Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jsou profesionálové lepší než amatéři?

09.02.2010   Renata Šindelářová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jsou profesionálové lepší než amatéři?Obecně platí, že profesionální divadelní vystoupení je zárukou kvality. Nepřekvapí vás ale někdy amatéři? Nebo na amatérská vystoupení ani nechodíte? Kulturní dům v Klášterci nad Ohří nabídl v lednu tohoto roku dvě zcela odlišná představení, jejichž kvality a nedostatky vynikají nejvíce právě v porovnání. Jedná se o divadelní hry Louka amatérského souboru KLAS a profesionálně pojatá Sborovna.

LOUKA

Divadelní vystoupení volně vycházející z Horníčkovy „Louky pro dva“ zpracovala divadelní skupina KLAS do středověké komedie prokládané písničkami. Ačkoliv se jedná o skupinu amatérskou, zpracování i herecké výkony působí nadmíru profesionálně. I pod přísným drobnohledem musíte jako divák uznat, že amatérské na tomto vystoupení jsou pouze kostýmy, a ty ještě ke všemu upravené s dávkou obdivuhodné kreativity. Osobně nemám zpívané pasáže v divadle právě v oblibě, přesto mě velice překvapila úroveň zpěvu těchto představitelů, originální texty a vůbec celé hudební pojetí. Příběh upozorňující na touhu po moci pojal divadelní soubor KLAS humorně a svěže, mnohé pasáže překvapily svým neobvyklým pojetím, vtáhly diváky do děje a přesvědčily pochybovače o tom, že dobré divadlo je především o dobrých hercích a přesvědčivých výkonech.


SBOROVNA

Divadelní vystoupení Sborovna nacvičilo plně profesionální Divadlo Pavla Trávníčka, který se o tomto kusu zmiňuje jako o nejúspěšnějším. Diváci se prý smějí od začátku do konce. Ano, to smějí. Pravda, leckdy jsem sama netušila čemu, ale rozhodně bych hru neodsoudila jako nezáživnou. Opravdu jsem se pobavila. Začnu-li však porovnávat, u Louky byl ten smích tak nějak upřímnější. Humor Sborovny je občas velmi škrobený, zvláště vtipy pronášené samotným Trávníčkem jako by tam ani nepatřily. Herecké výkony nijak zvlášť nadprůměrné, působí spíš tak, jako by tohle zahrál úplně každý - mezi všemi v podstatě vyniká Uršula Kluková, která své postavě vdechne přesvědčivost. Některé postavy v počátku slibují růst, ale později jako by usnou. Celkový dojem z představení: průměrně slušný scénář (autor upozorňuje na nutnou důslednost výchovy, která dnes není ve školství praktikována) a odfláknutá režie. Jako plně profesionální lze posoudit rekvizity a kostýmy, které ovšem vzhledem k současnému ději vlastně odpovídají civilu.

 

 


Závěr

Zájem diváků o amatérské divadlo přímo vyplynul z jejich účasti na obou představeních. Zatímco na Louce diváci obsadili několik prvních řad, při Sborovně se kulturní dům docela zaplnil. &Skoda, že se lidé šidí o zážitky jen proto, že v divadle nespatří tvář známou z televize. Ne vždy zkrátka platí, že „nejsme tak bohatí, abychom si mohli pořizovat levné věci“.

 

Zdroje fotografií: www.sdruzeniklas.cz, www.certnakoze.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.045 s