&Spenát zná totiž opravdu každý, ale na jeho méně „slavného bratříčka“ se trochu zapomíná. U nás na záhoně se mu ale výborně daří a na rozdíl od špenátu mohu sklízet stále ještě výnosy ze sadby, kterou jsem zrealizovala před třemi roky. &Spenát je samozřejmě jemnější, jenomže mnohdy rychle nabíhá do květu a musí se zlikvidovat, protože hořkne. Mangold přežije téměř všechno, tudíž mě vždycky na jaře odmění čerstvými listy, které lze sklízet až do podzimu. Pochopitelně je pak využívám do různých jídel a nejraději do slaných koláčů.
Variace na jogurtovou pizzu
Tento recept jsem objevila v jednom magazínu o vaření. Pizzou bych to rozhodně nenazývala, ale výsledek mě příjemně překvapil. Předpis jsem si ale poněkud upravila podle svého a už ho několikrát úspěšně vyzkoušela.
Na těsto si připravíme:
cca 200 g bílého jogurtu
cca 300 g polohrubé mouky
1 vejce sůl
½ balíčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
Zcela klasicky vypracujeme těsto, vyválíme z něj placku a tu přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
Při přípravě těsta dost záleží na tom, jaký použijeme jogurt. Poprvé jsem dala smetanový z Lidlu, příjemně krémové konzistence, ale tentokrát jsem měla k dispozici jen jogurt z Olmy, mnohem řidší a chuťově kyselejší. S tím „lidlovským“ se určitě lépe pracovalo. Navíc jsem teď do těsta inovativně nasypala trochu celozrnné mouky, protože bílou obecně používám velmi málo.
Když se tedy těsto povede a hezky sedí na pekáči, rozetřeme na něj směs cca 5 lžic bílého jogurtu a olivového oleje (tyto 2 ingredience nejprve promícháme v misce). Množštví oleje odhaduji od oka, nesmí to být moc řídké, což právě souvisí s hustotou samotného jogurtu.
A co dát na koláč?
sýr
cca 2-3 hrsti spařeného čerstvého mangoldu
cca hrášek z deseti lusků/hrst mraženého hrst vařeného
kuřecího masa
2-3 mladé cibulky
Na jogurtový základ by měl přijít nějaký sýr, osvědčily se mi plátky tzv. „mascarpone“, který se prodává opět v Lidlu (nikde jinde jsem je neviděla), v nouzi nejvyšší použijte plátky sýru, co máte zrovna v lednici. Poté rovnoměrně navrstvěte zeleninu a kuřecí maso. Na úplný závěr okořeňte, já kořením oreganem, protože bazalka mi na záhoně bohužel "lekla". Koláč peču na cca 160 stupňů (režim pizza v horkovzdušné troubě).
Hotové dílo hodné k jídlu poznáte bezpečně podle hnědých okrajů. Dobrá zpráva je, že tuto dobrotu můžete baštit nejen teplou, ale doporučuji si ji vzít klidně studenou na svačinu, pokud ovšem zbyde. U nás nikdy.