Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - Mistry japonské kuchyně? Nenechte si ujít japonskou kuchařku Tomia Okamury.



Úvodník: Pochutnáte si na sushi jen ve vybrané restauraci, protože si myslíte, že pod vašima rukama by se rýže zabalená v řase rozpadla a chuť by měla daleko do vyhlášeného japonského pokrmu? Teď už si nemusíte zoufat. Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura mají přípravu těchto asijských specialit v malíčku, dobroty ve Velké japonské kuchařce navíc vznikly pod taktovkou nejlepších japonských šéfkuchařů.

Článek: Jestli si chcete vychutnat pravou a nezaměnitelnou chuť japonských pokrmů, potřebujete dvě věci. Předně pravé japonské potraviny, pro které nemusíte létat stovky kilometrů na východ. Stačí zajít do Japa shopu (www.japafoods.cz) v pražských Dejvicích a už brzy se můžete těšit na novou pobočku v Dlouhé ulici v Praze. Tento obchod s prvotřídními potravinami, tradičním japonským nádobím nebo módou ve stylu lolit byl právě nápadem Mie Krejčíkové-Okamury, která k tomuto podniku přivedla i Tomia Okamuru. Dvojice má nyní na svědomí i druhou nezbytnost, kterou k přípravě lahodných jídel budete potřebovat. Velkou japonskou kuchařku, na které se podíleli i japonští kuchařští mistři. Rozevřeme stránky a mrkneme se, jestli nás Evropany naučí připravovat originální japonská jídla.
 
Jak se připravit
Pokud máte pocit, že receptů na asijskou kuchyni je přehršel a stejně jídlo nikdy nechutná tak, jako když ho připravují Japonci, chyba může být v základních krocích. Otevřete novou Velkou japonskou kuchařku a hned na vás vykoukne několik nezbytných surovin, bez kterých se v asijské kuchyni neobejdete. Jestli vás tedy matou všelijaké lahvičky a balíčky a nevíte, k čemu by se vám budou hodit širataki, ve Velké japonské kuchařce na to přijdete.
 
K sushi patří ryby, proto si na dalších stránkách uděláte jejich poznávačku a naučíte se, jak je správně zpracovat. Následně přichází asi jedna z nejpodstatnějších věcí, která vás bude zajímat. Rýže. Jakou vybrat, jak ji připravit, a to nejen tu na sushi, ale i na klasické pokrmy, protože japonská kuchyně rozhodně není jen o rýžových bocháncích. S novou kuchařkou proto objevíte nové a nevšední chutě. Seznámení se základními surovinami je za námi, vrháme se na recepty.
 
Sushi, maki nebo Yakiton?
Sushi variace na několik způsobů, fotografické ilustrace a popis krok za krokem jsou zárukou toho, že si připravíte jedinečné obměny s rýží. V mořské řase nebo obalené v sezamu. Vrhněte se i na tempuru, báječné mořské plody a zeleninu v těstíčku. A napadlo vás někdy udělat plněný lilek? Je to sen, který je labužnickým zážitkem. Nechybí ani skvělá polévka, které jeden talíř vám nebude stačit a salát tak výrazné chuti, že si na hlavní jídlo ani nevzpomenete. A nechybí ani pro nás nevšední dezerty jako dýňový puding nebo bochánky se zeleným čajem.
 
Pestrý výběr nenáročných receptů jídel výrazné chuti a gurmetského zážitku. S přehlednou knihou plnou ilustrací a podrobných postupů. Velká japonská kuchařka od mistrů svého oboru z vás udělá jejich zdatné konkurenty.
 
Pro knížku můžete pelášit do nejbližšího knihkupectví anebo zkuste štěstí v naší soutěži. Máme pro vás výtisk i s věnováním a podpisem od Tomia Okamury: Soutěžte o podepsanou Velkou japonskou kuchařku Tomia Okamury!
 
 
Tomio Okamura a Mie Krejčíková-Okamura, Velká japonská kuchařka, Fragment, 399 korun.




11.07.2013 - Aneta Šimonková