Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na co do kina - 10. týden

08.03.2010   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na co do kina - 10. týdenTakováhle pestrost nových filmů v kinech by mohla být každý týden. Na své si přijdou milovníci hororů a upířiny při SVÍTÁNÍ, romantičtěji založení návštěvníci (či návštěvnice) dají přednost filmu MILÝ JOHNE a těm, co chtějí něco vážnějšího, je připraveno psychologické drama MAMUT.

MILÝ JOHNE (Dear John) - film s tímto názvem nemůže být nic jiného než milostná romance případně drama. Všechny začínají stejně - dvojice se seznámí, vzplane jiskra, rozhoří se láska. Pohádkové příběhy tady vždy končí ("a žili šťastně dál"), moderní film tady často začíná (přesněji řečeno v posteli při první milování). Na začátku seznámení bývá vždy nějaká nezvyklá příhoda nebo náhoda. Je tomu tak i v případě studentky Savannah a amerického vojáka Johna, který si od služby u Zelených baretů na Blízkém Východě odskočil domů do Jižní Karolíny na dovolenou. Z nesmělého oťukávání těch dvou vykřísla láska jako trám a oba dva si nedokázali vůbec představit, že musí jednoho dne skončit - v den, kdy se John bude muset vrátit zpět je své jednotce. A tady začíná druhé dějství - jak si láska dokáže poradit s odloučeností. Bude to jako v té lidové písničce, že "na dálku milovat omrzí"? Dopis střídá dopis, ona se o svého miláčka bojí, on zase hodlá sloužit až do roztrhání těla (což hrozí doslova) své vlasti a pro dramatičnost tu bude ještě nějaká ta tragédie a...

Stačí? Nutno však dodat, že film MILÝ JOHNE se stal nečekaným překvapením začátku letošního roku, když při své premiéře v amerických kinech sesadil po dlouhých týdnech megahit Avatar z prvního místa žebříčku návštěvnosti. Světový tisk pak zaplavily články se zprávou „Romance Milý Johne porazila Avatara." Úspěch dokázal, že "slaďáky" jsou i v dnešní, na pohled drsné době, stále v oblibě, pokud je natočí zkušený režisér a obsadí je kvalitními herci. Zkušeným režisérem Lase Hallström je - dvakrát byl nominována na Oscara a jeho filmy byly vždy divácky úspěšné - vzpomeňte třeba Pravidla moštárny, Čokoládu či Ostrovní zprávy. Oba herci si srdce diváků získají také. Channing Tatum, taneční idol z filmu Let´s Dance (Step up) a Amanda Seyfried, filmová dcera Meryl Streepové v hitu Mamma Mia!, vytvořili příběh velké lásky, která musí překonávat nekonečné odloučení... Film uvádí do kin společnost Hollywood Classic Entertainment.
*********************

Film MAMUT (Mammoth) natočený ve švédsko - německo - dánské koprodukci se divákům poprvé představil v soutěži na Berlinale. Vypráví o úspěšném, ale velmi zaměstnaném manželském páru Leovi a Ellen. Žijí v luxusním bytě v New Yorku a dítě jim vychovává filipínská chůva. Leo je tvůrcem vzkvétajících webových stránek a vkročil do světa peněz a velkých rozhodnutí. Ellen je oddanou lékařkou na pohotovostní chirurgii a obětovala své dlouhé pracovní směny zachraňování životů. Když Leo podnikne pracovní cestu do Thajska bezděčně spustí řetězec nečekaných událostí, které budou mít dramatický dopad na všechny...

&Svédský scénárista a režisér Lukas Moodysson (Láska je láska), považovaný za experimentátora a enfant terrible švédského filmu, se tímto snímkem vrací k sociálnímu filmu, jímž chce postihnout stav současného světa. "Tento film je o rodinách, o rodičích a dětech a o tom, jak se chováme k dětem, našim, vlastním i cizím. Je o tom, jak jsme všichni na této planetě propojeni, ať se nám to líbí nebo ne. A o tom, jak jeden druhého potřebujeme," říká režisér. Téma rodičovství a vlastních selhání rozvíjí s citlivostí, kterou podtrhuje dynamická hudba Ladytron a skvělí herci v hlavních rolích - Gael García Bernal (Amores perros - Láska je kurva, Mexická jízda) a Michelle Williamsová (Zkrocená hora, Prokletý ostrov). Film se odehrává v New Yorku, na Filipínách a v Thajsku.

Rodina z filmu MAMUT

************************

Po úspěchu svého debutového zombie hororu NEMRTVÍ se scenáristé a režiséři Peter a Michael Spierigovi rozhodli vyzkoušet si ve svém novém scifi thrilleru SVÍTÁNÍ (Daybreakers) pro změnu žánr filmu o upírech. Ovšem místo toho, aby odkazovali na známá díla Brama Stokera nebo Anne Rice, svůj upírský příběh zasadili do nepříliš vzdálené budoucnosti - konkrétně do roku 2019. Zemí se přehnala tajemná nákaza, která přeměnila naprostou většinu jejích obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožené, podřadné druhy. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Každý takovýto horor musí mít kladného hrdinu - tím je ve SVÍTÁNÍ Edward Dalton (Ethan Hawke) - upíří hematolog, který je pověřen úkolem vytvořit náhradu lidské krve dříve, než lidé zcela vymřou a následkem toho začnou umírat i upíři. Ed je jakýsi svého druhu "vegetarián", odmítá se živit lidskou krví a ač, chudák, zesláblý, živí se podřadnou krví zvířecí. I to ho žene k vědeckému objevu k němuž mu - zase ta mrška náhoda - pomůže náhodné setkání s lidskou ženou Audrey (Claudia Karvan). Získá důležitou informaci a pouští se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva.

„Svítání je o tom, jak bychom se asi přizpůsobili tomu, kdyby se z nás všech zítra stali upíři,“ vysvětluje Michael Spierig. „Mění pravidla tradičních upírských filmů, aniž by se zříkalo nebo nerespektovalo to, co máme na tomto žánru rádi.“ V jedné z rolí se objeví i populární Willem Dafoe (Antikrist, Okamžik vzkříšení). SVÍTÁNÍ uvádí do kin společnost Palace Pictures.

Záběr z filmu SVÍTÁNÍ

Zdroj foto: hce.cz, filmweb.pl, palacepictures.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0549 s