Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - 5x Dorty k pozvracení: Čerstvý mozeček i zatracené vaječníky



Úvodník: Pochutnáte si rádi na narozeninových dortech? Chuť vás možná přejde. Zejména ve Státech a Anglii jsou teď v kurzu dorty, které spíš než sliny chuti v ústech vyvolají pořádné šimrání v žaludku. Ale kdo ví, třeba v nich najdete i inspiraci na originální dárek...

Článek:
1. Srdeční záležitost
Valentýn pomalu klepe na dveře a těm, kdo ho slaví a hodlají být letos navýsost originální, nelze než doporučit nový dortík z dílny Lili Vanilli. Můžete si ho dopodrobna prozkoumat jak na fotografii v ikonce, tak níže. Dokonale vypadající kousek v sobě snoubí smetanovo sýrový základ s ovocnou polevou. Pro krvavou barvu využívá šikovná cukrářka a kuchařka třešně a višně. Aby byl odstín skutečně "ten pravý", přimixuje vždy i několik kuliček černého rybízu. Vnitřek koláče je zapékaný a dodává se v plastové krabici. A na kolik skvost přímo od srdce přijde? V Británii jej seženete za sedm liber, v přepočtu 195 korun, což je cena více než příznivá. Ale samozřejmě, dovoz do Čech se trochu prodraží. A jak chutná? "Je to harmonie pro jazyk," chválí chuťovou kombinaci spokojení zákazníci. Dort jde na dračku. Má totiž ještě jednu přidanou hodnotu. Vzniká jako projekt neziskové organizace, takže z každého kousku jde část peněz na Trekstock , hudební a módní zvyšování povědomí o charitě, tentokrát podporující mladé lidi s rakovinou. "Tato tvůrčí platforma je skvělý způsob, jak zapojit lidi do životně důležitých oblastí fundraisingu a zvýšit povědomí o Trekstock," usmívá se nápadu Sophie Epstone, zakladatelka Trekstocku.

 

 

2. Inteligence na talíři 

Chcete si připadat jako skutečná zombie? Tak si zajeďte (lépe řečeno zaleťte) do Států na kus rádoby krvavého žvance. Vyrobit mozkové závity není žádná hračka a jejich lepení na připravený korpus vyžaduje pořádkou dávku zručnosti i trpělivosti. Barvivo má tentokrát do přírodního daleko, je využito klasické želé pro ovocné dorty a pořádně přibarveno potravinářským barvivem.

 

Mozek se dodává i ve více nechutné variantě. Ta již není dortem v pravém slova smyslu, jde o anglický puding, v podstatě želé. Na jeho jednoduchou výrobu výrobu se dají hravě sehnat odlévací formičky. Bohužel menší, ne v poměru 1:1, ale sotva 1/4 rozměrů skutečného mozku. Zato až mozeček ponesete oslavenci na tácu, bude se krásně oslizle tetelit a počvachtávat. Pořádně nechutná věc.

3. Mrnkni na to!

Vyrobit oko můžete hned několikerým způsobem. Nejlepší je využití rozebíratelné formy složené ze dvou částí, do které vlijete k utuhnutí cukrovou hmotu. Vnitřek samozřejmě může tvořit libovolný obsah, klidně i klasický koláč uzpůsobený tvarům bulvy. Dekorace se dodělávají nakonec, stejně, jako když zdobíme perníková srdce.  

 

 

4. Nááádech... a výýýdech 

Plíce se prodávají hned v několika verzích. Chcete polovičce naznačit, ať přestane s kouřením? K dispozici je skutečně ošklivý dort chátrajících plicních komůrek. Pro povzbuzení jsme ale vybrali plíce přímo k nakousnutí. Většinou se vyrábějí z marcipánu, doma ale můžete udělat postup trochu jiný. Vytvarujte dva perníky a la pouťové srdce - nyní ovšem plíce, jemně plastické. Upečte, nechte vychladnout. Umíchejte cukrovou polevu s jemně zaprášeným červeným potravinářským barvivem. A teď máte dvě možnosti - v cukrovinkách pořídit tenké pendreky či jim podobné cukrovinky a přilepit je cukrovou hmotou na plíce, nebo to svést jen červenou potravinářskou barvou a plíce k sobě cukrem slepit.  

5. Vajíčka? Vaječníky! 

Najít příležitost, ke které se budou hodit vaječníkové zákusky, chce opravdu hodně fantazie. V tomto prvním případě se jedná o poměrně hezkou událost, a sice dort coby gratulace k dostudování jistého nejmenovaného medicínského oboru. Příslušenství na rozdíl od předcházejících dortů jedlé není. 

 

Zato druhý dortový případ vede jen k zaťukaní na čelo - a to i u otrlých čtenářů. Zákusek je domácí výroby a jistě byste jej zvládli také, ovšem doufejme, že nebudete muset. V tomto případě je určen jisté Debbie, jejíž příjmení nebudeme zveřejňovat, a to k neradostné příležitosti loučení se s vaječníky. Jde o zákusek předoperační. Doufejme, že obdarovaná má stejný smysl pro humor, jako výrobce...

Inspirovat se můžete i zde, ve čtenářsky populárním fotočlánku

5 nejpříšernějších dortů

http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=8903

 
Fotografie:  www.friendskorner.com, www.yusrablog.com, attention2detailblog.blogspot.com, www.flickr.com, http://cakewrecks.blogspot.com


08.02.2011 - Michaela Wilhelmová