Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Zdravé letní saláty 5x jinak



Úvodník: Zmáhá vás vedro a při představě mastného horkého jídla se vám málem obrací žaludek? Osvěžte se dobrou večeří, která srší vitamíny! Máme pro vás hned pět receptů, jak na to. A nemusíte být ani prvotřídní kuchař či kuchařka...

Článek:

V dnešních salátových receptech vzdáme holt zejména zelenině. Připravte si prkénko a nůž, zeleninu nezapomeňte omýt a začínáme!

 

Pikantní letní salát pro milovníky zdravého a lehkého jídla se špetkou ohně

Co potřebujeme? 

4 rajčata, menší salátovou okurku, 2 papriky, 4 naťové cibulky, dvě špetky soli, lžíci olivového oleje a drobně nasekanou bazalku, feferonka

Jak na to?

Všechnu zeleninu nadrobno nakrájíme, cibulku i se zelenou natí. Bazalku jemně posekáme. Smícháme v míse a přidáme sůl, olivovový olej a lehce promícháme. Na závěr smísíme s rozetřenou feferonkou (či jen částí, podle pálivosti). Na chvíli (158-20 minut) dáme do lednice a můžeme podávat. Jak jednoduché! Rozdělením do malých misek může být přílohou k hlavnímu jídlu, ale v panujících vedrech si jej raději dejte s celozrnnou či osmaženou žemlí.


Kedlubnový salát raz dva


Co potřebujeme?

4 kedlubny, kelímek bílého jogurtu, citronová šťáva (z čerstvého citronu) a sůl s pepřem

Jak na to?

Kedlubny nastrouháme a v hrníčku smícháme jogurt s citrónovou šťávou. Solíme a pepříme dle chuti a zvyku. Vidličkou mixujeme obsah hrníčku a nakonec jej přelejeme přes kedlubny. Ťoť vše. 

 

Salátový holt slunné Itálii

Co potřebujeme?
ledový salát, 1 balení cherry rajčat, 125gramů sýru Mozzarela, špetka bazalky, 1 lžíce olivového oleje

Jak na to?

Ledový salát natrháme na menší kousky. Zvláště u něj pozor na dobré očištění, ať mezi zuby nechroupe hlína! Cherry rajčátka rozkrájíme napolovic a naskládáme na ledový salát. Mozzarelu nakrájíme na maličké kostičky a naskládáme na salát a rajčátka. Nakonec salát přesypeme bazalkou a zakapeme olivovým olejem. Možná se ptáte, kde je sůl. Nikde. Bohatě stačí ta ze sýra. I tento salátek nechte cca 15-20 minut proležet v chladu. 


Těstovinový salátek k večeři

Co potřebujeme?

300gramů těstovin (nejlépe vřetena), konzerva tuňáka, červená paprika, žlutá paprika, 2 salátové okurky, 3 rajčata, tvrdý sýr (podle chuti, nejlépe něco kvalitnějšího, než je 30procentní Eidam), bílý jogurt, kečup, hořčice, pažitka, bazalka


Jak na to?

Těstoviny úplně běžně uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Zeleninu zatím nakrájíme na malé kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu, sýr i tuňáka promícháme s těstovinami a připravíme zálivku. Použijeme bílý jogurt, lžičku hořčice, kečupu a posekaných bylinek. Vše dobře promícháme a pomalu vmícháme do salátu. Dobrou chuť!


Lehký ovocně-zeleninový salát s kuřecím masem

Co potřebujeme?

200 gramů kuřecího masa, nejlépe z prsních řízků, ledový salát, 2 salátové okurky, červená paprika, zelená paprika, zhruba 100 gramů sterilovaných žampionů, jablko, mandarinka, banán, pomeranč, 200 gramů melounu, 2 kiwi, 100 gramů drcených vlašských ořechů, 2 lžíce oleje, sůl, koření na kuře (nejlépe bez glutamátu)

Jak na to? 

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a okořeníme libovolným kořenícím přípravkem. Na rozpáleném oleji poté kuře orestujeme. Zeleninu a ovoce nakrájíme na menší kousky a dobře promícháme. Přidáme maso a znovu mícháme. Na talíř položíme listy ledového salátu, na které servírujeme salátu, zakapeme vypečeným tukem z kuřete z pánve (pokud jsme jej nepřepálili, jinak jemně olivového oleje) a posypeme vlašskými ořechy. Nechladíme, ihned jíme. Dobrou chuť! 

 

Ikonka:Pixabay 



25.07.2023 - Michaela Wilhelmová