Tisk článku ze serveru Webmagazin.cz - D jako dýňovka – recept na lahodnou polévku



Úvodník:

Vysvětlovat, co je dýně Hokkaidó, považuji za nošení dříví do lesa. Já si ji stačila za krátkou dobu vyloženě oblíbit. Možná ale vám  vzpomínka na dýňové kompoty způsobuje ještě dnes po letech pupínky a říkáte si, proč o něčem tak nechutném dále číst. Zahoďte všechny předsudky, protože tahle oranžová krasavice nemá se svou obrovskou příbuznou chuťově pranic společného.



Článek:

   Samozřejmě považuji za obrovskou výhodu, že si tento nesmírně zdravý zázrak pěstuji na zahradě, tudíž za něj nemusím platit 50 Kč a více u zelináře. Každopádně i za ty peníze rozhodně stojí.

   Pokud máte možnost vlastní produkce, kupte si určitě příští rok semena, protože Hokkaidó lze i docela dobře skladovat, na zimu si ji nakrájejte na menší kousky a zamrazte.

   Plod lze využít do slaných i sladkých pokrmů. Slupka se neloupe, jen když je poškozená a z vnitřku stačí vyloupnout semena a můžete ji upravovat. Nejčastěji vařím polévky a kaše. Recepty, které jsem posbírala po internetu, jsem uzpůsobila svým chutím.

Dýňovka, nebo-li jednoduchá dýňová polévka

Co potřebujeme:
1 dýni (nakrájenou na kostky)
1 mrkev (nakrájenou na kostičky)
1 cibuli (nakrájenou nadrobno)
lžíci másla
čtvrt lžičky drceného kmínu
čtvrt lžičky kurkumy
špetku muškátového oříšku
sůl
bezlaktózovou smetanu (množství dle uvážení, dávám cca 100 gramů)
sáček kuřecího vývaru (nebo kostku, já domácí vývar sáčkuji)
pažitku, nebo petržel

   Na másle orestujeme cibulku, mrkev a na závěr přidáme dýni. Zalijeme trochou vody, obohatíme o  rozmrazený vývar a také kmín. Osolíme a uvaříme doměkka. Pak odstavíme z plotny, projedeme tyčákem, přisypeme kurkumu, a pokud je pyré husté, rozředíme ještě trochou vody, ale hmota by si měla zachovat krémovou konzistenci.
   Posléze přilijeme smetanu a dochutíme špetkou muškátového oříšku. A můžeme servírovat i s opraženými dýňovými semínky a zasypat něčím zeleným, tj. pažitkou, nebo petrželkou, prostě tím, co nám chutná a máme k dispozici.
V případě, že můžete klasickou smetanu, samozřejmě použijte ji a pokud se vyhýbáte masu, nic nebrátí tomu použít místo kuřecího vývaru jen zeleninový.

Dobrou chuť!

Recept na zeleninový koláč: &Stěstí zvané mangold - recept na skvělý koláč.



31.07.2014 - Martina Bittnerová