 - 20:33

Óuplnej souhlas!


Od: Alan Novak - 16.2.2004 - 23:20

Přesné, dokonalé
vyjádření situace. Za Klause Hrr do podnikání, za Zemana přešlapování a za Špidlína Hrrr na pracáky. Už jsem tam taky. Svět je daleko před námi a my nedokážeme z jejich zákonů opsat to co jim funguje...


Od: Eva Kocyanova - 21.2.2004 - 16:54

\"Společnost\"
Tak pravdivé,že je z toho člověku moc a moc ouvej!!Ten útok na pracáky,ale také na nemocenské-pokud lidé tuší výpověď,se musí zastavit!!Platíme to všichni!!Tady cesta nevede..:o((


Od: Slávek - 24.2.2004 - 8:38

Čemu se vlastně dívime ? !
Naši politici nám nic extra nepřevedli. Jak ODS tak ČSSD. Všichni jsou obětí totalitního vzdělání, které je neustále ovlivňuje. Stačí si přečíst MF z 24.2.2004 o šmelinářských praktikách KSČ ještě před "vítezným únorem". Od EU se máme co učit. Narozdíl od nás jsou někde jinde, protože jejich ekonomiky jsou života schopné. Jasně i tam mají své problémy, ale vstupem do EU spíše získáme, aspoň my ti obyčejní občané. Politici už tolik ne, protože se budou muset zodpovídat nejen nám, kde jim projde kde co, ale i svým protějškům v EU - a toho se asi nejvíce bojí.
Já se vstupu do EU se nebojím.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0461 s